.:allahu:.

Thursday, August 27, 2009

.:insan atau syaitan:.


ble di fikir2kn, hiDup dlm dunia ni mmng singkat..

sTiap manusia yg dlahirkan dLm dunia ni pasti tdak sempurna kerna lumrahnya sseorang manusia itu adalah uNtuk mncari identiti diri...

salah cari maka akan bNgkok la jalnnya...

benar meniti maka akn luruslah hidupnya tidak kira lah jika dlu dia bangga jadi ustaz di sekolah, di u pn dia pasti akan teruskan benda yg baek itu....demi mnjadi cNth pd yg laen...
dan ak pulak siBuk mncari mane yg benar dan mane yg pastI bleh dipercayai...

pejam celik tngok da taun 2009..pertngahan pulak tu...
kiranya da nK masuk 2010...

atau pling sempOinya, alhamdulillah, ak berjaya gAk memasuki bulan rmadan ak yg k 20 taun...

mne tahu sok lusa mata ak yG da semakin kabur ni mngkin akan tutup untuk slamanya..

tak pN tlinga ak yG makin sakit mndegar carutan2 yg xpernah difaHami namun skadr mngikuti akan terusan mnutup pintunya kerna suara Yg Maha Esa itu lebih mnggerunkan dRp suara2 syaitan berupa manusia?

atau dngan ertI kata laen, mampukah tubuh ak ini bertahan dngan dosa rakan2 sekeliling?

termasuklah diri ak sendri...

malah sejujurnya, ak pling tidak gmar terddah pada dunia luar yang trlalu meluas shingga mnyesakkan batin sndri...

mngkin bagi sstngah org, kte laen, bUat laen...

cKp xpernah wat pn, tP tngn dok mryap gak..

ak yg wat melihAt ni pN jd trikut...

sO agak2nyer tu nk salaHkn sapelah tU...?

mngkin bagi sstngah org pLak, benda iTu trlalu biase..x pe...xdosa pn..kawin jugak dngan ak kelak..
tP kalu x jadi, pergh leh rase org laen plak...

ade kala ade juga trtanya, spe yg mulakan dlu, dan spe yg harus mmberhntikan...

jika masing2 mmahami situasi sndri mngapa masih ada yg brsikap begitu?

ade kala lbih mmntingkan pasangan yg bLum tahu hJung pangkalnya akan mnjadi psangan di bwah payung emas kita di syurga kelak ataupun shaBat yg pasti akn mmbantu, tidak kira di mana kiTa melangkah...

akan pasti ade yg mnghulUr daripada pasangan iTu...

ade pula yG lebih mmntingkan pasangan yg bukan muhriM daripada berssah payaH membantu rakan2 yG dalam kssahan....

agak2nya tu, nape yerk?

padahal doK 24 jam da jumpe...

dan sbagai peringatan wat manusia yg mnggelarkan diri iTu manusia, mUlut manusia smmngnya ssah uTk ddtutup..

akan ada sahaj muLut2 yang mmbawa khabar tidak kira baek mahupn bruk..

jika ssorang itu dlunya sngat dihOrmati, kini mnjAdi pndangan sblah mata shaja, maka inGatlah..

dUnia ini bkan milik sndiri...

ketahuilah cinTa itu smmngnya indah, namun tidak mampu melawan keindahan iman kerna cinta pada yang Maha Esa...

maka beringat2lah sntiasa di mana letaknya maruah diri itu...

karya asal: iRis Irina
p/s: ak mmbca dn batinKu terKedu

Saturday, August 22, 2009

.:aHlan wAsahlan y ramAdHa aL-Mubarakah:.

perghh..
knyang sih..
hari first ak brpuase uTk taun ni..
seNdat gIler pRut ak...
sLamat gaK ak brbuka kT umah...
mmng brselera sungguh ak makan..
xde lnsung bEli..
sMUe hOme made...
tU sBBnyer ayahanda ak gemuk ja...
sbb msakan bOnda mmng kaw2 pnyalah...
ak pN dri makan sKit terus nK makan lGi..
keh3
aNYway, sElamaT datNg ramadHanku...
sLamat berpuase wat sEmua...

