.:allahu:.

Saturday, September 18, 2010

resident eVil: afTErliFe... - cerite musim raya ku




alhamdulillah, sampai jua aku di uMp tercinta ni...tEmpat yG akanku kOrek habisan ilmU kt tempat ni...

haa..ni yg nak kena cik akak sorang ni..balik2 ja ump dah merayap..tu la..masa dok umah tak reti2 nak kuar...mak dok offer jom mai keluar xmo....padan la ngan muka tu...hek2 =.=
Malam tadi gatai melayan Resident eVil : Afterlife in 3D....orang laen dok sibuk braya, aku gatai kaki masuk panggung wayang...adoii...
tp xbrape masyuk sangat..cerita yg keempat ni agak slow...dan tidak begitu teruja bila tengok...siap brape kali aku menguap...dah tak terkira..
tapi melayankan si dia yang nak sangat tengok dan memang tak akan sempat nak keluar next week dan slepas2nya kerana bz ngan suksis yg akan berterus-terusan di 'dera' uTk expoconvo yg akan datang dan study, lebih baik aku memenatkan terus diri ku pada hari ini...
nak di jadikan cerita, brapa kali gak aku jerit dalam panggung tu sebab banyak aksi yg tersembul keluar dari screen....dan org kat sebelah aku ni a.k.a pijan tersangat lah sukanya menggelakkan aku kerana menjerit tak tentu hala...

yang pastinya, aku cmfirm nak layan cite katun ja lepas ni kalau nak tengok 3D...sebab itu lagi comel...dan boleh main tangkap2 dalam panggung....hak3
kredit for him cos treat me...yeah...nak lagi laen kali....hak2


cermin mate azimat...kgunaannya menjadikan crite kt pawagam terkeluar dri screen...lalalala~~~

dak yg first time gune..blum start dah pakai...



Friday, September 10, 2010

.:Hari raya 1431 H:.

nangis x dpt wit raya..hadoi...^o^
ingat ak mse kecik2 dlu


adik bradik..jngn fkir yg bukan2...hak3

K.A.M.I


alhamdulillah, hari raya kali ini penuh sederhana namun kehangatan masih lagi dirasa....
malam malam raya sudah dirasa dengan adanya pelita di halaman rumah...memang mantap la...
petang tu dah usha2 shoping2 kat kL...ingatkan ramai dah balik, boLeh lah relex bila drive nak beli barang ke atau apa2 aja...
memang tak akan la...kebanyakan balik kg lepas semayang raya or raya kedua...
memng bijak la diorng2 ni...mcm aku..hehe...
sampai kat giant TAman permata....
memang penuh sesak la...itu pun start jam 1tngah hari....aiyoo..nasib baik la kami sampai awl...
sampai ja, memng rambang mula2..tp yg seksa bila nak balik..
penuh orang bratur kat kaunter pmbayaran tu jangan cerita la...

bila cerita pasal sesak ni, teringat kisah adik aku masa beliau kcik2 dlu. masa tu dalam umur 5 tahun la...tadika lagi...org kata ape, comel lagi...
time tu kami ingat nak beli barang kat jaya jusco wangsa maju...biasa la...namanya musim perayaan, kesesakan tok sah cerita...lagi2 bila tempat tnggal adalah di kuala lumpur...memang sesak la..
masa tu aku baru ja enam tahun....
nak dijadikan cerita, kami dipegang erat oleh bonda....biasa la, kecik lagi..nak hidup sendiri pun raya macam beso ja dunia ni....orang pun beso...so, layan je la...
dipendekkan story, time tu kitorng nak naek lift...sampai kat lift tu, ade la dalam 20 org sdang menunggu...tak kira yg sihat walafiat pun pemalas mcm kami gak..berebut nak naek lift...
mungkin sebab pose terlampau kowt....
then, lift yg dah sarat dan tue itu pun terbuka...
dan mmbuahkan himpunan lautan manusia pelbagai kaum...
ingatkan muat kiteorng nak masuk,sekali tak la...bonda dah frust, kata "jom la naek esclator ja..." sangkakan belah kanan beliau memgang anaknya...
sekali, "Eh, mana adik kau" beliau bertanya pada aku yang tidak tahu apa-apa pada zaman itu....
aku time tu kecik lagi, apa la yg boleh dilakukan melainkan mengikut ibu kehulu kehilir...
bonda dah cemas dah...mana nak dicarinya adik aku yg sorang ni...
time tu muka ak sememangnya seblur2 yg mungkin....
aku rasa time tu aku nmpak adik ak, tapi tak tau kat mna...

