.:allahu:.

Wednesday, December 30, 2009

.:welcome 1431H and 2010:.

new year is back...!
tetapi kali ini saya membawa diri sebagai seorang mahasiswa universiti malaysia pahang...
dan akan meninggalkan pelbagai sejarah yang menyelubungi diri sepanjang saya menarik nafas di bumi-Nya selama hampir 20 tahun ini...
but anyway, everything going to be pasT by now and a new life is coMing up....
and i dont care about anything anymore..
my focus is more to myself and nOt peoples heart...but maybe some certain people that i still lOve and care...=^.^=
thank you for supporting me....i really appreciate that and kind controlling my emotions more and be more professional in the fuTure....dont cry2 anymore...lol
forget the past even though we already make it the best we can...thank you Allah for showing me the people who i can trust and never be trust, which peoPle can be friends or nOt....and i wish to trust and be friends again...^.^
that teach me eVerything....

salam tahun baru buat semua....
jaga2 spe yg kuar midnight mlm ni utK smbut taun baru especially romateku Marissa...hehe...
take care always...n Allah always protecting you...

HAPPY NEW YEAR EvE

~~~~~~~~~~~~~~~~~~
p/s: cam buat wasiat la pulak rasa...buat ibu tercinta yg selalu bukak page ni..i love u and abah so much...take care always....muaaahhh..
and buat nur izzati, "dont nakal2 di Arau sana...:P"

Saturday, December 26, 2009

bAksis pErtama ku



waaahhh..
kepenatan sih hari ni..
budak-budak u baru nak berpusu-pusu datang ke mari, aku
sudah seminggu awal datang sini...
ape cer? hehe
bkan sminggu ja, cuti aku dah mOlek2 sebulan lebih terus jadi dua minggu...iTu pn lompat2...
seminggu balik, seminggu ump, seminggu balik....
well, baru2 ni uMp unDer HEPA n kOr suKsis mngnjurkan pRogram bakti siswa di kUala lipis, Phang...
ala, yang aku dok kecoh sblum ni kena ulang aliK balik Ump kerana inilah...
kerana ak ajk pErhubungan luar...
tp bermulanya program itu ak diletakkan di bwah jagaan u'kaSyah iaitU aJk samBUtan dan jEmpuTan...
meaning ak just mndengar arahan daripada ketua sahaja la...
kalau tak ade, maknenyer tak yah lah buat kerja walaupun kadang2 ak sebagai reminder kepada ketua aku..da memang kerja anak buah kena alert dengan tugas yang diberikan..bukan just goyang body ja...
haha..tp ak ade gak tak buat kerja pada certain2 time..
pada hari ketiga, bdan ak mmng dah memang tak boleh berfungsi lansung...sbb badan ak dah membongkok kerna mencuci pinggang mangkuk terlalu lame...
empat jam tuu..memang pecah rekod la...tp tabik pada jana cHan sbb mampu bertahan...tapi tidak la seteruk mencuci pinggang mangkuk...die pn just buat yg simple2 yg tidak melenguhkan...aku nak juga membantu...sbb memng terasa serba salah giler kalau tak dapat membantu...bukan seperti certain org....
tp kerja yang tinggal hanyalah mengangkat meja, kerusi, loyang...memang berat la...dan sngt ramai yang buat kerja mengangkut tu...

saya ckp disini bukan ape...kerana ade yang menegur masa meeting selepas program mengatakan muke sesiapa yang ade kat slide tu memang korang tak buat kerja...dan salah seorangnya adalah aku...
ingat nak bangkang time tu tapi rasanya itu macam untuk kepentingan diri, jadi aku pendam kan sahaja....
maaf, bukan tak buat, tapi memang dah niat xnak buat...
sbb kalau buat pun akan sakit hati orang memandang ja....lebih sakit mata yang memandang buat kerja sambil lewa dengan mereka yang tak buat kerja lansung, betul tak?
kalau tak betul tu tak tahulah....
cume entah kenapa pada malam kenduri itu sahaja aku xnak buat kerja....
sory pada yang terasa dengan aku sebab just duduk tengok korang buat kerja...

