.:allahu:.

Monday, May 9, 2011

jagalah emosi

akhirnya, rumah jugak yg terbaek..romate2 ku bersabar la yerk dngan PSM kamo....muahahahaha *ni gelak gila2 jahat punya*
baru 2 ni aku melayan semula cite cun...memang cun la cerita tu...sangat menarik..dah lama tak melayan filem melayu yang berasaskan realiti dari mengada-adakan fantasi menjadi realiti...lain kalau cerita yg memiliki grafik yg menarik seperti Hikayat Merong Mahawangsa ke...selain juga dari drama terpilih..wah dah mcm pengiritik..
ni kalau orang laen baca, mahu kena hentam free2 balik...

okey, berbalik pada cerita cun tadi....tiba-tiba terngat script Maya karin..."jangan bertindak ikut emosi sahaja..."
dengan slang baku beliau yg bagi aku sangat comel....

memang benar pernytaan begitu....manusia ni, kalau terlalu ikut emosi, seribu perkara boleh berlaku....
contohnya, bila seseorang yang tidak tahu cerita sebenar, tidak mampu mengawal emosi, lebih-lebih lagi dengar dari sebelah pihak sahaja...tanpa usul periksa, menghina rakan baiknya sendiri di khayalak ramai...sanggup angkat tangan depan orang ramai depan sahabat baik sendiri yang begitu menghormati dirinya sebagai orang yg mulia mencalarkan maruah rakannya menyebabkan hilang kepercayaan pada diri orang yg emosinya tidak terjaga...


owh yerk, utk pengetahuan, cmne aku leh reka cerita ni, tadi bru kejap layan hindustan tajuk Ishq..lebih kurang la situasi yg aku cerita ni menyebabkan aku nak cerita pasal emosi....seperti biase la, nangis tengok..padahal tak ada apa-apa pun...cerita lame..zaman sekolah mengengah dulu-dulu...tapi dah 3 tahun tak layan hindustan, jadi mcm buang tabiat pulak layan hindustan ni...hehe

Emosi ni bagi aku sangat penting...kerana emosi lah sesuatu yg teramat jujur dalam diri kita yang hnaya boleh diketahui umum...melainkan kalau kamu semua tergelak buat-buat, itu di kategorikan sebagai orang gila...so, kalau nak gelak, biar benar2 ikhlas...mcm aku buat skang ni....hahahahahahaa

haa, kan nampak keikhlasan tu...

emosi perlu sentiasa dijaga setiap masa kerana emosi kita boleh hilang kawan...bila dah hilang kawan, mula la mencari mangsa baru utk lepaskan tempias beliau pula. sebab tahu orang tu tak pernah tahu emosi dia bila teruk tahap mana...
mcm aku ni, bila marah pakwe, oooo, memang lepas habis la...mcm die tu jahat sangat...
yg tu memang patut pun...sebab dia bukan suami kita lagi...dah suami jadi isteri derhaka...bila baik sngat nnti jadi miang..hahaha...korang jangan nak eiuu2 la, benda ni comfirm2 selalu jadi kat korang...

time tengah marah pakwe, bila member lalu tegur, terus ubah angin...itu baru mampu kawal emosi dengan baik...ni bukan berlakon yer...walaupun marah mana kita kat orang lain, kita jangan sesekali bawa marah kita kat orang lain pada orng lain..tu ayat pandai-pandai translate sendiri....ngeh3

sebab selalu, perkara begini la yg sering terjadi..tak tipu..aku sendiri selalu alami...bila marah ja, balik hentak2 barang...tapi at least aku hentak barang yg ade kat tangan aku...
kalau hentak sebab nk tnjuk yg kita marah, contoh tarik laci hentak laci padahal tak ambik apa pun, tu celaka namanya...kuang ajar, tak tahu hormat orang lain....mcm dia tu gila besar ja...lepas tu hentak berulang kali dalam masa yg lama...yg tu memang aku nak kasi kaki ja kat mulut dia biar dia rasa apa yg hati aku rasa....muahahaha!!

apa-apa hal pun, manusia tak boleh hidup tanpa bergantung dengan orang lain...kita mesti perlukan orang lain juga utk membantu kita..tidak kita nak berkomunikasi dengan siapa kalau bukan ada orang yg membalas komunikasi kita tu...so, emosi perlu sentiasa di kawal..dan aku juga masih cuba untuk belajar men
gawal yg kadang-kadang terlebih had...


serius, bila aku ingat aku masa sekolah rendah, panas baran aku lagi teruk dari sekarang...sekarang ni dah datang balik sebab terpaksa bertemu pula dengan manusia yg suka mempermainkan perasaan org lain....

Peganglah kata kata ini, "Kau sebenarnya tidak akan tersasar seandainya keimananmu kau jadikan sebagai tunjang dalam kehidupan".



Jangan jadi seperti kucing yang hanya meminta maaf bila sudah mencuri ikan dan memakannya sehingga kenyang..jadilah manusia yg tahu menilai dan berfikir sebab di sebalik perkara yg terjadi...semua yg berlaku ada hikmahnya...tarik nafas, tanya pada diri...tidak kira dalam keadaan gembira, sedih, kecewa, marah, suka dan duka...

orang yg tak kuat iman sahaja yg mengalami mental calar sebegini...adakah anda terdiri daripada itu?? fikir-fikirkanlah...Maaf itu sesuatu yg manis jika kita tahu menilainya dengan sikap kita...


p/s: dah lama tak cite sal ilmiah nih...lalalala....peringatan buat diri sendiri....dan mimpi apa pepagi buta story pasal emosi....sebab aku terasa marah tengah hari tadi kowt...huuu~~~

Sunday, May 8, 2011

mother, i love you!!



