.:allahu:.

Monday, December 31, 2012

'Hadiah' terakhir tahun 2012

Tajuk itu sendiri sudah membuatkan hati yang muda mentah ni menjadi lara. Ditelah mati anak, diluah mati bapak...anyway, watashi no oujisama daijoubu kanna... tapi nampak teruk kan? 

kejadian berlaku apabila 3point u-turn versus speed. and of cos speed win. But totally, orang tak akan admit perkara remeh macam ni. tetapi bagi aku yang masih waras ni, tengok pada keterukan kereta, sememangnya dia bawak laju. 50km/h pun pada jalan sejauh 500 meter is consider laju! mungkin lebih lagi! tidak masakan kereta myvi bini en bawk sempat brek, en tak sempat brek...lagipun, en sndiri cakap yng en ingat en boleh lepas. Dah terang2 en memang tak ada niat lansung nak membrek kenderaan en. En memang dalam keadaan laju. Kalau tidak masakan en boleh cakap sebab en brek tangan la yang menyebabkan en turut tercampak? Saya dengar dengan amat jelas pernyataan en itu! Dan bg saya yg dengar dengan jelas ni, bila mendengar kenyataan ini bermakna kalau en tak brek maka lagi teruk la ouji saya....

Dan lagi satu, aku boleh mengaku yang aku buat u-turn pada bukan di tempat yang sepatutnya (walaupun hakikat nak ikut kesalahan, berlambak kowt orang yang buat u turn kat situ), tapi kenapa orang tak boleh terima yang dia bawak lebih 50 di kawasan perumahan dimana orang lintas jalan lalu lalang untuk beli makanan....kalau aku boleh slow bagi orang laluan sebab dia tak lepas nak buat U-turn, kenapa in return, some people cannot accept it? dari pandangan driver aku, mesti ada give and take bila berada di jalan raya. yer, saya akui 50km/h tu ape la sangat di banding kan dengan hadlaju highway, yup, 50 memang kategori slow kalau di highway, tapi kalau sampai remuk kerete, kalau langgar orang free2 pun boleh hilang nyawa.


Oke2, aku kata gini bukan tak terima kesalahan aku. yer, aku terima, siap terima 'flying kiss' dari Balai polis trafik KL sambil cuci mata tengok moto besar *phew, teringat kat abang pedas*. Tak semua yang aku pinta akan menjadi, dan tak semua yang kita tak pinta tak akan terjadi.

serius, aku tak dapat terima bila Oujisama aku cedera parah macam tu. mungkin salah aku juga la bila ade tedetik hati nak naik bus lebih dari naik Oujisama semata-mata nak fitkan balik tubuh badan. Mungkin dia terasa hati dengan aku. Dan aku pula tak pernah2 buat u-turn di situ nak buat plak. Mungkin juga, Allah tu sayang kita, tunjuk dugaan kecil macam ni dari dugaan berperang dan jumpa senjata api seperti yang dialami di Gaza. Mungkin Allah itu nak duga kita sama ada kita lebihkan Dia atau masih lagi nak lebihkan sifat amarah dari segalanya. mungkin juga Allah nak duga, sama ada kita masih ingat dengan Dia sewaktu perkara musibah yang berlaku atau masih nak letakkan salah pada orang lain. Sesungguhnya, putaran hidup yang Allah aturkan ada hikmahnya. Tiada yang buruk datangnya dari Dia melainkan dari diri kita yang hina....

Dan aku bukan tak mahu berkomunikasi. jauh lagi nak ignore segala panggilan yang mereka buat. Kalau ikutkan mahu ja aku pie melawat keluarga mereka dengan mengikat silaturahim. Tapi...

askum adiba. sy cuba ctc awk byk kali..sy bkn nk mrah or maki awk..at least awk ni boley la di bwk berbincang sbb awk di tempat kejadian. 1814 31/12/2012

aku: boleh terima lagi...tapi sebab masa itu adalah masa genting aku baru balik keje, maka aku terima banyak mesej dan miscall tanpa henti...

mak bapak awak tuduh sy bwk laju., pdahal sy tk bwk laju pn. Klu laju adiba, dh lama moto saya jahanam teruk. Awk ada tanya kt balai tk, sm ada awk boley buat u-turn tak kt simpang tu? 1817 31/12/2012

akal aku terjemah: die ni nak doa supaya dia langgar kete aku sampai mati ke? dia ni doa supaya masa tu dia bawk betul2 laju selaju bawak di highway ke? Mengikut fakta memang tak boleh, dan aku tahu pun walaupun jalannya line putus2...dan moto dia bukan moto cikai ok!

Please jgn jd penakut n tk beradap mcm mak bpk awk...maaf sbb trpaksa ckp mcm ni tp itu adalah hakikat 1819 31/12/2012

aku: cop! okay, sapa yang baca ni yang suka mak bapak di babitkan di sini, angkat hidung??? okeh, ni darah jantan aku dah menggelegak. Dah la baru balik kerja. pening kepala tak hilang. Ada meeting segala bagai. Aku elok nak balas, tanya en sihat walafiat atau tak, aku baca mesej terakhir aku dah mati niat. Niat datang dulu ok! Terus hilang nak angkat call dia atau segala bagai yang dia buat!

Okay, mula2 aku dapat cool lagi bila waktu tengah buat report die mesej cakap lembab macam penyu. Penyu tu! hebatnya membahasakan diri orang lain sebegitu. 'Sopan' sungguh budaya orang malaysia ni sebenarnya!!

Dan of cos  lembab macam penyu kalau kau buat report pun dah makan masa aku sejam setengah, tambah aku punya lagi sejam sebab tenet lembab kat balai polis tu, itu pun aku dah tolong taipkan lagi dah tu.

Memang lembab macam penyu kalau aku kena tunggu kereta tarik amek kete hantar dari tempt kejadian ke balai polis gombak dan lepas tu menuju ke balai polis trafik!

Memang lembab macam penyu kalau nak pergi balai, jalan sesak macam ada menteri kawin di sepanjang jalan.

Agak2 en tahu ke tak situasi yg aku alami? of cos tak, sebab sibuk memaki hamun parent orang lain dari fikir hikmah berlaku pada encik!

