.:allahu:.

Friday, March 30, 2012

Two is better than one







[ft. Taylor Swift]
I Remember What You Wore On The First Day
You Came Into My Life And I Thought
"Hey, You Know, This Could Be Something"
'Cause Everything You Do And Words You Say
You Know That It All Takes My Breath Away
And Now I'm Left With Nothing


So Maybe It's True
That I Can't Live Without You
And Maybe Two Is Better Than One
But There's So Much Time
To Figure Out The Rest Of My Life
And You've Already Got Me Coming Undone
And I'm Thinking Two Is Better Than One



I Remember Every Look Upon Your Face
The Way You Roll Your Eyes
The Way You Taste
You Make It Hard For Breathing
'Cause When I Close My Eyes And Drift Away
I Think Of You And Everything's Okay
I'm Finally Now Believing


That Maybe It's True 
That I Can't Live Without You
And Maybe Two Is Better Than One
But There's So Much Time
To Figure Out The Rest Of My Life
And You've Already Got Me Coming Undone
And I'm Thinking Two Is Better Than One





I Remember What You Wore On The First Day
You Came Into My Life And I Thought, "Hey,"

Maybe It's True
That I Can't Live Without You
Maybe Two Is Better Than One
But There's So Much Time
To Figure Out The Rest Of My Life
And You've Already Got Me Coming Undone
And I'm Thinking
I Can't Live Without You
'Cause, Baby, Two Is Better Than One
But There's So Much Time
To Figure Out The Rest Of My Life
But I'll Figure It Out
When All Is Said And Done
Two Is Better Than One
Two Is Better Than One




Sing by: Boys like girls ft Taylor swift
Songwriters: SWIFT, TAYLOR / JOHNSON, MARTIN

4# dia pemerhati aku



3 tahun?! worgh..xsangka aku sesetia begini leh bersama dengan dia selama 3 tahun...hahaha..alhamdulillah, walaupun dilarang dan aku buat leh gak stay sampai 3 tahun...Terasa lagi detik masa mula2 jumpa dulu. Serasa mengeletek hati bila terlalu mengingat peristiwa lalu dimana semuanya masih muda mentah.

Tahun keramat, tahun pertama semester kedua aku selangkah ke menara gading, lansung tak tahu kewujudan si dia di section yg sama dengan aku yang kebetulan tercampak dari section yg asal. rasa pelik pun ada juga. Mungkin aku bukan jenis si pemerhati yg melayan kesemua orang. Yelah,waktu tu serasa aku, perangai aku masih sama dengan waktu sekolah dan matrikulasi. Terlalu suka bermain, bila mana aku tak ambil tahu lansung tentang fashion, tentang kecantikan, tentang benda2 'cute', tentang drama korea yg menitiskan air mata gadis, membela kura-kura dan sebagainya. Yang aku tahu time tu adalah group mana yang boleh bawak aku untuk buat aktiviti lasak. Sampai dengan romate aku sekali aku tarik join. hahaha, kejam tak kejamnya aku time tu....

Dan yg paling penting, aku adalah lOner time itu. Which i'm entering the new kind of place, with new kind of environment, people, place to slept. and the most important yes, PEOPLE! I have to struggle to find new friends which kind of weird that time.
   "salam, saya adiba. nice meeting u." erk?! tak buat plak aku. xtahu la kalau aku buat gitu ade orang terima. That time, i just watch watch and watch. Sampaikan nak masuk join sangat-sangat susah time tu.

Time tu romate lama (Fatin, Siti, Dayah Tahir) adalah tempat aku keluar bersama2. Sampai aku kena lepak dengan dak2 komputer pulak dulu. Ambil course Civil but end up hanging out with them. Hahaha...i dunno why. Maybe that time civil people is ganas but ramai yg cantik. dan aku, xcantik tapi ganas lebih. hohoho..no comment how people judge others.

