.:allahu:.

Thursday, July 21, 2011

Ke mana acount FB selepas kita mati...

mari kita renung-renungkan bersama...
fikir-fikirkan bersama...
jika satu hari nanti kita mati,
akaun facebook ini hanya kita yang tahu password,
hanya kita yang boleh access..

dan...

selepas kita mati..
apa yang jadi pada akaun fb kita?...
mungkin ada yang akan ucapkan takziah...
mungkin ada yang selalu menjenguk bagi mengubat rindu...

tetapi...

sedarkah kita,
gambar-gambar kita...
akan terus membuatkan kita terseksa di alam kubur?...
gambar-gambar yang tidak ditutupi aurat dengan sempurna...
macam mana nanti?

lelaki ajnabi terus-terusan tengok...
dalam masa yang sama, tiada siapa yang boleh deletekan gambar kita..
walau sudah bertahun-tahun kita mati, gambar itu terus ada...
saham dosa terus meningkat...

macam mana?...
pernah terfikir tak?...
tudung singkat yang dipakai tu, akan selamatkan kita dalam kubur nanti?...
legging dan jeans ketat, boleh selamatkan kita?...
baju yang membalut aurat itu, bagaimana?...

yang lelaki pula...
Dengan aurat yang terbuka...
berseluar pendek, menampakkan lutut...
menayangkan dada, menonjolkan pusat...

ada pula gambar bersama kekasih...
bukan muhrim, berpeluk erat, melagakan pipi...
ada pula yg hingga sanggup menayangkan...
gambar bibir bertemu pipi... bibir bertemu bibir...
menunjukkan pada semua betapa intimnya hubungan cinta mereka...
yg disaksikan oleh ramai org seluruh dunia...

mungkin kini
kita masih merasa tak sabar nak berkongsi cerita
dengan gambar-gambar yang cantik, tempat-tempat yang kita dah lawati di muka bumiNya

tapi di akhirnya nanti..
semua itu tidak akan membawa erti
semuanya hanya tinggal kenangan bagi yang masih hidup
di alam kubur, semua itu tidak sedikit pun boleh menyelamatkan kita

cuba kita renung-renungkan,
saham dosa yang terus meningkat walau setelah ketiadaan kita di muka bumi sehingga hari akhirat,
tutupilah auratmu sebelum auratmu ditutupkan
peliharalah dirimu sebelum dirimu dikapankan~

jagalah maruah diri sebagai seorang muslim
jagalah jua maruah diri sebagai seorang muslimah
mati itu pasti...persiapkan diri untuk mati itu perlu

moga Allah redha dengan perkongsian ini

~amin~ renung-renungkan da selamat beramal


dipetik dari saudari IR yiEn...


Honey n' cLover: tak tau nak kata apa. banyak gambar semua kenangan melakukan aktiviti. Kadang-kadang terhibur baca komen mereka yang sengal ya amat...

No comments:

Untuk diriku, kamu, KAMI, dia dan daku...
jikalaU lanGit mEmbiru iTu mamPu haMba gapAi, maKa sakTilah haMba...

JIKA HATI ITU SEPUTIH AWAN, biarlah ia bergerak dengan KEIKHLASAN, JIKA HATI ITU SETENANG LAUTAN, mengalirlah ia dengan KEJUJURAN, JIKA HATI ITU SEINDAH PELANGI, warnakanlah ia dengan KEBAHAGIAAN, JIKA HATI ITU SEHEBAT BULAN, sinarkanlah ia dengan PERSAHABATAN, JIKA HATI DILUKAI, sembuhkanlah ia dengan KEMAAFAN...