Monday, August 17, 2009

.:ak n' air terjun:.

taRikH: 15 oGos 2009
tEmpat: pAncHing

aWeks2 yG da x saBo nk maEn aYak....keh3

huhuu..
baru2 nI ak n clAsmate g mandi manda kT tempAt brname pnching...
tU pN slepas sBuLan wat plan... *pdaHal sMnggu ja..*
kami pun bRtOlak la..
sRamai 20 ore, smUE naEk kReta...
makann, sandwich + ayam nk kena bKar + air sirap limAu + mee hOon gOreng....
mantaP siH..
sRonok x HBis...
anyway, TenkIu wat rakan2 A22 kU yg mNjayakn pIcnik ni...
yG xdPt g, next tiMe ak pakse gAk kOrang g..keh3


tHe eNd...daaa~~



Sunday, August 16, 2009

.:aK n' diNner:.

wow...
jam tlah mnunjukan jam 0037...
sbnarnyer bkan nk tnjUk eksen tIdo lewat atau apa2 ja..
tP nk ngate ak bru ja bLik dri diNner...
yG dianJurkan olEh perKasa...
hahaha, fakUlti ak ler...
hehe
Pnat tUl mencapap mUke dLm masjlis tu...
at Last nO brtuah ak naEk gAk..
1190...
bErtuah tUl..
dPt gak ak dPt naEk pNtas..
wlupun xde rzki nk wat persembahan, amek adiah pN jadi la...
da lah en kHalimi yg kasi....
mmnG gEmpak hbIS..
lBih2 lGi yNg mngconquer aDlH senior...
welL, mmnG sronoK hbis..
layan ja walupun kurang sEmpurna..
n oF coUrse la, mnE pernah smue dlM duNia sempurna mElainkan-Nya...
namun, enJoy sHaja bAbe....

Friday, August 7, 2009

ak mAsih sayang

sOng by: ST 12

Kau rinduku
Jiwaku indah memanggil dirimu
Mataku terbangun untuk menanti
Menantimu...

Jangan pernah...
Kau ragukan cinta yang sesungguhnya
Itu bisa menghancurkan semua bukan begitu...
Aku sungguh masih sayang padamu
Jangan sampai kau meninggalkan aku
Begitu sangat berharga dirimu bagiku
Dan ku pastikan setia dihatimu
Kan ku korbankan semuanya untukmu
Sungguh kuberharap kau pun begitu padaku

Coba engkau rasakan
Cinta yang begitukan mengesankan
Yakin pasti dapatkan
Kemesraan yang penuh bintang

=^.^=

.:aK dn T'gAnu:.

yOsh....
first tIme ak jJakkan kakikU k tnah brdaulat trenganu...
mule2 tU agak kekOk la jugak sbb ak dTng nI pn tAnpa plan dR awl...
pe oRg ckap, bijan trjun..
hah, cmTu lah..
sBbnyer ak xdbnarkan bLik uMp sblum 9 ari bLan...
sbarnnyer da beli da pN....
tp, sbb mmng da xleh baliK, ak mNtAk tkar tiKEt...
n dapT la tiKEt 10/8...hari snin...
alkIsahnya gitulah...
tP, bkan tU yg ak nk citekan kT sTory ak kali ni..
hey, tnGok title la, ak dn T'ganu....

nK djdkan crita pergh, bapak lme giler dOk dlM bus tu..hmpir2 nk mask da punggung ni doK ja dLm bAS tu..
tP ade gAk la brentI..
yg best nyer, singgah jap kat dA mEsra mall...
mall yG bru diBuka di ganu yag ade panggung d dalamnya + bOwling + fuTsal cOurt + dll...
gIler besO..
tP kOSng ag sbb bru bkk dan tIme ak g tU mmng oRg tNgh smayng jumaat...sO lg kOSng la jwabnyer....
tHen sampai2 nk dkat maghrib...
sO di arahkan tUrn smula pd jAm 830 mLm uTk mkan mLAm...

mAse: 8.30 mlm - 1030 mLm

kami pN brtOlak la kt pAntai baTu burok brhampiran dngan dataran uTk mkn malam..
ak bantai la cHopstck ngan nasi gOrng isi kEtam 1 + aiR cArrOt sUSu...
bapak pNuh giler...
ye la sharian x mkan dOWh..
hehehe *jNiS perut bOcor mmng cMtu...*
eRkkk?!! salah mAsuk...

trikh: 8/8/2009
tEmpat: pRimula beach resOrt

wahhh..
sdap sih bayu laut disini..
huhuuu..
sJUk...waLupun time ni trik sbanarnyer...
time ak tUlis ni ak ade kT tEpi kOlam renang...ngintai mat2 n miNAh2 salEh jemur bOdy....keh3
gUrau ja...
biaselah xDop keje...
ibu ngan kwan2 die...
ade meeting d Dewan Gamelan 3...
beso gak...dan sjuk nK maty....hehehe...
tp tau2 ja La kN ble da jDi isu hNGat dLM tu kah2 jADi hanGit....
cewah, ayat x leh nahan....
tp lEh than gak dEngar ciTe dORng....