Saya doakan semoga keluarga en semua sihat sentiasa dan dikurniakan segala kebaikan daripada Allah. Saya dah tak mampu kawal temper saya lagi dah kalau en berkeras memaki hamun ibu bapa saya lagi. Tapi sebab ibu bapa saya terlalu cool dengan manusia seperti en la, saya berjaya kawal temper saya.

Dan tak tahu la, sama ada saya sorang yg nampak kenapa Allah turunkan ujian ni pada en dan saya dan bukan pada orang lain...berdasarkan dari perangai en yang kurang sopan pada orang yang lebih tua, en boleh marah2 dan maki tak tentu pasal, saya tahu en adalah antara orang yg terpilih utk mendapat ujian ini seperti saya...dan ternyata, en gagal. Saya still mampu mendoakan yang terbaik utk keluarga saya dan en sekeluarga. Dan saya juga cuba utk memperbaiki diri sendiri...insya Allah...

sekian...



Hpely sume ok. Be carefully k.. Ujian tu , Allah syg - suka dengar ayat ni dari sahabat. saya rasa dia sweet n cute



Thursday, December 27, 2012

Wak Gelas 1st Giveaway: Secondhand Ipod


Kowt ade rezeki kan... ;)
merasa la ipod wlaupun xpernah gune...
nak buat sape2 yang nak jOin


2012 - The memories of nobody

Yup, aku tahu agak awal nak pengakhiran tahun 2012. walaupun masih tinggal kurang dari 4 hari sahaja akan beralih ke tahun 2013. Tahun yang membuatkan umur aku masuk 23 dan beralih ke satu dimensi yang berbeza daripada dahulu. 

Dari saat mata kita mampu melihat dunia, di iqamatkan oleh ayahanda dan beralih ke dimensi yang mampu memberi orang lain tersenyum melihat kelahiran kita. Dan kini sudah hampir masuk ke angka 24, berubah ke satu alam yang baru. Mungkin bagi sesetengah orang dirinya tidak mahu berubah, namun ketahuilah sejauh mana tidak mahu itu berlaku, tubuh badan, pemikiran dan tanggungjawab akan tetap ada dan bertambah. 


list kenangan yang berlaku yg hanya diungkapkan menjadi gambar untuk simpanan. walaupun sedikit dari apa yang tak terkira *sebab lupa bawak camera, hp dan sebagainya*, namun Allah masih benarkan kita menikmatinya. Harap tahun 2013 aku akan menjadi yang lebih baik lagi. 

Suka duka pahit dan manis yang di alami, dihentam di sentap di tolak tambah ke tepi dan segala bagai menjadikan siapa diri kita hari ini. Dan terima kasih kepada mereka yang mengenali diri dan mengajar erti merasa kehidupan walaupun bagi aku tak berapa manis sepanjang belajar. mungkin Allah sengaja nak buat kita berjumpa dengan orang yang salah dahulu baru jumpa yang sebetulnya. 
dengan harapan kita tidak akan lupa pada-Nya. 

Dan aku amat berterima kasih pada kawan-kawan Suksis dan rakan sebilik sepanjang 4 tahun perkenalan. You all the best in this 4 year hang out together. Hope the Yo always in memory. 


Wednesday, December 26, 2012

WW#14


Wednesday, December 12, 2012

Bulan ke lima

Hokeh, dah nak masuk bulan ke lima aku bekerja. So far alhamdulillah, no traffic jam, never late to go to work, less fuel, less time on road, and gain weight. GAIN WIGHT?! warghhh, ni yang tak boleh bla. So far aku dah cuba mengurangkan pemakanan dalam kehidupan seharian dengan mengantikan Shake F1 Herbalife for my breakfast only. But why i am still gaining some weight? definitely not good at all.

Mana taknya jah, ko melantak makan tengah hari macam petang karang ko akan ada perlawanan final bola jaring macam zaman sekolah dulu.

You are wrong girl! Kau mana boleh sama kan zaman sekolah kau dulu dengan zaman sekarang ni. La ni, kau drive kete, xsampai 10 minit dah terpacak depan opis. tu pun kira kau dah slow seslow2nyerlah kan pasai nak jimat minyak punyer pasal. kalau boleh nak bawak 30km/h. Time rehat je sejam plak die kasi. Memang no time to meronggeng sana sini la. Lagi2 kedai makan kat seberang opis je. Jalan tak sampai 20 langkah dah duduk balik, makan! Pusing-pusing orang yang sama makan sekali. Orang dari AZRB nuh. owh, makan plak tu nasi asyik ponuh memanjang lahai. Mano tak naik borat eh. 

Then balik opis duduk balik, ngadap pc. And so, the food you eat did not have time to turn it into energy last2 tukar jadi lomak berketul2. Nak membesar kat perut plak tu. dah nampak cam orang ngandung pon ado. *boooo, tipu besar!* 

Ok so far tak ada lah nampak aku ni besar. Syukur aku di lahirkan dari baka tinggi lampai. Jadi berat takat 2 kilo naik tu xberapa nak nampak. Tapi macam mana dengan lepas ni?? Petang takat makan kuih je ok la kot. tapi takkan hari-hari nak makan kuih je? nak kena ambil hati family gak makan nasi depan diorang. Nanti diorang ingt aku boikot nasi kat umah plak. Lauk memanjang meliurkan je. 

Makan nasi with shake adalah sama sekali tidak di galakkan woo. Shake tu pengganti nasi. Tahu couch aku makan due2 skali mau aku kena ragging sama dia. So pagi jela aku telan dan so far, sembelit tarak, senggugut pun tarak. Energy mengagumkan. Belum lagi aku tido dalam opis kerana terlalu bosan yang kadang-kadang ada keja dan kadang kala tak ada lansung. sebab tak ramai orang kat PDP ni. So pagi siap keje, petang kau dah boleh sorok2 tengok movie! dan masih boleh bertahan sampai kul 12 bangun kul 6. Dan rajin telan air 2liter sehari. Tu pun ibu dah bising ajak pie joging kat tasik perdana tiap-tiap hari sabtu. Aku plak niat nak berEye Mo je kat sne kan2... 



P/s: mungkin lepas ni aku try pie keje naik basikal pulak kan? 