yeayy, selamat hari ibuuu....muahhhhhh4
lOve my mOm so much....
sebenarnya tak sedar pun minggu ni merupakan minggu kedua May...urghhh, tu la..bz study sampaikan tak sedar hari ni merupakan m
inggu kedua yg wajib disambut oleh anak2 di seluruh dunia yang memiliki ibu....tak kira yang tiada mahupun tidak pernah ada....
dimana kasihnya ibu kalau tidak ke hati..menjaga sejak kecil hingga menjadi manusia....yg tak jadi manusia tu, mungkin jadi binatang peliharaan la tu....
yelah, contohnya, anak kucing terbiar...walaupun ibu kita yg jaga, tak mungkin bergelar manusia kan3....hehe....

apa-apa hal pun, maaf pada bondaku yang tercinta...maaf tak sempat wish awal2 pagi..tak tahu pun yang hari ni hari ibu...sob4...~.~
tapi, dah bnyak akak *gelaran di rumah* tolong gak tadi..teman ibu wat kerje..cume slack bila nak pie pasar pgi tadi..uhuk3
bangun lambat lak...tak memasal tak berteman bonda ke pasar pagi tadi..sob4
nanti akak dah kerje, akak dah pandai cari wit, akak beli bunga bnyak2 utk ibu smpena hari ibu nnti...akak petik sndiri kat cameron higlands tuh, kasi kat ibu...negh3...
insya allah....tak kan ke mana doa ibu kan.
ibu doa la banyak2...^___^
Happy Mother's Day...
I lOve sharing my love with the world...
knowing how much i Love her...
thank you for being my Mom...
and always be my MOm..
No matter what happen....
keep taking care of me as a chiLd...
i lOve the way you keep scolding me..
it sound like a lullaby to me in my hearing....
I love the way you taking care of me during my final...
i know u always keep in touch with us both cos we are the only child you had
and we tried our best to be a gOOd child..
but i cannot stop making trouble To make u scold me so u wont stOp lecturing me....
I love u mom
thanks for create a gOod world for me....
yet i'm appreciated everything you have done to me...
by the time come, it is time for me to pay it back....
I LOVE YOU SO MUCH.....!!
you are the QUEEN of THE DAY...



p/s: xnkk tnjuk gmbar bonda..nnti fames, susah...hehe..marah ayahanda....laen version tnjuk gmbar diorng...chOw!

Thursday, May 5, 2011

hari ni last paper....

yeahhh, tanggal 5 mei 2011 maka berakhirlah sudah tahun tiga semester enam di Universiti Malaysia pahang...
perghhh, penangan rasa macam sekarang nak balik gak...muahahaha..
memang tengah rasa gembira yang teramat sangat sampai nak kemas pun cam malas jer.
setakat maen anak mata saja nota-nota kat atas katil dan baju2 yang dah dipakai seminggu atas katil yang menawan...bau tak yah cite la bai...menusuk2...Betul la ptut aku packing siap2 ja dulu masa exam hari tu...skang ni senang dok relex2 layan blog member yang bangang2 yg buat cite sampai aku gelak tak mati-mati.

warghhh, skang ni ngah mencari bala untuk dikerjakan....berborak ngan romate tapi sorang pie lari bilik member beliau sebab aku halau beliau...tak yah tipu la kaoru...die kan ade projek tahun akhir yang nak kena submit next week...
begitulah kata beliau kepada ku...
dan ak mengucapkan semoga berjaya kepada beliau2 sekalian....hehe

dah2, aku sepatutnya menyambut kegembiraan kerana tamatnya paper ku yang terakhir petang tadi..yahoooo..bangga tak terhingga..
walaupun jawab cam haram gak tadi....
penat2 dah score soklan gitu keluar, time tu lak Allah turnkan bala sesungut lak time tuh....terus lupa semua yang ada....isyeh, aku hanya mampu berdoa dan bertawakal sahaja....korang pun doa-doakan lah juga ya....penat la maen repeat2 ni...*ade lak*

skang ni, kerje aku yg sbenarnya tak ade kerje padahal berlambak je kerje, sedang duduk bersenang lenang di bilik....member laen semua pakat keluar ramai2 tak ajak aku...siot tul...brani tu tinggalkan beta bersemanyam di bilik beta seorang diri..melepas aku nak pekena mCD sambil layan fast5...kui3

dah la aku kena goda ngan makeup Stage yg sedang berleluasa murah kat ECM skang ni...aduhh, nak pakai pe time LI nnt..msti pakai make up tebal2 cam romate2 aku selalu pakai kan.. nak lawa-lawa ja...celake...
padahal tak da mende pun...nak pie cafe pun calit make up panjang2, tempek bedak tebal2...kasi abang cafe terpeso akan kejelitaan beliau....
aku pun teringin gak nak try..kowt2 la menjadi ke...ramai gak orang nak usha aku cam romate aku ni selalu cite...

"Kaoru, kaoru, tadi ade orang dok pandang aku lama2...siot tul.dah la aku ade pakwe..."
aku: shit!! pe kaitan???


P/S: dialog yg direka2....
Untuk diriku, kamu, KAMI, dia dan daku...
jikalaU lanGit mEmbiru iTu mamPu haMba gapAi, maKa sakTilah haMba...

JIKA HATI ITU SEPUTIH AWAN, biarlah ia bergerak dengan KEIKHLASAN, JIKA HATI ITU SETENANG LAUTAN, mengalirlah ia dengan KEJUJURAN, JIKA HATI ITU SEINDAH PELANGI, warnakanlah ia dengan KEBAHAGIAAN, JIKA HATI ITU SEHEBAT BULAN, sinarkanlah ia dengan PERSAHABATAN, JIKA HATI DILUKAI, sembuhkanlah ia dengan KEMAAFAN...