TeMpat: paSar pAyang

yahuuu, is sHoppIng time..
sbnarnyer kuar nk cri mknan ja pn...
wuhuu..
bUtter sesak..
tp lUpe lak ari tu ri cUTi uMum bG t'Ganu..
sO mmng org kate kdai da nk ttup..
so mse tu pN mmng da lewat ptang..
antara 230 - 5.30 pTang yerk...
gAmbo ni diambil dpan paSo pYang...rsenyer baru lG kut sbb dlm tu x bnYk bnda sngat yg leh ditErokai....
tHen malaMnyer, makan ja kT hOtel..
jOm mAkannnn!
dngarnye rmai ahLi xdTAng sO ak pn brlagak la mNJadi salaH satu drinyer..
mlas nk kuar..
da ade makan dPAn mate bANtai la..
pe lag...
da lah hOtelnyer...
rUgi sIottt...
siap ade tarian lG...
enJoy babe...
da la mamt nyer hdsOme giLEr...
keh3
yG gAnu tulen yerk..
yg da dicElup2 ak x mau..kah3
aK pN ngan mKe x malunyer, aMbik la sEtiaP jenis makann yG depa hidang...
tP trus trang ku kAtakan, ak x berkenan sngat pn..
ambiK pn sbb nK rAse...muaahhaaha...
deVil tul ak ni...
smPai da nK tuTup da tEmpat tu ak sTill bantai lg makann kt sNe....hehe
x snOnoh tul...

tArikh: 9 oGos 2009


da tiMe nk bLik..
biase la, pagi2 tu sarapan dlu kT hOtel...
tHen bergAmbo...
bNda biasO lah tU...
lPas ja cHeck oUt n brsarapan, kami brtOlak k tApak mUara sNgai t'Ganu...
lawat taPak lak..
da mmng ade dLM pRogram....
sO g la sne..
untung2 dpT lwat masjid kRistal kT sne + nAek bOt..
gIler sYOk...
hahaha
ak yG oRg lUar ni pOn JOin sKAli....

aDe ruPe nk jadi awek gaNU x??

.:aK dn kristal:.

fiN..sEnyum sOkmo!!

Wednesday, August 5, 2009

.:aKu dan bAju:.

TariKH: 5 aUguSt 2009

wow...
huu pnat giler ari ni sihh..
wlupun sptutnya bbdak umP ni kna kuarantin pasl kEs h1n1 bru2 ni, tP ak and 'best friends' ak yg sOrang ni tEtap degil gak nk kuar...
matlamatnyer brsHoping.....! yeAh!!


so, marayaP la kAmi 'brdua' dri ujung lrt k uJung lrt...
keh3, jalan2nyer psaL....

hakikatnyer xdOp la smpai cmtu skali...
tp alkisahnya itulah....
kluar nk shoping skit..
skit penyer, skali mau dkat 300 spend...
tU jumLah kslUruhan uTk kami brdue jerk...
hehehe

huu
nsib baek ak nyer brang sTu ja...
kasut...
tu pn da nGidam sangaT nk bEli...
ciAn ak nengOk kasut ak skang ni...
hehe..

pape pn slebihnya milik hak tu..
ak tngOk mke sposen die pn ngiDam nk bju tu, ak pn sarnkan lah die g bEli..


yg nk dJadikan cErita sbenarnyer,
snggup brulang alik k jusco wangsa mAju stelah brlelah k miD vAlley...
giler tabah...
hahaha..

yg klakarnyer, kerana shelai bju kt salah seBuah kedai brname d bRanded sHop di jusco wangsa maju, snggup brpatah blik sbb nk bEli Bju tU pdahal bAju tU ade jerk kT miD vallEy...
hahah..
x mmsal prit kaki ni woo...
wuhuu...
alamtnyer tu la balsannya..kaki yg sakit dngan makan srapan di mcD n lUch d kFc mId valLey...

dan skeping hati...=^.^=
Untuk diriku, kamu, KAMI, dia dan daku...
jikalaU lanGit mEmbiru iTu mamPu haMba gapAi, maKa sakTilah haMba...

JIKA HATI ITU SEPUTIH AWAN, biarlah ia bergerak dengan KEIKHLASAN, JIKA HATI ITU SETENANG LAUTAN, mengalirlah ia dengan KEJUJURAN, JIKA HATI ITU SEINDAH PELANGI, warnakanlah ia dengan KEBAHAGIAAN, JIKA HATI ITU SEHEBAT BULAN, sinarkanlah ia dengan PERSAHABATAN, JIKA HATI DILUKAI, sembuhkanlah ia dengan KEMAAFAN...