WW#13


walaupun dah hampir ke pertengahan buLan, but it still nOt too late. 
Welcome december/safar...May our journey full of barakkah...
and selamat bercuti. Teringat zaman sekolah dulu. Cuti merupakan kita melakukan aktiviti luar sekolah..hoyesssza 

Wednesday, December 5, 2012

WW#12

Negara semakin maju. Mungkin sudah sampai masanya kita belajar untuk berjimat, mengitar semula dan membeli bila perlu sahaja kan? 
Jadilah pengguna yang bijak. 

Sunday, December 2, 2012

I Love You, Stupid!

Wah, baca tajuk macam gempak je kan? ni sebenarnya tajuk novel yang sedang meletup di pasaran yang menyebabkan orang yang kuat berimaginasi, seperti aku, sememangnya akan menjadi gila sebentar dengan jalan cerita macam ini. Lebih-lebih lagi, nama watak dalam novel ini sama pula dengan novel rekaan aku yang aku rasa tidak akan di pasarkan sampai bila2 kerana memiliki 18SXXXXL umum yang tidak terlalu melampaui batas. Itu yang menyebabkan aku menyambar novel ini tanpa berfikir panjang.

Tepat jam 10 malam 12 oktober 2012, bertemankan si dia mengambil angin malam di Expoconvo UMP, sambil menghabiskan sisa-sisa sebagai seorang pelajar universiti malaysia Pahang, aku teruja bila melihat deretan kedai yang penuh dengan novel. Aku yang lebih kepada adventure daripada cintan cintun, tertarik sebaik sahaja melihat muka depan novel ni. Teruja sungguh u ollss. Siap ada gari lagi. Aumm!

Selak malam tu, terbaca pula Kor Suksis, lagi menyebabkan aku semakin teruja! Mana taknya, jarang hendak mendapat cerita yang menceritakan kisah lawak jenaka mengenai suksis dan polis ni. Selalu kami akan simpan untuk kami2 saja. Bila tahu cerita ni ada kaitan dengan badan beruniform, lagi kuat imaginasi aku bermain-main di kepala. Owh, abang pedas....wallah! Make my world go around!

Jeng jeng jeng. Buku hampir setebal 1400 pages ini telah berjaya aku habiskan dan cuba untuk tidak di habiskan secepat yang mungkin. 


(NOVEL TERBARU) I Love You Stupid - Melur Jelita

KISAH KEMANUSIAAN YANG PENUH DENGAN KASIH SAYANG. Perjalanan hidup Iris mencari jawapan kepada rasa sepi dan tidak berpunya yang sering bertandang dalam hatinya.

Aku Iris the diva. Pembunuh senyap lelaki tanpa bayang! I’m bad and I’m dangerous!

Aidan? My main course yang sangat menyelerakan!

“Saya nak Inspektor Iris digari dan dihukum kerana telah mencuri hati saya. Saya dah X-ray tubuh Inspektor Iris, saya nampak hati saya
berada dalam hati Inspektor Iris… – Aidan

Abang pedas? Eye Mo aku!

“Apalah sangat dengan saman yang setakat 300 ringgit tu? Lebih dari tu I boleh bayar. Berbaloi dapat love letter dengan hot guy ni. Handsome dan pedasss!” - Iris

“Kesalahan keempat, cuba menggoda polis. Kesalahan kelima, menghina kerja polis, kesalahan keenam cuba menghalang polis dari menjalankan tugas...” – Abang pedas

Inspektor Ebrahim? My parfait, perfect!

“Sir! How could you! Menggoda seorang gadis di bawah umur?” - Iris

“Bukan di bawah umur, gadis di bawah sedar, di bawah pengaruh kurang cerdik!” - Ebrahim

Firman? Yucks! Mulutnya, ya Rabbi! Lebih pedas dari segalanya!

“Untuk bodyguard saya… yang sangat macho, stylo… dan…”

“Dan apa?” - Firman

“Ermmm… satu hari nanti dan apa, akan terjawab. So biarkan saja tempat kosong itu.” - Iris

Lara, Farina dan Violet, my divas. We’re hot, sexy and naughty. Bukan sembarangan lelaki boleh mendampingi kami dan kami juga tidak mendampingi sembarangan lelaki.

Kegembiraan aku dan divas tidak berpanjangan apabila berlaku satu peristiwa yang tak dapat aku lupakan sampai bila-bila. Demi memenuhi hasrat terakhirnya, aku membawa misi yang besar dengan mengharung hidup di tempat asing yang sangat mencabar.

“Anakku, di mana anakku. Saya sanggup buat apa saja asalkan anak saya dikembalikan… Tolonglah, saya merayu.”

Semua yang berlaku mematangkan aku tentang kehidupan… tentang Islam, agamaku… tentang rasa cinta yang sebenar-benarnya cinta…

“Selama ini saya merasa sepi dan tidak berpunya. Tiba-tiba saja rasa itu menghilang bila saya mula beristighfar…”

Judul : I Love You, Stupid
Penulis : melur Jelita
Penerbit : Karyaseni
Semenanjung : RM39
Sabah/Sarawak : RM42








Wednesday, November 21, 2012

melalut

Okeh, tak ada benda nak story sempena tahun baru maal hijrah 1434 H nih. Yang penting ana pun nak buka buku baru lah. Dah hampir 4 bulan zaman hancus-menghancus sesama rakan berlalu. Mari mula hidup baru lah. Dan sekarang ni, saya cuma tak sabar nak tunggu gaji masuk ja....lambatnya bulan 12. Saya dah nazak dah ni...hurmmmmm

Owh saya lupa nak mengucapkan selamat manyambut maal hijrah buat orang muslim seluruh dunia dan happy deepavalli untuk penganut agama Hindu. 



Wednesday, November 7, 2012

WW#10


Ni ada kisah nak share. Dulu masa zaman U, biasa la kan, tak pernah duduk jauh-jauh. Paling jauh pun takat Negeri Sembilan saja. Tapi apa la sangat dengan program untuk 5 hari homestay di Pelegong. Hehe..*ngimbau plak, tapi time tu paling best kowt*

So, tikam belakang ni memang jarang selalu dengar la. Paling banyak dalam filem melayu. Sebab tu masuk ja U aku pulun tengok taiwan/korea/jepun/anime habis-habisan sebab bukan orang kita yang berlakon walaupun in realiti semua itu adalah perkara yang pernah berlaku *kecuali anime la* 

So, bila dah duduk asrama kononnyer hendak menimba sedalam lautan ilmu, mengorek berkilometer pengalaman, last2 diturunkan juga dugaan yang bagi aku agak tak berapa nak kena. Tapi Alhamdulillah, sebab Allah itu maha Mengetahui. Jadi Dia tahu aku mampu mengatasi sebab itu dia turunkan ujian yang bila fikir-fikir balik agak childish orang yang melakukan perangai itu kepada aku yang suci murni nih. Wallah, ayat pedas dah keluar. 

