.:allahu:.

Wednesday, September 1, 2010

.:oooo balik kampung:.

wahhh..habis sudah paper aku untuk musim before raya ni....
raya??erkk...pejam celik, tak sedar rupanya lagi kurang 2 mnggu dah nak raya...
malam ni merupakan malam ke 23 ramadhan...alhamdulillah....^o^
lusa aku dah boleh pulang ke kampung halaman...aku ade ke kg halaman??? haa, tu yg dok bonda aku bising-bising kat facebook pasal aku nak balik umah....ayahanda aku plak comfirm2 gelakkan aku kat rumah...haihhh...

tak kira...kampung ke tak, janji umah...panggilnya kampung halaman juga...hak3

memang tak sabar rasanya....rasanya lepas test semalam, nak jer jerit kat pak cik bus transnasional tuh bawak balik umah sekarang juga...memang teleng la mata tengok berbiji-biji bus lalu depan umP nih....adehh~~~

tEngah hari td plak, entah ape mimpi adek aku nih...mesej ak
"Kak, nanti balik, kite wat kuih raya yerk. Kuih yg selalu kite buat tu. Kuih yg pakai *masak* kacang gajus tu. Nanti bagitau ibu. bye. :D"

haih, adinda aku yg sorang ni..mcm la tak boleh nak habak sendiri...haa ibu, dah baca kan entry ni, mesti prepare ape yg patut...hak3
ni mesti kes tak sabo nak menyambut raya kan kan kan...??

yelah, teringat gak zaman mase orang kata boleh kutip duit raya dulu....sekarang dah besar panjang.....so, wujud keseganan di situ untuk membuat perkara macam umur 12 tahun dulu...sekarang kutip kat bonda ngan ayahanda ja...itu pun guna buat meronggeng kat KL..balik U ja, dompet da koring kontang....hak3

dulu, mase time arwah wan and arwah atuk ada, memang happening gilak balik kampung....
walaupun kadang2 tu perkara remeh-temeh muncul macam nak pasang pelita minyak tanah kat halaman rumah dll...
lawan mercun memang satu kewajipan dengan jiran sebelah...biase lah, kalau dah namanya kampung, halaman gilak punyer besau, tak sah kalau tak hentam maen mercun....
Tapi sekarang ni dah jadi salah seorang bakal penjawat awam, so kena control2 sikit...takut kena cekau...tak memasal lak, lokap la tempat aku....waaaaaa, tak mau den....aku dah cukup membanggakan ayahanda aku sekarang ni dengan apa yg aku lakukan....

tdi, before test RC, entah apa mimpi aku menyetuju dengan kata2 Asiah yg tetiba mengajak aku keluar berbuka di padang MPK....haihh, bila lepas test tu memang sakit gak badan nih nak teruskan...tapi, fkir2 balik, memang rasa nak release tension rasanya...

dengan hati yang berat, ku paksakan jua romate ku keluar sama sekali...so bila ada masalah esok, aku heret dia sama sekali....hahahaha....jahat tak aku..sorry sayang..

So, seawal jam 630, mengerum kereta kancil hijau aku pedal kuat2..sekali kancil turbo daa...die punyer ngauman...perghh, macam laju sangat....sekali aku bawak 60km/h dah semput kancil tu...haihh, pela pemilik kereta tu fkir..nak kata nampak macam smart, tak da plak...

tak memasal malu aku sama en fer *staff uMp yg paling kitorng selesa keluar melepak, kira kalau zaman sekolah tu macam student keluar dengan cikgu disiplin la...hak4*
die punyer sengih bila kitorng *aku, wani, marissa, asiah, shera ryunk* nyer vroom tu bingit....
tak pela, janji selamat....
so, sampai-sampai tu, memang dah azan tanda waktu berbuka sudah pun kedengaran...kami ni dengan tanpa segan silunya pie serang bazaar kat sana dan terus berbuka...telan 5 plastik air...patutnya nak beli 3 ja..tapi kate brader yg jual air tu, beli 5 dapat rm1...sekali kelentong ja lebih..pe la brader tuh....

disingkatkan cerita, lepas sembahyang maghrib di masjid MPK, terus bertolak mai tanjung malim *lumpur* bak kata Asiah...entah apa mimpi die nak mai tanjung malim yg aku agak kereta kancil tu belum tentu sampai sana lagi....
pekena ikan bakar plak kat sana...kebetulan pulak bonda aku col...aisyehh, memang selalu camni yerk..tiap kali aku baca bismillah nak makan ja, mesti bonda aku col...memng good timing punyer la...
balik2 soklan beliau adalah, "Eko ni asyik makan jo ko tiap kali ibu coll??"
erkk, benarkah??

selepas pekena makan ikan bakar tu yg sudi di sponsor itu, kami semue bergerak pula ke megamall dimana terletaknya bowling....Pekena 2 game bowling pulak lpas makan....memang itulah rutin kami kalau keluar...
tak tanya tokey kedai karoke lagi....nasib baik malam td dah tutup....tidak aku rasa sekarang ni belum tentu belum mai bilik lagi..esok kelas pukul 8 pagi..memang terbaiklah.....hak4

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

p/s: gambar aku upload lepas diterima oleh senyap dan shera ryunk...sekian..^o^

No comments:

Untuk diriku, kamu, KAMI, dia dan daku...
jikalaU lanGit mEmbiru iTu mamPu haMba gapAi, maKa sakTilah haMba...

JIKA HATI ITU SEPUTIH AWAN, biarlah ia bergerak dengan KEIKHLASAN, JIKA HATI ITU SETENANG LAUTAN, mengalirlah ia dengan KEJUJURAN, JIKA HATI ITU SEINDAH PELANGI, warnakanlah ia dengan KEBAHAGIAAN, JIKA HATI ITU SEHEBAT BULAN, sinarkanlah ia dengan PERSAHABATAN, JIKA HATI DILUKAI, sembuhkanlah ia dengan KEMAAFAN...