.:allahu:.

Friday, September 10, 2010

.:Hari raya 1431 H:.

nangis x dpt wit raya..hadoi...^o^
ingat ak mse kecik2 dlu


adik bradik..jngn fkir yg bukan2...hak3

K.A.M.I


alhamdulillah, hari raya kali ini penuh sederhana namun kehangatan masih lagi dirasa....
malam malam raya sudah dirasa dengan adanya pelita di halaman rumah...memang mantap la...
petang tu dah usha2 shoping2 kat kL...ingatkan ramai dah balik, boLeh lah relex bila drive nak beli barang ke atau apa2 aja...
memang tak akan la...kebanyakan balik kg lepas semayang raya or raya kedua...
memng bijak la diorng2 ni...mcm aku..hehe...
sampai kat giant TAman permata....
memang penuh sesak la...itu pun start jam 1tngah hari....aiyoo..nasib baik la kami sampai awl...
sampai ja, memng rambang mula2..tp yg seksa bila nak balik..
penuh orang bratur kat kaunter pmbayaran tu jangan cerita la...

bila cerita pasal sesak ni, teringat kisah adik aku masa beliau kcik2 dlu. masa tu dalam umur 5 tahun la...tadika lagi...org kata ape, comel lagi...
time tu kami ingat nak beli barang kat jaya jusco wangsa maju...biasa la...namanya musim perayaan, kesesakan tok sah cerita...lagi2 bila tempat tnggal adalah di kuala lumpur...memang sesak la..
masa tu aku baru ja enam tahun....
nak dijadikan cerita, kami dipegang erat oleh bonda....biasa la, kecik lagi..nak hidup sendiri pun raya macam beso ja dunia ni....orang pun beso...so, layan je la...
dipendekkan story, time tu kitorng nak naek lift...sampai kat lift tu, ade la dalam 20 org sdang menunggu...tak kira yg sihat walafiat pun pemalas mcm kami gak..berebut nak naek lift...
mungkin sebab pose terlampau kowt....
then, lift yg dah sarat dan tue itu pun terbuka...
dan mmbuahkan himpunan lautan manusia pelbagai kaum...
ingatkan muat kiteorng nak masuk,sekali tak la...bonda dah frust, kata "jom la naek esclator ja..." sangkakan belah kanan beliau memgang anaknya...
sekali, "Eh, mana adik kau" beliau bertanya pada aku yang tidak tahu apa-apa pada zaman itu....
aku time tu kecik lagi, apa la yg boleh dilakukan melainkan mengikut ibu kehulu kehilir...
bonda dah cemas dah...mana nak dicarinya adik aku yg sorang ni...
time tu muka ak sememangnya seblur2 yg mungkin....
aku rasa time tu aku nmpak adik ak, tapi tak tau kat mna...

tetibe, allah itu maha kaya, terdengar pengumuman yg dibuat miss...
"Pengumuman, pengumuman..siapa yang bilang, eh salah...disini ada sorang anak kecil memakai tshirt kuning *baju tu ade lagi tersimpan lagi dalam almari* telah kehilangan ibu bapa....diminta ibu bapa kepada anak ini datang ke kaunter sekarang juga....nama adik ini adalah nur izzati..." lebih kurang begitulah ayatnya....
bonda aku terus meluru...ak mengekor sahaja dengan barang penuh kat tangan...
dan kesimpulannya, die dah jadi anak dara dah sekarang...hak3...
selamat hari raya aidilfitri
maaf zahir dan batin ^o^





my F.A.M.I.L.I.A

No comments:

Untuk diriku, kamu, KAMI, dia dan daku...
jikalaU lanGit mEmbiru iTu mamPu haMba gapAi, maKa sakTilah haMba...

JIKA HATI ITU SEPUTIH AWAN, biarlah ia bergerak dengan KEIKHLASAN, JIKA HATI ITU SETENANG LAUTAN, mengalirlah ia dengan KEJUJURAN, JIKA HATI ITU SEINDAH PELANGI, warnakanlah ia dengan KEBAHAGIAAN, JIKA HATI ITU SEHEBAT BULAN, sinarkanlah ia dengan PERSAHABATAN, JIKA HATI DILUKAI, sembuhkanlah ia dengan KEMAAFAN...