Maka, aku bersyukur sangat di kenalkan oleh mereka yang tak tahu menghargai cuma tahu mengata ngutuk benda tak berapa yang betul tu kerana menjadikan apa yang aku jadi sekarang. Harap Allah memperkenankan doa agar kawan bukan sahabat aku berada di jalan yang benar. 

P/S: Membebel lagi. Kalau tak bebel tak sah. Kan dah tak jadi wordless wednesday dah...hurmmm.... 

Sunday, November 4, 2012

Isnin yang lemau

hari isnin. Tolong la jangan lemau2 first day ni. Lemau sebab nak ngadap GIS ni...=.=
tapi, mesti juga semangat. Gara2 kes gaji bulan lepas sudah habis pada awal bulan ni a.k.a semalam. Huh! Dem! sekejap je habis. Dah la siap kena potong lagi sebab cuti konvo hari tu. wuuuu, bulan ni ade duit nak makan je. Duit benda2 lain dah tak ada. Nasib baik dah bayar duit kete. Tidak nanya je. Baru plan nak simpan banyak.

Gara2 turun low yat. Nak2 plak ade gadjet baru dengan pertunjukan Windows 8. dem! Menarik2 hati kewanitaanku untuk memilikinya. Dah la smart. Hampeh tengok harga. Siap ngan touch screen lagi. Nak fikir nak bayar ptptn lagi. Dem! Belum nak beli rumah lagi. Dem! Belum ada itu ini lagi. Gosh gosh gosh! Terasa nak sambung balik keje part time semula. Memandangkan hari sabtu ahad free....





P.S: Tapi memikirkan semula tiada keperluan, so tak payah la beli. Bukan penting mana pun. Setakat nak menunjuk dan tak ada guna sangat. Dem! me, silalah bersyukur. jangan membazir. Silalah menyimpan.


Thursday, November 1, 2012

Br1M

Akhirnya berjaya juga aku menggodek mendaftar secara online benda alah ni. Kita nantikan keputusannya. ;P




Tuesday, October 30, 2012

WW#9


ni just ayat sebagai kate semangat je. Kalau die tak belajar leh jadi owner, kita yang belajar ni mesti lagi hebat dari dia. Bezanya dia tidak terikat dengan mana2 ilmu yang dia balajar. He having a self learning. Kita pula sudah ada sistem pendidikan yang amat teratur dan tesusun. Just ikut ja. Tak perlu bersusah payah memikirkan apa yang perlu di belajar. Dan bila belajar, kita akan menyerlah sekurangnya2 lebih dari 1 subjek daripada berpuluh2 subjek yang bersistem itu. JAdikan ia sebagai salah satu langkah menuju kejayaan. 

macam aku ni. Dah la tak suka fizik dari sekolah lagi. Tapi terlebih2 pulak subjek fizik ni mendekat menuju kejayaan. Begitu juga dengan Add math. First time quiz, sikit2 E. Amek ulangan, pun E. repeat soalan sama, E! E! E! E! Sampai kan tanya  Kementerian Pelajaran, E tu Excellent kan? Muahahahahaha....

Dan menjawab dengan bahagianya. Bila keluar result, mak kau! semua subjek ngira aku score. Subjek yang membaca semua kantoi termasuk la pendidikan Islam. Itu camne leh terkantoi pun tak tahu la. Practical aku lulus, bab nak tulis balik plak hancusss. Apa apa pun yang penting kita ada niat hendak belajar tidak kira ilmu apa yang kita pelajari.... 



Monday, October 29, 2012

dak semua benda yang kita hendak kita akan dapat, dan tak semua orang mampu menjaga hati kita miskipun kita menjaga kuat hati orang lain. Dan tak semua yang kita buat betul pada pandangan orang lain. Kadang2 kita boleh menjadi mangsa keadaan bagi orang lain yang bercakaran, dan kita yang tidak tahu apa2 akan turut terkena tempiasnya. Hidup kita yang kadangkala naik dan kadangkala turun. Namun masih ada yang tidak mampu bersyukur dengan apa yang mereka alami. dan yang paling kelakar bila laman social di jadikan tempat melempiaskan segala amarah dan dendam.

Rasa macam budak sekolah rendah mengugut kawan dia dengan menggunakan kertas dan diletakkan di bawah meja. =.=




Tak semua yang kita mampu, orang lain mampu. Hanya kerana kita lihat dia hebat, tak semestinya hatinya pun hebat. Nak jadi hebat yang penting orang lain pandang baik dengan kita, bukan dengan rasa menyampah melihat kita. Mungkin ade sesetengah 'keterpaksaan' dalam mengatakan dia baik sedangkan hakikat semua orang tahu perangai seseorang tu baik buruknya melalui cara perwatakan yang di bawaknya sendiri. itu mengambil kesempatan. 
Dan tak semua yang mengambil kesempatan itu bermulut baik selagi kita tidak memberi apa2 kebaikan kepada dirinya. Pastinya dijauhi segera! Dan ada sesetengahnya pula, walaupun berat hati hendak membuat sesuatu yang disuruh, tetapi masih kata ya. Baik mengatakan tidak daripada terus mengata di belakang sedangkan yang memulakannya adalah diri sendiri. =.=






Wednesday, October 24, 2012

WW#8


Wednesday, October 17, 2012

WW#7












Wednesday, October 10, 2012

Tuesday, October 9, 2012

Pada waktu ini, mungkin si dia sedang berdepan dengan saat genting iaitu berinterview di salah sebuah company di Subang Jaya. Pray you can do it better my friend.

Yang harunye adalah, neves die tu memuncak. aku rasa semua hormon die dah tahap tak stabil dah. Setahu aku wanita je yang hormon tak stabil, lelaki ni jarang kena. Sebab tu allah ciptakan hawa. Bukan takat tu ja, Otak pun mereng dah kowt selagi tak habis interview ni. Ni kalau kasi 10 interview seminggu mau leh die bertukar jadi pompuan gak tang-tang tu.