Hais diba, kamu dah melalut jauh. Kisah nak cerita sebenarnya cara aku jumpa dengan seorang pemuda bernama Muhamad Hafizzan. Tak kenal pun latar belakang si dia ni. malah tak pernah terfkir pun akan jumpa. Time jemari sedang menari2 di atas papan kekunci ni, si dia sedang menjawab test Foundation. Harap si dia berjaya dengan cemerlang. ;)

Masih ingat lagi, waktu tahun 1 semester dua, laboratory Engineering di perkenalkan kepada student tahun satu. Semak satu persatu nama group. Serius, tak pernah kenal siapa Muhamaf Hafizzan. Yg aku kenal adalah Zulhilmi Ali, Hidayah Jamil, Shahira Diana....erm, jap. Dah lupa siapa lagi sorang tu. Hahaha...maaf yer...dah cuba ingat tak ingat2 jugak...

jeng jeng jeng. time first meeting tu pun aku masih tak kenal mamat ni. Rupanya seperti mAt buruh wat keje site ja rupa beliau. Hoho.Jangan bagitahu dia. ;P So, bermula lah kerja tanpa bercakap antara satu sama lain hingga lah pada suatu hari, Skype di perkenalkan di UMP. So, kami2 ni install la. Sekali dia pun chat dengan aku. Simple je kan. Yelah, orang tak pernah kena ngorat. Hahahahaha....

Tapi, dalam chat tu tak adalah tanda2 nak ngorat. Pasal kerja je lebih. Dah nama pun satu group. what do you aspect more right? Until one day, i got a chat with Shahira Diana told me about him. First cam biasa, aku buat tak tahu ja mengenai diri dia. sama macam time sekolah dulu. Orang mintak aku wat tak tahu ja. So in that time, aku dah mula jeling2 dah. Tapi yg wat aku tertanya2, kenapa masa tahun 1 sem 1 aku tak kenal lansung dia? Hohohohoho, misteri-misteri....hehe

Lagipun masa ni seingat aku si dia masih dengan seseorang dan aku bukan jenis yang nak dia. Time tu dia sangat TAK HANDSOME ok! Hahahaha...sehinggalah romate beliau memaksa beliau menukar style rambut di sebuah salon di Megamall Kuantan *sampai sekarang dok gunting rambut kat sana lagi* dan aku pun tercengang sedikit..hahahahaha

So sekarang inilah kami......Hehe...Continue next year plak...


Ni Time tahun 2 semester 1. mula2 lagi...Thanks to ain ithnin sebab tangkap gambar ni. 

during dinner perkasa tahun 3...;)

During konvokesyen UMP ke 6..

Ni baru2 lagi. Di pantai sepat.

P/S: terima kasih sebab menjaga saya....^__^


Tuesday, March 20, 2012

3# BBQ mEga at sEpat bEach

yes, hujan turun lebat selebat-lebatnya saat jari jemari menari2 di papan kekunci. Wah, sangat hebat aku berkata2 saat ini. Kulihat sekitar bilik melihat sahabat2 bergelimpangan kepenatan sedangkan aku baru sahaja mencelik mata melihat dunia. upsss ;P

Jadi ceritera kalai ini mengisahkan tentang kmpulan aktivis remaja yg sudah mahu hampir menopause belajar..hehe....screen shot dari saya....enjoy...







kambing kehilangan ibu. Ibu dia kaler hitam putih. 



Gambar: Dari kacamata Senyapunya, Ain, Fina, Diba

Monday, March 19, 2012

BBQ mega - aku n dia




waktu pagi yg hening...









Gambar: kredit tO Senyapunya dan Arein...;)

Thursday, March 15, 2012

2# Jumaat datang lagi

waktu ni sayup2 bacaan orang mengaji berkumandang. sangat indah nadanya. Sangat sayu laungannya. Sangat cantik bahasanya. Aku terkedu. Terdiam di hadapan papan penaip yang setia membiarkan jari jemari bemain di atasnya, tanpa ada sebarang rungutan. Sedangkan itu sudah memang kerjanya setiap waktu dan masa.

Entah kenapa aku boleh berfikiran sedemikian. Hampir seminggu sejak kes kecoh berkenaan perjumpaan suka2 kami yang bagai mengalahkan najib turun pangkat lagaknya di blog aku dan muka buku ini. Itu pun aku masih tertanya-tanya apakah kisahnya yang sebenar di sebalik setiap patah yg muncul di bodoh kosong (zerobaka) ini. Masih bersalahkah aku sekadar meluah apa yang ada di hati yang menyesakkan minda bila mana tiada manusia yg sudi mendengar melainkan Dia?  Astagfirullahazim, sedangkan sepatutnya tidak layak lansung aku berfikiran demikian.

Azan yang dinyanyikan menyentap nadi2 kecil saat ini. Aku berdebar-debar. berdebar kerana betapa merdunya suara yang melaungkan kalimah Allah yang Maha Esa. Aku?? Hanya mampu berbuat dosa. Dosa silam yang kadang kala muncul seakan-akan masih belum terubat.