tetibe, allah itu maha kaya, terdengar pengumuman yg dibuat miss...
"Pengumuman, pengumuman..siapa yang bilang, eh salah...disini ada sorang anak kecil memakai tshirt kuning *baju tu ade lagi tersimpan lagi dalam almari* telah kehilangan ibu bapa....diminta ibu bapa kepada anak ini datang ke kaunter sekarang juga....nama adik ini adalah nur izzati..." lebih kurang begitulah ayatnya....
bonda aku terus meluru...ak mengekor sahaja dengan barang penuh kat tangan...
dan kesimpulannya, die dah jadi anak dara dah sekarang...hak3...
selamat hari raya aidilfitri
maaf zahir dan batin ^o^





my F.A.M.I.L.I.A

Thursday, September 2, 2010

.:singgah sahur:.

maaf yer...tajuk tu tak ada kena mengena lansung dengan rancangan TV3 singgah sahur yg dihostkan oleh Ally iskandar...
selamat hari ni puase aku yg ke 25..yg ehem2 tu belakang kira la yer...hahaha
hari ni aku kira bantai betul-betul bersahur tadi...ikan keli sama ayam masak merah....
memang menjilat jari...lebih-lebih lagi kedua-duanya favorite aku...
sambil melayan yamato nadeshiko shinci hange liVe action...
memang habis 10 episODe tu aku marathon....sebab ada pelakon fav aku dalam tu yang juga merupakan penyanyi kumpulan KAT-TUN, Kamenashi KAzuya dan kumpulan NEWS, Hiroki Uchi....sangat handsome...hak3...ni merupakan kali keberapa aku mengatakan yg mereka itu sangat hansome.....waahh

ok, berbalik ke alam realiti...
tAdi, bOLEh plak dalam kelas RC, ade org ter'pasang' lagu Balik KAmpung nyanyian Allahyarham Sudirman....
haiyaa, memang kecoh la time tu....muke semue orang yg tengah berkerut time tu terus hilang...semua dah buat muke tersenyum nak balik...termasuklah si penaip ini sendiri...
dah congak-congak, kalau tak ada aral melintang, hari esok petang sempat la aku nak berbuka bersama-sama keluarga tercinta...
yg en abang plak balik hari ahad...janji balik...ni bukan lagi zaman sekolah..xmau balik, tak nak balik...sebab nenek tak kasi balik...hehe..jangan marah..
nanti raya aku mntak maaf la balik....hahaha

tengah hari karang, selamat romateku Marissa memulakan perjalananya...huhu...sayu rasa...
aku plak, masih ada kelas menanti....
ikutkan nak ponteng ja...tapi kesian plak, nnti kelas tak meriah kalau aku dah tak ada...^o^
lagipun, aku dah fkir tak mau rushing2 bila balik nanti...
2mnggu nak tinggal babe...
balik2 ade 2 test lagi menanti...
sabar jelah....

apa-apa pun, bagi sahabat-sahabat ku sekalian, selamat hari raya aidilfitri..maaf zahir batin...bagi mereka yg pernah sakitkan hati aku, cepat2 la kirim kad raya kat aku mntak maaf....hak4
bagi yg pulang sendiri, harap dah sevice kenderaan masing-masing seblum pulang...
dan berhati-hati ngan speed trap....sebab no kautim2 dengan en2 polis bila dah kena saman...
kalau tak mahu duit PT habis kat kami-kami ni....hehe
ke utara ade 15++ speed trap, ke kL dri kuantan ade 4-5 kowt...so spe yg dari Ump ni nk ke utara, jaga2lah diri anda..kerana masih ada yg sayang menanti....
yg ke kelantan or johor pula, tak ingat ada berapa...
suara tangis yg kau dengar
memecah hari kudus ini
adalah aku
mengenang pemilikmu

Kita pohon kemenangan
meroboh kota keakuan
ini saatnya..
yang ku nanti-nanti...

Mereka yang dilanda derita
redhalah harimu kan tiba
cahaya kekasih yang benar
menghapus segala api kemarahan....


sELamAt hAri rAya aiDilfiTri..

Wednesday, September 1, 2010

.:oooo balik kampung:.

wahhh..habis sudah paper aku untuk musim before raya ni....
raya??erkk...pejam celik, tak sedar rupanya lagi kurang 2 mnggu dah nak raya...
malam ni merupakan malam ke 23 ramadhan...alhamdulillah....^o^
lusa aku dah boleh pulang ke kampung halaman...aku ade ke kg halaman??? haa, tu yg dok bonda aku bising-bising kat facebook pasal aku nak balik umah....ayahanda aku plak comfirm2 gelakkan aku kat rumah...haihhh...

tak kira...kampung ke tak, janji umah...panggilnya kampung halaman juga...hak3

memang tak sabar rasanya....rasanya lepas test semalam, nak jer jerit kat pak cik bus transnasional tuh bawak balik umah sekarang juga...memang teleng la mata tengok berbiji-biji bus lalu depan umP nih....adehh~~~

tEngah hari td plak, entah ape mimpi adek aku nih...mesej ak
"Kak, nanti balik, kite wat kuih raya yerk. Kuih yg selalu kite buat tu. Kuih yg pakai *masak* kacang gajus tu. Nanti bagitau ibu. bye. :D"

haih, adinda aku yg sorang ni..mcm la tak boleh nak habak sendiri...haa ibu, dah baca kan entry ni, mesti prepare ape yg patut...hak3
ni mesti kes tak sabo nak menyambut raya kan kan kan...??