Di jadikan cerita, seperti pasangan kenalan lain, bermesej minta kata2 semangat dari pada seorang sahabat adalah di galakkan. Bukan sebagai tittle pakwe makwe. Dan die dengan hormon terlebihnya memberi tahu,

dia: nak awk nak awak nak awak
aku: nak wat ape saya? Nak penampaq ka?
Dia: aah...

time tu aku sengih je. Memang kalau kau ade depan aku, wat gedik cam pondan cam tu memang aku kasi penampaq ja. Biar sedar sikit dunia realiti ni.

Harap setelah di leteri semalaman, dia mampu buat yang terbaik. Chaiyokk...












jeng2, pakwe baru I...hahahah *galak eh*
die sebaya and sama tinggi ok! ;)


membebel

dah masuk hari ketiga aku datang awal opis sejak peristiwa hitam mencengkam jiwa yang berlaku pada khamis lepas. Ni bila bos tengok mesti haru nk kasi bonus 5 bulan la tengok asyik sejam awal je dak ni datang kan. Tapi apakan daya, yang pasti hanya dalam mimpi.

Lagi 3 hari sahaja aku akan menjadi lepasan Universiti secara rasminya. Memang tak sabar la nak reunion semula dengan dak2 batch 2008 Degree of Civil Engineering Universiti Malaysia Pahang dan bersua muka dengan the geng of Suksis second Batch. Yippieee...Rindu bangat sama mereka. Ape lagi, silalah jeles. Muahahaha....

Hari ahad lepas seperti biasa, menghantar adikku yang menggedik balik secara tiba-tiba. Dan masuk ini dah 5 kali dok menghantar beliau ke tempat belajar di SA. Padahal baru 3 mnggu kowt kelas die mula. Memang sengaja mencari pasal dak kecik sorang tuh. Dan yang paling mengkagumkan adalah penyakit kulit yang di 'hinggapi'nya itu hampir berkurang dan terserlahlah rupanya yang sebenar. Memang tersentap gak tengok perubahan ketara setelah hampir sebulan minum shake Herbalife F1 sahaja. Tak perlu susah berat hati makanan sihat Herbalife mahal nak mampus. Tak perlu fikir kena beli full pakej baru leh nampak kesan. Just take Herbalife F1, blander dan buah buahan favorite masing-masing, blend it together2, and wallllah. Nyum2 sedap tak terkata. Sampai aku yang rasa ni pun leh nak buat lagi pula. Kalau tidak, malas mak aih macam lembu tido siang, nak ragut rumput pun depan mata je. Kalau nak sedap je pie kampung seberang contohnyer la.  So, nak cantik nak lawa nak anggun nak kurus, mesti wajib rajin.

Dan hasilnya, ibu kate aku nmpak kurus sikit. Sikit ye je. Sebab aku la yang paling termalas sekali nak buat. So bila adik aku buat tu lah baru aku ngensot nak sikit. Nampak tak pemalas tahap gabannya aku ni?

Then minggu lepas aku beli khas untuk aku sahaja. Tak tahu la aku melantak ke ape ke Herbalife tu sebab tak sampai seminggu tinggal separuh bekas je! Gulp! hahaha...but thanks to abang member aku nih. Bila habis je aku cari die *Sorry couch nani*. Malas nak tempah sebab untuk aku makan je pun, lum terfikir nak buat business. Nak beli banyak2 space kat umah tak de. dah macam kena beli rumah sebelah nak tampung barang dalam umah yang kecik tu. *Alasan lebey*

Dan baru2 ni, berat ibu alhamdulillah ade turun sampai die sendiri tak percaya. Dan die pun baru jumpa Dr pakar untuk check darah dan perghhh, gula dalam darah die turun mendadak! Sampai Dr tu pun ingat ape la yang bonda aku ni buat sampai turun mendadak begitu. Tukar darah ngan orang laen ke ape.

Dan pagi ni aku mencuba juga menghabiskan air sebanyak 2 litter namun hampeh. aku dah tewas dulu. air banyak meleleh keluar dari meleleh masuk dalam perut.


Sekian...
P.E.A.C.E


Thursday, October 4, 2012

vanilla mix together with blueBerry

Hari ni hari khamis. Sudah begitu hampir ke penghujung hari sejak insiden pagi  tadi yang meremukkan hati aku yang kecil ni. Dan tengah hari tadi rasa macam dah berjaya je tahan perut ni agar tidak mendapatkan sumber yang tidak berfaedah setelah menelan makanan berkhasiat Hbl. namun sehingga ke angka 1131 waktu tempatan, maka bermulalah perjuangan aku yang sebenar. Mulalah kedengaran lagu rancak yang pada mulanya ku sangkakan bunyia music j-pop yang selalu aku dengar. Tapi sebenarnya hanyalah kedengaran laungan si perut yang berkeroncong senandung lagu siti yang dinyanyikan si pondan. 

lantas tepat jam satu, aku bergegas menuju ke seberang membeli nasi yang ku rasakan sudah lama tidak di jamah, seakan-akan setahun rasanya. 

Sebaik sahaja selamat melalui salur pernafasan dan tepat mendarat ke dalam ruang kondo yang agak mewah bagi mereka, lantas aku mengucapkan seribu satu kesyukuran. Esok pagi makan Hbl perisa vanilla mix with blueberry lagi.  Nyum2...resepi adik aku ni. Pandai pulak die. Target kena turun berat lagi bulan ni! *sigh =.=* 

Setelah melantak dengan muka gembira planning nak pie shopping yang aku namakan shopping convo. Eh, tak suprise pun..cam biasa je. entah. Aku pun rasa biasa gak. Mungkin hendak menutup hati yang lara ni kowt. *sigh*

Wednesday, October 3, 2012

je-ra-wat

hari ni hari Khamis, esok dah jumaat, lusa dah sabtu, tulat dah ahad. Kenapa aku kira nak bagai hari-hari berkenaan? Kerana kurang dari dua minggu hari gilang-gemilang yang bagaikan event tahunan itu akan berlaku tak lama saja lagi. Agak happening juga la kan sebab sekali seumur hidup bagi yang tak nak ambil2 dah selepas ni. Macam kawin. Bukan bertunang ye...