but mostly, i like the relation we made eVen only just for a moment...
especially to my suksis friends...
i really respect them all...
tenkiu fror the moment we had together....
rasanya korang la yang the best pernah aku jumpe sepanjang aku menatap sebagai pelajar di universiti...
sedangkan classmate ak pn tidak seperti kamu semua...
tenkiu so much....
with family angkat di nik aGro tanjung gAhai

=^.^=

Friday, December 18, 2009

low yat

tarikH: 18 dIsEmber 2009

hari ni ak jlan2 g low yat..
mmng da pLan nk g sNe...
sbb printEr dkwat ku hbis...
biase lah..
pakai utk kegunaan sndri memang kena beli oRi...
kalau tak menyesal..
lgpn malas nak nyusahkan diri suntik ubat dalam printer tu..
cian printer tuh..nangis kesakitan..hehe
ak kalau bab elektronik ni mmng cangang skiT...
kedekut...melaenkan kalu hal bab keje2 nih ak tak kisah...tP uTk suke2 ssah sikit kOwt...hohoho...
tngah hari tu bertolak ak n ibu g sane..
sJe ajak ibu..
snng nk suruh ibu support smue...
yelah kita kn student ag...mne nk cekau duit time cuti2 ni...tu pn kna inVestigate nk buat pe duit kalu mntak lebih2....normal la tu bg seorng pelajar yg x berkerja tp kerjanya mnuntut ilmu tanya mne duit kuar, buat pe ngan duit...tp sesetengah org x brape suke kalau di tanya walaupun sebenarnya sekadar utk mengetahui...mngkin sbb die tak pernah hidup ssah kowt...jd, tak yah la ambik hati sngat dngan org begini...

so tHEn, da sampai tu ak g beli tiket....naek monorail..
tau la kL cuti2 ni cmne...jem, planta, marjerin, roTi semua ade....
da smpai tu trus naek tngkat 3...tmpat ak biase beli peralaTan komputer la..
da nme tMpat tu pn low yat...tak kan nk cari paso malam plak....
usai tu, ibu habak nk usha camera..
ak pn bagi lah laluan...
sbb da alang2 datang cini, baek cuci mate skali...
tHEn ternmpak camera cybershot model trbaru pnye..
trus die balun...mhal xyah citer la...
mmng mahal pn...
ak diam je...sbb ak da niat nak beli benda laen kalau ade duit nnti....
nak lik tu, ak tnggalkan sekejap ibu ak kat lobby bawah tu sbb die habak nk tanye something kt org sOny td...*comel..lol..*
nk dkat 15 min x smpai2...
ak pn cari la..
sah, ibu ak da ssat rupenyer..
die gelak je masa nmpak ak panggil2 dia dari jauh....
"Ibu try cri jalan td. tp keluar2 jumpe pokok kristmas...tu yang ibu muskil tu....bila masa dia letak..."
ak just geleng kepala ja bila da jumpe ibu ak balik...
ibu2, sayang ibu...nasib baek tak lost....
tidak mana hendak ku cari ganti...hehehe...lebih2 plak..

lalalala....


huu...
mnggu terakhir sebeLum kelas bermula ni adalah yg pling bz sekali..
bukan itu shaja..
serasa saya balik2 sahaja dripada bercuti semester yg tak aman
ini pun akan muncul pula kerja yang bertimbun2....
yelah bnda tu nak di persiapkan..
hal remeh yang hendak difikirkan...
dngan dugaan daripada-Nya...
biasalah..kita ni ckp je lebih..tp buatnya tidak...itu namanya janji meLAyu...
dan saYa pun sudah mula berasa malas nak fikir l
ebih-lebih mengenai apa yang org akan fkirkan tentang perjalanan hidup saya...
kerana apa? kerana semestinya manusia itu akan
nampak yang buruk sahaja dan perkara baik yang selama ini kita pernah buat seakan-akan tidak pernah wujud....
yg nampak itu mngkin bagi saya adalah sahabat, dan yang buta itu adalah musuh...mungkin...
kerana saya pun sudah tak pasti dengan keadaan dunia zaman moden ini yang manusia beria-ia mengaku mereka adalah profesional pa
dahal tidak....
lagipun kini sudah bermulanya tahun baru..