Kadang kala, hal remeh boleh menjadi besar. Benda yang sepatutnya hanya diselesaikan dikalangan sesama manusia, boleh menjadi racun yang merebak di dalam tubuh manusia. Hanya dengan sepetik ayat. Yang tidak tahu mana salah, mana betulnya. Mana hujung, dan mana pangkalnya, mana mula dan mana akhirnya.

Dan minggu ni teramat serabut. Bila mana aliran2 halus menetas zaman lalu. memberi laluan kepada akal mentafsir apa yang dimiliki hati. Adakah aku benar? adakah betul tindakan aku dalam berkata2? Ya, memang ternyata, darah aku yg masih muda dan panas ni sentiasa mengelegak pada sesuatu yg diluar akal fikiran. Namun, aku seboleh-bolehnya mahu tidak mahu mengambil tahu kerana itu seharusnya menjadi urusan antara Dia dan dia. Bukan aku dan dia. 


Sesungguhnya aku mengadu padaMu sehingga menitis air mata ku....
betul tu diba...jgn la kamu bersedih. Ingatlah DIA MAHA MENGETAHUI di dalam hati hamba2NYA...sepatutnya saat2 mcm ni, kita mengadu pada-NYA, yg berikan ujian ni adalah DIA...anggaplah mereka yg pernah menyentuh hati dan naluri remaja kamu itu adalah sbg satu warna2 dan perasa dlm kehidupan kita.. 
P/S: lebih baik aku berkata yg baik dan di hina, daripada aku berkata buruk dan masih di hina...;)

Friday, March 9, 2012

tulisan bahasa melayu masa kini

Sebenarnya tak ada story pun nak cerita. Tapi sebenarnya banyak. eh, apa la yang aku mengarut ni.
ok back to the main point. Sebenarnya nak story yang aku ni tak berapa nak berkenan dengan ayat short form ni. Bukan sebab aku tak faham. tapi entah la. 
Aku still terima lagi dengan bahasa rojak atau tulisan diubah tapi masih sebutan sama. Sebab aku biasa buat. 
tapi.....
Entaw lew, kitew puw taw tahuw apew naw cakaw...

demi pencinta bahasa, tolong la jangan merosakkan bahasa. Dah la tak pernah jumpa, mereka-reka pulak. 
sakit mata baca...

Sekian luahan untuk hari ni. Not everyone is perfect, but Allah already give you so much what you needed in this world. so when do we want to search for akhirat supply? Salam Jumaat barakah.


Thursday, March 1, 2012

imam Ghazali



Suatu hari, Imam Al Ghazali berkumpul dengan murid-muridnya. Lalu Imam Al-Ghazali bertanya...

1 - Pertama, "Apa yang paling dekat dengan diri kita di dunia ini?".

Murid-muridnya ada yang menjawab orang tua, guru, teman dan kerabatnya.

Imam Ghazali menjelaskan semua jawapan itu benar. Tetapi yang paling dekat dengan kita adalah "mati". Sebab itu sudah janji Allah SWT bahawa setiap yang bernyawa pasti akan mati.

"Tiap-tiap yang bernyawa akan merasai mati, dan bahawasanya pada hari kiamat sahajalah akan disempurnakan balasan kamu. Ketika itu sesiapa yang dijauhkan dari neraka dan dimasukkan ke syurga maka sesungguhnya ia telah berjaya. Dan (ingatlah bahawa) kehidupan di dunia ini (meliputi segala kemewahannya dan pangkat kebesarannya) tidak lain hanyalah kesenangan bagi orang-orang yang terpedaya." ( Surah Ali Imran 185 )

2 - Lalu Imam Ghazali meneruskan pertanyaan yang kedua. " Apa yang paling jauh dari diri kita di dunia ini?"

Murid-muridnya ada yang menjawab negara China, bulan, matahari dan bintang-bintang. Lalu

Imam Ghazali menjelaskan bahawa semua jawapan yang mereka berikan adalah benar. Tapi yang paling benar adalah "masa lalu". Bagaimanapun kita, apapun kenderaan kita, tetap kita tidak bisa kembali ke masa lalu. Oleh sebab itu kita harus menjaga hari ini dan hari-hari yang akan datang dengan perbuatan yang sesuai dengan ajaran Agama.