Yang menjadi isunya aku tak berapa nak excited mengenai perkara ini, Yang menjadi persoalan aku, kenapa time penting begini jerawat sebesar-besar alam nak tumbuh mekar di wajah nan tenang dan mulus ni?!

Hilang segala bagai nak cuba tudung melilit2 ni. =.= nak pakai purdah, U dah kasi warning awal2 tak boleh nak pakai.

Hmmm...

walaupun dah ade kemahiran mengalahkan Alex Young bawak kereta di litar lumba, atau michael Shumacher bawak F1 menang beribu kali , baca doa jangan sesekali lupa. setiap kali naek kenderaan, mesti wajib baca. Tak kira la nak pie kedai depan umah je ke, atau nak balik kampung, di wajibkan baca supaya kita tidak lupa pada yang Menciptakan diri ini. Agar kita sentiasa merasa rendah, serendah-rendahnya diri.

hari ini nak jadi pula cerita, sedang kusyuk melayan hot FM *sengih sorang2, gelak kuat2 sambil bukak tingkap kete*, lalu jalan biasa lalu, undang2 semua bagai ikut, doa pulak boleh lupa nak bace. Aku selalu bila dah lalu depan sekolah agama Taman Ibu kota baru nak baca. So di katakan terlewat sikit bace gara2 pandanganku terpesong pada kehadiran pekerja yang ingin membetulkan pipe dalam umah aku. So, kebiasaan tu menjadi sesuatu yang luar biasa pula. 

Ditakdirkan depan simpan traffic light tu, aku macam biasa la, beri laluan pada sebijik moto yang baru terlepas dari kandangnya menuju ke jalan utama kerana tujuan utama hendak ke kiri. So dah terang2 belajar dalam undang2 jalan raya beri laluan kepada jalan straight baru kita boleh jalan. Dan of cos nak beri laluan tu, kena tekan BRAKE dulu baru leh kasi laluan kat orang lain. Dan pada masa aku berhenti hendak memberi laluan itulah, hamba Allah ni muncul melanggar bontot aku eh bontot kereta aku tanpa belas kasihannya. 

Buat masa itu aku tergamam sebentar. Kalau nak ikutkan keperimanusiaan aku, mahu ja aku berhenti tang trang tu jugak tanpa mempedulikan kereta di belakangnya, Namun kerana tidak berperikemanusiaan, aku berhenti juga ke depan sedikit. 

Boleh plak time aku turun die sembur kata kenapa aku berhenti? kenapa aku berhenti katanya? Aku pelik. Aku ni bawak kerete lumba ke tak payah nak berhenti-berhenti. Maen sembur je nak lalu. 

Lalu dengan berhemahnya aku menjawab, "buta ke tak nampak motor lalu." *hemah gila* 

Dibalasnya pula dengan ayat tak ada otak dan buta mata, "Moto tu kat lorong kanan sekali, yang awak berhenti tu kenapa?" aku sengih je time tu. Dia ni ade lesen ke tak ni? Cakap macam lembu. LEmbu pun lagi bijak agaknya. 

"Memang yang belah kanan sekali tu ade, yang lorong kiri ni pun ade. Yang ko tu jalan macam tak nak brake tu pehal." dan mulalah babak sebenarnya. Dia dah terdiam. Aku sambung lagi. 

"Alhamdulillah, terima kasih la kerana langgar kereta aku ni sampai koyak. Aku sayang gila kot baby aku ni. Bayar pun tak habis lagi. Kereta ni la yang berjaya menutup mulut2 dan hati2 busuk yang suka mendengki sesama umat manusia suatu masa kat U dulu. Apa kau tahu." sahut aku. Dan dia diam tak terkata. Padahal aku tak cakap macam tu pun. Yang penting, aku bayar pun tak habis, merangkak keje, ko boleh balun plak bontotnya yang seksi tu. Hurmmm...

sebelum lagi parah, baek aku call bonda ayahanda sebelum kejadian tumbuk menumbuk di tepi jalan berlaku. Dah panas baran ni la setan2 penuh plak keliling aku nak merasuk. Sebelum pape jadi, baik panggil orang ketiga. Kebetulan pula mereka cuti. Gila kuat juga dia langgar sampai tak boleh tutup bonet kereta tu. Bumper bawah sampai terperosok dalam. Nampak sangat die tak nak brake. 

So, bagi mereka yang masih P atau baru nak amek atau baru tamat P, jangan dok bangga macam kau jaguh jalan raya persada antarabangsa. Undang-undang tetap undang-undang. memang we are born to brake the rules tapi kalau benda yang kau dapat free of charge, tak kisah babe! 

Hari kurang ayat Rabu


Monday, September 24, 2012

the Jobseeker: Part 2

Mata bertemu, lantas mengukir senyuman manis. yang kadangkala ada sindiran, yang kadang kala adalah sayang. aku tahu betapa ikhlasnya senyuman itu berbanding bertemu orang lain. Senyum menggatai. ok Diba, itu dah kategori censored.

Okeg, seawal pertemuan, aku dan dia bersarapan pagi di McD KL Sentral. Agak masyuk juga sarapan pagi-pagi dengan suasana orang berpusu-pusu sama ada ingin memulakan hari dengan bekerja mahupun pergi ke KLCC dengan bag serba serbi gedabak. Tak kurang juga ada yang ingin menaiki KTM yang aku teramat suka kerana perjalanannya yang lama dan tenang. Tak perlu tergopoh2.

Jom ikuti gambar yang menggambarkan 1000 satu cerita kalau kita tahu untuk mengimaginasikannya.


Breakfast di pagi hari...nyum2
 Dah macam nak sign kontrak berbillion billion billion ..ermmm 

mid valley megamall, third Floor. Siap ada Barbie Store lagi. Dulu tak silap kedai makan kowt. 

calling his parents...

kenny Rogers Roaster...second time for the lunch. 

Jam tangan besar kecik *a.k.a kapel punyer* 
Tengah ade diskaun time ni, so sapu je la kan. 

mat2 bang** selalu tak reti bahasa bila ade tulis benda ni. 

