.:allahu:.

Tuesday, August 31, 2010

.:bila aku mule gelabah:.

pejam celik, mentari menyinar lagi..setelah malam td hujan turun mencurah-curah ke bumi-Nya....memang tersangat sedapnya tido saat itu hanya Dia yg tahu....namun, ditabahkan hati juga utk study...biase la..petang nanti ade test RC....memang kat fcbuk penuh ngan perkataan RC oleh member2 skelas....mana taknya, killer subject...

salah sikit ja, maka sikit jugalah markahnya...

tetibe lak teringt zaman sekolah menengah dulu...member2 lama yg slalu dok sekali, maen sekali, mandi sekali...erk, itu bile ade camping ja, bru mandi sekali...jangan sesekali fikir yg bukan2...ak bukan jenis yg dok asrama pun...hak4
apa taknya, sampai dengan lori tangki air JBA yg besar gedabak tu pun kami buat mandi macam mandi air terjun....giler best...

perihal test, exam ni memang dah lali dengan kehidupan remaja yang bergelar pelajar ni...bukan apa, kalau dalam semnggu tu tidak hadap, memang rasa macam tak lengkap hidup...sikit, banyak atau full itu belakang kira...janji mesti ada..wajib! bukan sunat....

kalau dulu masa sekolah dulu, memang study bagai nak rak...yelah, basic dah tau...benda nak keluar dah spot awal-awal lagi...tpi sekarang laen...bila jejak ja kaki dalam alam universiti, semua kena struggle sendiri...kadang2, member tolong gak dak2 yg bermasalah mcam ak nih...laen org pham, laen yg ak pham...alih2 aku yg comfius sendri dengan formula yg ak reka sendiri...hak3
sangat berterima kasih kepada mereka ni...moga hidup korang diberkati oleh Allah sentiasa...itu sahaja yg mampu aku hadiahkan....

musim test di bulan ramadan ni pun tersangat banyk dugaan juga..yelah, siang cmfirm2 perut ni duk static ja...tak mau buat kerje berat, takut lapar katanya....so, bila dah mcam tu, tido siang la jawabnya....bila dah start tido siang, malam bapak susahnya la nak tido...padahal kelas kul 8 pagi...lepas sahur mana bOleh tido...cOmfirm2 la mengantuk bila time kelas nanti...bagi yg activenyer laen macam tu, no komen...hak2...

ape2 hal pun...gud luck pada semua yg bakal menjawab test keramat petang ni...ak juga mengharapkan yg terbaik...namun, rasa seperti bakal akan da sesuatu yg menarik berlaku hari ni..insya-allah...

chow, nk gi kelas lak...


=^.^=

Saturday, August 21, 2010

.:the fasting mOnth A32 version:.


dah lame sebenarnye tak tulis blog nih...sebab tak ada cerita bru nak disampaikan dalam warkah ini...
namun, baru2 ini, A32 memerangkap section ku bersama-sama 'membzkan' diri di bulan yg teramat mulia ni....al maklumlah, nak dapat hari yg terbaik begini sememngnya sukar....kalau diikutkan, memang hasrat dak2 pompuan ni dah lame nak membuat perkara sebegini....sejak semester lepas lagi....mmng sangat determine la org putih ckp...hak3
namun, akhirnya diluahkan juga oleh fairus zila a.k.a jilah n shahira diana a.k.a joyah...*suke aty aku jer nak letak nme pe...hik3..jngn mara...*
dan alhamdulillah, berjalan dengan jayanya...berbekalkan 6 biji kereta, kami semua melepaskan segala kegusaran, kepenatan, dan kesengsaraan di waktu2 kuliah ke tanjung lumpur pekena ikan bakar yg umph.....
walaupun agak kecewa kerana bukan semua yang hadir, namun makan tetap makan babe...hahaha kerana itu diwajibkan seluruh umat...memang semua melantak tak ingat dunia selepas makanan terhidang..asap nipis menusuk-nusuk hingga ke kalbu membuatkan kepingin aku utk makan lebih tinggi daripada kepenatan kelas petang itu...
hinggakan en arif pening pale tngok gelagat aku yang tak habis2 minta izin pulang awl....XD
dan disanalah semuanya bermula...=^.^=
dengan cuaca yg tenang dan sepoi2 bahasa pada malam itu, kami menikmati buka puasa kami dengan 5 ekor ikan pelbagai jnis masakan...
dan tak memasal, aku makan ikan bakar masak petai..waduhhh...kawnya menusuk...walaupun hakikatnya aku memang tak suka pupu papat ulam-ulaman nih....namun, ak mengatahnya dengan penuh berselera sekali...XD


p/s: dlm penulisan kali ini, aku cuba utk menjadi lebih matang kerana perkara lepas mengajar aku siapa mereka, dan siapa aku yg sebenarnya....hanya aku dan Dia sahaja yg tahu....

Thursday, August 19, 2010

aKu sI pemErhaTi...

senantiasa, mataku meliar memerhatikan keadaan sekitarku..
seakan-akan dunia ini miliku....
bnar, ak snantiasa tersnTuh dngn alunan anGin mnderu, suara alaM yg mnyanyi, gemersik suara hLus menyenTuh hatI....
ianya berada dihDapn mata sendRi...


ak sendiri tertanya, apakh itu sebenarnya satu daripada apa yag dpelajari sebaik sahaja cahaya sinar masuk kedalam mata apabila diri ini dilahirkan...??
adakah itu yang dimahukan....
adakah...
adakah....

ak terdiam...
sepi dan lama....
melAngkah
merenung ke arah lorong gelap itu pula...
pelbagai bunyi kedengran di cOrong telingaku sehinggakan tidak mampu lg ak menutupnya..
hantukah iTu?
klu bnar ianya hantu kenapa ak masih nmpak byng itu dengan jelas, sejelas-jelasnya....
ak kAku...
suara berbisik-bisik, ketawa bergurau senda...
jikalau itu jmbalang, dimnakah grangannya berada di situ,...
atas uUrsan apakah...
ak terdiam lg...

bAu bermacam2 bau ku hidu...
ada yang semanis rOS merah menusuk hidung....
iTu pun sekadar sementara....
kmudian hilang dtelan pula oleh bAuan yg hanyir...
sehingkan ak sndri tDak mampu uTk menutUpnya....

mereka mmndang ak yg hnya berdiri kaku...
dtanganku kelihatan sebuAh bUku catatan kEcil dgn sbatng pena di tangn...
Untuk diriku, kamu, KAMI, dia dan daku...
jikalaU lanGit mEmbiru iTu mamPu haMba gapAi, maKa sakTilah haMba...

JIKA HATI ITU SEPUTIH AWAN, biarlah ia bergerak dengan KEIKHLASAN, JIKA HATI ITU SETENANG LAUTAN, mengalirlah ia dengan KEJUJURAN, JIKA HATI ITU SEINDAH PELANGI, warnakanlah ia dengan KEBAHAGIAAN, JIKA HATI ITU SEHEBAT BULAN, sinarkanlah ia dengan PERSAHABATAN, JIKA HATI DILUKAI, sembuhkanlah ia dengan KEMAAFAN...