1431H..bermakna, akan bermulanya cabaran baru bagi hidup saya walaupun sbelum ini pernah mengalami pengalaman memiliki rakan yang saya sudah anggap sebagai sahabat...
mngkin silap sya juga kerana terlalu beremosi dngan persekitaran saya sekarang ini...
malahan bgi saya, semua ini adalah bnda yang teramat baru bagi saya dan sya tidak pernah mengalami pengalaman sedemikian....
dan sya akui, semestinya keadaan itu akan wujud kerana sya jenis yang berfkiran amat terbuka..
mungkin jua kerana teramat terbuka itulah yang telah memakan diri saya sendiri...

well, yg pasti tahun baru sudah menjelang...dan saya perlu persediaan yang tinggi dari segi zahir dan batin jiKA mahu sama-sama berjuang di dalam dunia penuh cabaran dan dugaan ini...
biarpn tahun sentiasa silih berganti, kiamat juga smakin menghampiri pasti...
dan saya pasti akan ada yg tidak akan duduk diam melihat saya tenang tidak kira di mana sahaja...
dan itu sememangnya dugaan yang di kurniaakan oleh-Nya utk saya atasi sndiri...
dan yg pasti sya hanya mampu berdoa a
kan kesejahteraan seluruh umat islam di seluruh dunia termasuk diri saya sndiri....

diDi, nme timangan ak time skOol dlu...
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
p/s: adeh, lusa da nak kena balik...xmo2!!
mode: nk cuti lggiiiii

Thursday, December 10, 2009

.:ak dan rasMi:.


wah....pnat sangat hari nih....bahu dah mula lenguh2 tidur dalaM vaN...
bru blik dri kuala lipis..mcm x cye jer akhirnya aku jejakkan jua kaki aku di sana...walaUpun bUkan uTk bersuka ria, namun masiH boLeh dibayangkan keadaan sebenarnya bandar kecil tanah kelahiran penyanyi terkenal malaysia, datO' siTi nUrHaliza...

well, sePErti yang telah dinyatakan di atas, kedatngan seramai 8 oRg pelajar uMp adlH bkan utk suka2 tetapi kerana urusan tidak rasmi yg mEmbawa kami ke sana...
tujuan uTama adalah demi utk melihat keadaan sebenar tempat yg akan dijalankan oLeh kami pada peNghujung bulan disember...bermkna dah nak dekat dah....
dan aku selaku aJk pErhubungan luar adlH diantara org pEnting yg perlu ada di sana kerana ak sendiri tak dapat nak bayangkan keadaan sebenar kg itu sePerti yg diceritakan olEh wakil yg pernah pergi ke sana sbLum ni...
memang agak mereng kepala juga la mse memikirkan layout sebenar kampung tuh....bila smpai ja, mmng jauh gebenor dri ape yg aku fikir..keh3

wah, org penting....xcaye ak leh wat keje kan...yelah sblum ni ade ramai yg cmplain ak x buat keJE...yelah, siapelah ak smpai perlu nk bg tau stu dunia yg ak buat keje....
tp, tu cerita lame...yg pnting ak ade buat dan ak selesaikan...dan kini, ak berada brsama-sama dngn mereka yg menyakini kebOlehan ak kerana melantik ak atas dasar bOleh buat kerja, dan ak tUrut sama mngagumi kreabiliti mereka menguruskan projek besar2 ini....malah seluruh kumpulan itu..bukan hanya mengharapkan seorng sahaja yg buat kerja....
sempurna atau tidak adalah urusan Dia...kerana kita tahU diri kita sudah buat yg terbaik...

hahaha, ak da mule merapu..tak mngapa..tu benda dah lapuk...
lagipun, kita masih muda dan banyak perkara yg akan kita jumpa dan mngkin lebih teruk lagi...
mungkin itu salah satu dugaan daripada-Nya yg belum pernah diterima kita dan untuk mnjadikan diri kita lebih tabah....keRana Dia tahu stakat mana kemampuan kita utk menhadapinya...
kalau tidak masakan kita dijatuhkan dugaan begini..
mcm juga dugaan dalam bercinta...pasti ada aral melintang...kalau tak melintang, menegak...hehe..aku lah tu...