yelah, teringat gak zaman mase orang kata boleh kutip duit raya dulu....sekarang dah besar panjang.....so, wujud keseganan di situ untuk membuat perkara macam umur 12 tahun dulu...sekarang kutip kat bonda ngan ayahanda ja...itu pun guna buat meronggeng kat KL..balik U ja, dompet da koring kontang....hak3

dulu, mase time arwah wan and arwah atuk ada, memang happening gilak balik kampung....
walaupun kadang2 tu perkara remeh-temeh muncul macam nak pasang pelita minyak tanah kat halaman rumah dll...
lawan mercun memang satu kewajipan dengan jiran sebelah...biase lah, kalau dah namanya kampung, halaman gilak punyer besau, tak sah kalau tak hentam maen mercun....
Tapi sekarang ni dah jadi salah seorang bakal penjawat awam, so kena control2 sikit...takut kena cekau...tak memasal lak, lokap la tempat aku....waaaaaa, tak mau den....aku dah cukup membanggakan ayahanda aku sekarang ni dengan apa yg aku lakukan....

tdi, before test RC, entah apa mimpi aku menyetuju dengan kata2 Asiah yg tetiba mengajak aku keluar berbuka di padang MPK....haihh, bila lepas test tu memang sakit gak badan nih nak teruskan...tapi, fkir2 balik, memang rasa nak release tension rasanya...

dengan hati yang berat, ku paksakan jua romate ku keluar sama sekali...so bila ada masalah esok, aku heret dia sama sekali....hahahaha....jahat tak aku..sorry sayang..

So, seawal jam 630, mengerum kereta kancil hijau aku pedal kuat2..sekali kancil turbo daa...die punyer ngauman...perghh, macam laju sangat....sekali aku bawak 60km/h dah semput kancil tu...haihh, pela pemilik kereta tu fkir..nak kata nampak macam smart, tak da plak...

tak memasal malu aku sama en fer *staff uMp yg paling kitorng selesa keluar melepak, kira kalau zaman sekolah tu macam student keluar dengan cikgu disiplin la...hak4*
die punyer sengih bila kitorng *aku, wani, marissa, asiah, shera ryunk* nyer vroom tu bingit....
tak pela, janji selamat....
so, sampai-sampai tu, memang dah azan tanda waktu berbuka sudah pun kedengaran...kami ni dengan tanpa segan silunya pie serang bazaar kat sana dan terus berbuka...telan 5 plastik air...patutnya nak beli 3 ja..tapi kate brader yg jual air tu, beli 5 dapat rm1...sekali kelentong ja lebih..pe la brader tuh....

disingkatkan cerita, lepas sembahyang maghrib di masjid MPK, terus bertolak mai tanjung malim *lumpur* bak kata Asiah...entah apa mimpi die nak mai tanjung malim yg aku agak kereta kancil tu belum tentu sampai sana lagi....
pekena ikan bakar plak kat sana...kebetulan pulak bonda aku col...aisyehh, memang selalu camni yerk..tiap kali aku baca bismillah nak makan ja, mesti bonda aku col...memng good timing punyer la...
balik2 soklan beliau adalah, "Eko ni asyik makan jo ko tiap kali ibu coll??"
erkk, benarkah??

selepas pekena makan ikan bakar tu yg sudi di sponsor itu, kami semue bergerak pula ke megamall dimana terletaknya bowling....Pekena 2 game bowling pulak lpas makan....memang itulah rutin kami kalau keluar...
tak tanya tokey kedai karoke lagi....nasib baik malam td dah tutup....tidak aku rasa sekarang ni belum tentu belum mai bilik lagi..esok kelas pukul 8 pagi..memang terbaiklah.....hak4

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

p/s: gambar aku upload lepas diterima oleh senyap dan shera ryunk...sekian..^o^
Untuk diriku, kamu, KAMI, dia dan daku...
jikalaU lanGit mEmbiru iTu mamPu haMba gapAi, maKa sakTilah haMba...

JIKA HATI ITU SEPUTIH AWAN, biarlah ia bergerak dengan KEIKHLASAN, JIKA HATI ITU SETENANG LAUTAN, mengalirlah ia dengan KEJUJURAN, JIKA HATI ITU SEINDAH PELANGI, warnakanlah ia dengan KEBAHAGIAAN, JIKA HATI ITU SEHEBAT BULAN, sinarkanlah ia dengan PERSAHABATAN, JIKA HATI DILUKAI, sembuhkanlah ia dengan KEMAAFAN...