.:allahu:.

Saturday, August 13, 2011

dak2 lahir 80-an


tengah dok mengelamun sorang2 nk sambung novel aku yg tergendala selama hampir 5 tahun ni, sambil layan lagu i'll make my love to you by boyz to men, tiba2 teringat lak zaman2 muda2 dulu...
zaman biasa buat terutama mereka yg lahir pada tarikh 8o an nih...

1. ada masa org jual minyak yg leh sapu kat buku...tujuan utk copy dari komik ke kertas kosong...kira macam ciplak drawing org la...time tu aku rasa org tu penipu. Dia tunjuk dia punya ja menjadi, bila aku beli sekali tak jadi lansung.

2. femes dengan komik ana muslim. Ni sapa yg sekolah agama mesti ustzah/ustaz selalu kasi borang suro order...

3. pembaris kuning panjang. Ni kalau kena kat tapak tangan memang sodap. Selalu bila beratur depan kelas, masing2 pakat sapu kapur. tujuan demi mengurangkan kesakitan pada tapak tangan...huahua...tak sangka, menjadi.

4. selalu makan ais krim malaysia harga duplo sen. Ni makcik2 bus selalu jual. kalau korang ada naek bus la.. TAk pun ada ja jual kat tepi2 sekolah selalu dalam bekas orng jual nasi lemak sebab tahan sejuk. Lepas sekolah ja selalu bantai.

5. femes dengan coklat dora aman. Nak mainan je sebenarnya. time tu harga tak sampai singget kowt. Selalu penjual roti jual. sanggup kerumun nak beli, then maen ramai2 sampai lupe nak balik.

6. femes dengan kartoon cam power rangers, cardcaptor sakura, doraemon, ninja turtle, max steel, kfc fan club, disney, sailormoon, samurai X. selalu ulang2 cita sama tapi still tengok gak. Sampai leh hapai lagu die...yg paling aku suka power rangers biru.

power ranger go!

7. Tiup straw. yang ni tak tahu lah korang ada maen ke tak, tapi ni femes time aku sekolah rendah gombak 1. Suka maen bawah pokok besar lepas sekolah, peluru guna kacang hijau. kena memang sakit tak terhingga. Waktu main selalu bagi sesiapa yg sekolah petang. Yg xleh blah, sekali dngan air liur tiup. Gila pengotor! game ni paling aku tak nak main.

8. suka main kejar2 dalam sekolah. yang ni memang tak leh wat apa la. dah besar pun suka main lagi.

9. femes wat surat2 cinta sorok bawah meje. Ni memang selalu kwn sendiri yg tolong karangkan then hantar. Org yg suka tak tahu apa-apa. Memang siot tul. Aku pernah kena sekali.

10. sangat la aktifnyer. time waktu sukan, selalu yg penuh maen dak2 80 an. yg paling aktif senior la. Yg junior selalu past ja kat senior. yelah, respek la katakan. Padahal ambik kesempatan. sebab ada lori milo datang. Kitorang lah yg memenuhi kuota untk mengosongkan tong2 milo itu.


yg ni experience aku sendiri...tak tahu la korang camne....ade lagi...nanti aku senarai lagi.

4 comments:

sitinuraffizza said...

nak cop power rangers kaler biru! putih pun nak jugak..... hahah

EirA said...

kita nak cop kala PINK!!diba bila aku baca entri ko neh wat aku terimbau pada zmn skola dulu..ada jugak yg kena kat diri sndiri..mishh that moment :)

hOney n' cLOver said...

dat: haha..tamak..werkk;P

eira: aku taunyer..yg tu aku serve utk ko...keh3

EirA said...

wahhh..tengs la beb!!!eeee...masih mau tersengih2 lagi neh bila ingat time zmn dak2 skola..

Untuk diriku, kamu, KAMI, dia dan daku...
jikalaU lanGit mEmbiru iTu mamPu haMba gapAi, maKa sakTilah haMba...

JIKA HATI ITU SEPUTIH AWAN, biarlah ia bergerak dengan KEIKHLASAN, JIKA HATI ITU SETENANG LAUTAN, mengalirlah ia dengan KEJUJURAN, JIKA HATI ITU SEINDAH PELANGI, warnakanlah ia dengan KEBAHAGIAAN, JIKA HATI ITU SEHEBAT BULAN, sinarkanlah ia dengan PERSAHABATAN, JIKA HATI DILUKAI, sembuhkanlah ia dengan KEMAAFAN...