setelah mngharungi perjalanan seawal jam 620 pg, sekitar 945 kami tiBa di bandar baru kuala lipIS...
memang awl aku bngun hari nih..
first tIme tak dapaT tngok matahari d bUmi gambang nih sepanjang ak stay sorg diri di bilik bertemankan yg laen....
balik tadi pun tak dapat gak tngok matahari atau Matahari xdpt tngok kiteoRg ari nih....hahaha..mcm tngOk bnda sama ja....pergi pn cmtuh, balIk pn cmtuh...
tapikan, mmng kaw2 en yg bawa kami tu..giler laju....ade skali tu rase mcm dalam roLler-coastEr pulak...
tHen bertemankan mereka2 yg sngat profesional, bergerak ke destinasi yg pertama....
hospital kuala lpis...ni la kerje aku...
call oRg yg berkaitan dngan program ak utk sama2 mnjayakan program ini...
call...yup, ak brjaya mngatasi fobia ak utk call mereka yg tak dikenali....
sbb ade org yakin dngan ak yg ak bleh call...yeah..thanks pda yg yakin pada keupayaan ak walaupun pada asalnya bukan ak yg call...
dan cadance bnyk bantu gak dlm slesaikan fobia ak nih..lihat gaya die brcakp dlm telefon dngan yakin walaupun pernah call salah oRg *hahahaha..*, die truskan aje....tenkiu so much cad...love u and miss u...hehe
balik dri rumah ak try plak buat..
perghh, nasib baek brhasil walaupun beTapa sebnarnya ak rase nk ltak jer phOne tuh bila org yg ak call angkat...
yeah, ak brjaya mngatasinya....

dan hari ni, kami pergi brjumpa dngan org2 yg berjaya di call iTu uTk mnghntar surat prmohonan secara rasmi....
dah alang smpai cini, surat pn dah ade, just send jelah kan..
nk riso pe....
n skang nih nk tnggu balasan daripada mereka...kalau xdpT baru aku tRy call....

next bru kami melawat kawasan..
perghh, mmng sngt jauh la...ak ingt dekat cam leh jlan kaki ja....last2 penyediaan transpoRt itu pNting...
tHen bertemu pula dngan ketua kmpung...atau orang di sana pnggil dngan panggilan tumpat dan bukan nme tempat....
slesaikan pe yg trbuku di haty...
part ni ak kurang maen peranan sngt...
tP kg die agak mnarik..
kalu x tngOk betul2 mmng nmpak cam hutan jela...
kolam mmancing die, perghh...ni wat ak rase cam nk join nih...
heee

last skali lwat nik agRo tnjung gaHai...
ni x bnyk sngt sbb smue da pnaT....
hnye amar n kak yAn ja yg menyertai meeting dngan mereka di sana....

skitar jam 4 ptang, kami mla brtolak pulang k uMp..
tp snggh makan jap...xtau kt mne...sbb ak lelap mata..bukak2 ja surh turn g makan...hehe

dah kenyang tuh pe lagi, smua buat taik mate otw nak balik U....
tp serius sngt laju....
satu jam ja kami dah smpai kat highway pantai timur...then lpas tu aku dah tak bOleh lelap....
tu yg depa habak pergi pn cmni, balik pn la ni gak...
ak gelak ja lepas tuh....n i really precious eVery moment i had toGether today...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
p/s: just bE yoUrself...u are the one who know the truth...
Untuk diriku, kamu, KAMI, dia dan daku...
jikalaU lanGit mEmbiru iTu mamPu haMba gapAi, maKa sakTilah haMba...

JIKA HATI ITU SEPUTIH AWAN, biarlah ia bergerak dengan KEIKHLASAN, JIKA HATI ITU SETENANG LAUTAN, mengalirlah ia dengan KEJUJURAN, JIKA HATI ITU SEINDAH PELANGI, warnakanlah ia dengan KEBAHAGIAAN, JIKA HATI ITU SEHEBAT BULAN, sinarkanlah ia dengan PERSAHABATAN, JIKA HATI DILUKAI, sembuhkanlah ia dengan KEMAAFAN...