Komuter baru. Lebih selesa. Berbaloi aku xnaik awal2 semasa berebut ngan mat2 bang**. Siap ada tv lagi. Tapi aku tak berapa nak faham pasal apa. Mungkin iklan je kowt. 

Aku cair tengok poSe die camni...*Padahal aku yang tangkap, haru sihhh* 
perasan jap lalalala

nampak tak...nampak tak apa yang aku nampak! Pipi aku semakin tembam kerana tiada aktiviti luar!
 oowh... 
Owh, lupa. Saya ada bertemu dengan classmate kami di sini. *terkantoi jap* Shahira Diana & Fairuszila. 

Sekian..
P.E.A.C.E

Sunday, September 23, 2012

the jObSeeker

alhamdulillah, lagi beberapa hari saja nak menjadi graduan terhormat. kelmarin iaitu sabtu dengan bahagianya aku telah terdating sama en abang sorang ni. Ehem2, bukan scandal bukan pacar. Eh?! hahaha...da bukan sebagainya yang berada di pemikiran setiap orang. Bukan!

buat masa ni member ja dlu..ada jodoh ada la kan. Biar Allah yang menentukan segalanya. Eh2, cakap macam pasrah je kan. hahaha. Anyway, bukan benda tu yang nak story.

Layan ni kena tutup wajah
 cover novel ni, takut ada pnumpang
yang tejut tengok naya je.
=.=
Pepagi seawal jam 6 *pie keje pun tak bungun awal camni =.=*, aku bangkit dari pembaringan. Setelah menerima mesej dan memberi mesej kepada yg maha Esa dan perkara berbangkit yang lain, aku pun bertolak menuju ke KL Sentral. Memang boleh tahan juga la waktu begini. Orang masih berpusu-pusu hendak memulakan kehidupan seharian mereka ni. Penuh train LRT. Memang tak duduk la kan sepanjang hampir 13.9 km *sumber Google Earth* jarak perjalanan. nasib baek ade novel thriller Ramlee awang murshid yng aku pinjam daripada seorang kakak sahabat. memang dah nak khatam baca dalam train je (o.O) *poYos gila ayat*

kedengaran laungan KL Sentral di corong-corong pembesar oleh suara merdu operator wanita sayup-sayup kedengaran di keheningan pagi. Jam ditoleh. Hampir ke angka 7.15pagi. Terdapat kepulan2 asap nipis keluar dari mulut menandakan embun pagi masih belum lenyap sepenuhnya walaupun matahari mula menampakkan diri. *Ayat meta sungguh*

Kaki melangkah keluar. seakan-akan dunia diri sendiri yang punya sedangkan orang lain sudah berpusu-pusu keluar ke tempat yang dituju, Aku sekadar berseluar jeans, t-shirt putih dan berjaket labuh sekadar menjadi pemerhati. Dan berkasut tau!

 Aku melintas di setiap kawasan KL sentral yang megah dengan Keretapi tanah melayunya. Dimana masih ada kawasan yang dikekalkan tempatnya sebagai tempat bersejarah. Walaupun hakikatnya kawasan itu agak menyeramkan, namun aku bernailkan diri mendekati setiap tempat itu. Aku melangkah lagi, sehinggalah aku mengukir sekaris senyuman. Dan senyuman itu berbalas. Wajah yang setelah sekian lama tidak ketemu ku tatap rapi.


Bersambung...




Tuesday, September 11, 2012

Tuesday, August 28, 2012

Tuesday, August 21, 2012

Melayu jahilliyah!

5 Trend Jahiliyah Perempuan Melayu Masa Kini | Semua orang nak berfesyen dan mengikut trend, terutama golongan wanita. Pakaian bertudung mula bertukar menjadi fesyen selari dengan peredaran masa dan dunia yang semakin moden.Tetapi kebanyakkan wanita yang dapat dilihat, pakai tudung tapi lengan terdedah, dada terdedah, kaki terdedah. Camna tu? Sedihnya ramai gadis Melayu “dijajah” semula oleh Barat dengan fesyen bertudung tetapi moden ini. Aku selalu perhatikan pemandangan yang tidak begitu indah ini sehingga aku bertanya pada diri sendiri, “kenapa?”. Mari kita kenali dulu 5 trend atau sikap wanita yang terpesong dalam zaman moden ni. (Nota: INILAH REALITI KEBANYAKKAN WANITA WALAU TIDAK SEMUA BEGINI)

1. Pakaian Ketat, Sendat dan Terlalu Seksi

Baju kurung dan kebaya yang dipakai sangat jarang dan ketat sehingga menampakkan bentuk badan. Begitu juga seluar, blouse dan T-shirt. Ramai yang dengan bangganya mendedahkan lurah dendam “neraka” depan dan belakang. Bagi gadis remaja biasanya memakai jeans low cut sehingga menampakkan lurah semasa berjalan atau lebih tak sanggup untuk dilihat apabila membonceng motorsikal. Ditambah pula dengan kulit yang tak berapa licin dan berparut! Ewwww…simpan la barang-barang privasi korang tu, takyah tunjuk-tunjuk.

2. Tudung Nampak Bayang Rambut

Ini satu lagi fesyen yang aku tak faham. Bertudung tetapi rambut terkeluar di sana sini, bayang rambut yang diikat tocang jelas kelihatan. Ada juga yang ekor rambutnya terkeluar di bahagian belakang tudung. Dan macam-macam lagi kalau aku bagi contoh. Nak tau lebih lanjut, baca ni: 8 Jenis Fesyen Tudung Pelik Malaysia dan 11 Fesyen Kontroversi Gaya Tudung Wanita Malaysia. Memang ada pelbagai fesyen tudung wanita yang tidak tahu aku nak ulas camna.

3. Pertuturan Lancang dan Ketawa Mengilai

Adalah sesuatu yang memalukan apabila melihat gadis Melayu bertudung yang tidak menjaga tutur bicara. Jenaka lucah dan perkataan kesat jadi mainan dibibir, ketawanya mengilai bak pontianak. Kadang-kadang kalau restoran tu, suaranya mengalahkan suara TV yang dipasang. Kadang-kadang tu time gelak tu terkeluar benda yang tengah dimakan, tempias sana sini. Ish ish ish wanita jenis apa la ni.