3 - Lalu Imam Ghazali meneruskan dengan pertanyaan yang ketiga. "Apa yang paling besar di dunia ini?"

Murid-muridnya ada yang menjawab gunung, bumi dan matahari. Semua jawapan itu benar kata Imam Ghazali. Tapi yang paling besar dari yang ada di dunia ini adalah "nafsu"

Justeru nafsu yang menguasai diri , menyebabkan manusia gagal menggunakan aqal , mata , telinga dan hati yang dikurniakan oleh Allah swt. untuk hidup berlandaskan kebenaran . Fenomena ini menyebabkan mereka terjerumus ke dalam Api neraka Jahanam .

"Dan sesungguhnya Kami jadikan untuk neraka jahanam banyak dari jin dan manusia yang mempunyai hati (tetapi) tidak mahu memahami dengannya (ayat-ayat Allah), dan yang mempunyai mata (tetapi) tidak mahu melihat dengannya (bukti keesaan Allah) dan yang mempunyai telinga (tetapi) tidak mahu mendengar dengannya (ajaran dan nasihat); mereka itu seperti binatang ternak, bahkan mereka lebih sesat lagi; mereka itulah orang-orang yang lalai." ( Surah Al A'araaf 179 )

Maka kita harus hati-hati dengan nafsu kita, jangan sampai nafsu membawa kita ke neraka .

4 - Pertanyaan keempat adalah, " Apa yang paling berat di dunia ini?"

Ada yang menjawab baja, besi dan gajah. Semua jawapan hampir benar, kata Imam Ghazali, tapi yang paling berat adalah "memegang amanah"

"Sesungguhnya Kami telah kemukakan tanggungjawab amanah (Kami) kepada langit dan bumi serta gunung-ganang (untuk memikulnya), maka mereka enggan memikulnya dan bimbang tidak dapat menyempurnakannya (kerana tidak ada pada mereka persediaan untuk memikulnya); dan (pada ketika itu) manusia (dengan persediaan yang ada padanya) sanggup memikulnya. (Ingatlah) sesungguhnya tabiat kebanyakan manusia adalah suka melakukan kezaliman dan suka pula membuat perkara-perkara yang tidak patut dikerjakan." ( Surah Al Ahzaab 72 )

Tumbuh-tumbuhan, binatang, gunung dan malaikat semua tidak mampu ketika Allah SWT meminta mereka untuk menjadi khalifah (pemimpin) di dunia ini. Tetapi manusia dengan sombongnya menyanggupi permintaan Allah SWT, sehingga banyak dari manusia masuk ke neraka kerana ia tidak bisa memegang amanahnya.

5 - Pertanyaan yang kelima adalah, " Apa yang paling ringan di dunia ini?".

Ada yang menjawab kapas, angin, debu dan daun-daunan. Semua itu benar kata Imam Ghazali, tapi yang paling ringan di dunia ini adalah meninggalkan solat. Gara-gara pekerjaan, kita tinggalkan solat, gara-gara meeting kita tinggalkan solat.

6 - Lantas pertanyaan ke enam adalah, " Apakah yang paling tajam di dunia ini?".

Murid-muridnya menjawab dengan serentak, pedang... Benar kata Imam Ghozali, tapi yang paling tajam adalah "lidah manusia". Kerana melalui lidah, manusia dengan begitu mudah menyakiti hati dan melukai perasaan saudaranya sendiri.
Oleh itu, jaga la hati sahabat2.. jaga tutur kata, tingkah laku. Sebab kadang2 kita tidak sedar, yg perkataan/penulisan kita itu telah mgecilkan hati sahabat2. If ada, mohon la kemaafan sebelum ajal tiba..

Wallahualam...




Untuk diriku, kamu, KAMI, dia dan daku...
jikalaU lanGit mEmbiru iTu mamPu haMba gapAi, maKa sakTilah haMba...

JIKA HATI ITU SEPUTIH AWAN, biarlah ia bergerak dengan KEIKHLASAN, JIKA HATI ITU SETENANG LAUTAN, mengalirlah ia dengan KEJUJURAN, JIKA HATI ITU SEINDAH PELANGI, warnakanlah ia dengan KEBAHAGIAAN, JIKA HATI ITU SEHEBAT BULAN, sinarkanlah ia dengan PERSAHABATAN, JIKA HATI DILUKAI, sembuhkanlah ia dengan KEMAAFAN...