4. Bertepuk Tampar Dengan Lelaki

Persahabatan antara lelaki dan perempuan tidak dilarang agama tetapi mestilah mengikut batas yang telah ditetapkan. Kalau sudah bertepuk bertampar dan bergurau senda seperti kawan sejenis, apa yang hendak dikata? Lelaki pun satu hal gak, membenarkan dirinya ditepuk dan ditampar oleh wanita. Bukan sedap pun. Sakit wooooo.

5. Bercumbu dan Memadu Kasih Tanpa Segan

Bercumbu dan memadu kasih tanpa segan ini adalah antara sifat yang paling memalukan dan menjatuhkan maruah kita sebagai seorang Islam. Memang dalam perkara ini kaum lelaki juga bersalah kerana menjadi pasangan dalam aksi berahi bermadu kasih tanpa segan silu. Jika dibuat carian ‘gadis bertudung’ di Internet, hasilnya sudah pasti aksi-aksi kurang sopan dan seks yang dirakam secara rela atau tersembunyi. Astagfirullah. Malu tu kan mahkota seorang wanita.

Kesimpulan

Mungkin ada yang kurang bersetuju dengan pendapat di atas. Tujuan aku bukanlah untuk mencari kekurangan gadis Melayu kerana aku sendiri punyai anak perempuan dan isteri. Cuma rasa agak sedih dengan ciri-ciri gadis Melayu yang banyak lari dari adab susila Timur dan ajaran Islam. Cara berpakaian ini juga antara penyebab berlakunya jenayah seksual seperti cabul, rogol dan gangguan seksual. Wahai muslimah, janganlah digadai maruah demi kemodenan dan fesyen kerana yang rugi hanyalah diri sendiri. Aku minta maaf kalau ada yang terasa. Pahit untuk aku katakan, tapi pahit itu lah ubat. Untuk lelaki yang membaca ni, ingatlah, korang nanti akan ditarik oleh golongan wanita ke neraka jika bersikap dayus. Baca ni: Empat Golong Lelaki yang Dibawa Wanita Ke Neraka. Share tulisan entri ni dengan orang yang korang sayang. Semoga bermanfaat untuk semua. Wallahualam.

Erm aku tak ingt ambil ni dari mana. rasa copy dri FB. Sharing is caring. Peringatan utk diri sendiri juga!

Thursday, August 16, 2012

Last berbuka with buffet

wah, tak kurang dari 3 hari lagi dah nak raya. dan sekarang suasana office sangat la sunyinya. Yang ada aku, En Fikri, mdm Daina, Mr Heng, Mr Lee, En Zul. Fuhh, mencabar la dok sorang2 mengadap dekstop. Last2 aku layan cerita katun pakat gelak sorang2. Dah nak raya ni, mesti la ramai yang cuti. Minggu depan diorang plak pakat2 cuti sampai semnggu tnggalkan aku sorang2 kat office. wuuu, jadi pak guard la aku kat sni.

Walau apa pun hidup perlu di teruskan. jatuh duduk bangun hidup tetap diteruskan walaupun dengan siapa yang cuba nak menjatuhkan kita. Diorang mungkin rasa bahagia mengutuk, mencaci menghina, tapi hanya Allah yg mampu membalasnya. Aku sekadar mampu tersenyum sorang2.

Itu pun dah satu nikmat dalam hidup. Belajar untuk bersabar dan menerima segala dugaan. Bila tengok bonda aku menguruskan kami walaupun 2 orang shaja adik beradik, rasa seperti syadu hati ini. Moga Allah memberi kesihatan yang baik sentiasa kepada bonda dan ayahanda ku.

Berbalik pada topik asal. Semalam aku pie berbuka di Sri Pasifc hOtel. dan macam biasa la kan. VVIP paling lasstttt sekali sampai. Dah azan baur terpacul muka aku kat depan Sri Pasific tu. ada ke patut. Tak memasal bos sampai dlu dari anak buah.

dah la salah meje. Mane la aku tahu. Aku ingt semua dalam dewan tu parnership aku.Aku bantai duduk. Sekali kena panggil dengan bos. MEja kita lima 5 ni saja. Yang tu bukan. Bapak la malunyer aku time tu. TErbantut kejap nak tangkap gambar lawa2...haihhh.

Lepas dah duduk tu, nak menghilangkan rasa malu yang menebal, aku pun berjalan pie cari pinggan dan makan. Eh, did i just say makan?? hahaha. Makanan la. Gila kau nak makan pinggan. Sape nak makan pinggan. Hahaha...So aku pun menuju keluar. biasa la. orang tak 'pose' ni banyak dugaannya. Cewaahh, poyos!

Memang terbeliak la mata kan. Boleh plak aku pie amek sate makan. Tpi 4 cucuk je. Tak mo lebih2. Nanti tak makan yang lain..hahahaha

Lepas tu aku bantai pizza, pasta, roti canai, sotong goreng, ayam masak limau, durian, nangka, air bandung 2 gelas, dan apa lagi. NAsi memang ak xsentuh lansung. Perghh, memang kekenyangan la. dah la siap kena buli lagi dengan bos. Boleh plak tapau dessert lepas tu kan. Bawak balik umah. Sebab tak sempat nak makan. hahaha

Lepas tu sesi meluah dengan Mdm Daina untuk pengalaman aku selama hampir 2 mnggu ni. Hahaha. Belum pape dah nak luah itu ini. Dia pun terima baik ja. Ak pun story la. Orang baik ngan kita, takkan kita nak buat jahat dengan orang plak. Tu namanya tak mengenang budi.

Tak pa na. Hidup kena ada pendirian. Sekarang dunia macam2 boleh jadi. Harap aku menjadi yang terbaik ramadhan ini.



Untuk diriku, kamu, KAMI, dia dan daku...
jikalaU lanGit mEmbiru iTu mamPu haMba gapAi, maKa sakTilah haMba...

JIKA HATI ITU SEPUTIH AWAN, biarlah ia bergerak dengan KEIKHLASAN, JIKA HATI ITU SETENANG LAUTAN, mengalirlah ia dengan KEJUJURAN, JIKA HATI ITU SEINDAH PELANGI, warnakanlah ia dengan KEBAHAGIAAN, JIKA HATI ITU SEHEBAT BULAN, sinarkanlah ia dengan PERSAHABATAN, JIKA HATI DILUKAI, sembuhkanlah ia dengan KEMAAFAN...