.:allahu:.

Sunday, April 22, 2012

excited monday


bukan tak memahami, tapi cuba untuk tidak ketahui
hakikatnya hendak berkongsi tapi sekadar mampu merenung dari jauh
Mulut berkata, tapi hanya sendiri yg mendengar. Kata orang, bila sudah berjauhan, bukan ibu bapa yg corakkan lagi, kerana mereka tidak tahu akan aktiviti dari perantauan ini. 
Kawan, sahabat, pkwe/makwe yg menjadi enviroment kita. dan cara kita membiasakan diri dengan benda yang berada di sekeliling. So betul la. Sejauh mana kita mencari, semakin jauh ia menjauh kan diri. 
Dan kemudian cuba membina jalan baru untuk diri sendiri. 
aku hidup bermula dengan sendiri. perantauan di negeri orang tanpa ada sesiapa.
maka, aku akan belajar mendekati
namun aku tahu, semakin dekat aku, semakin jauh mereka. 
jadi, aku hanya mampu melihat.
melihat dari jauh....
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

perghh, hebat betul aku mengarang. Tapi bukan perkara sebegini yang hendak disampaikan. sekarang hidung terkemut2 mengambil bauan nasi yang baru di tanak. Sedap tak terhingga hingga menghasilkan bunyi-bunyian yg merosakan panorama. Saat ini mata sudah mula menjeling ke arah lauk pauk yg sudah sedia di beli.

 Tadi baru habis kelas BSM. Bila saya Malas. Eh?! Building services and maintenance class. So, Dr arahkan kami2 ni agar present hnanya satu part daripada building sahaja di hadapan seluruh kelas. so, dalam kelas tu ada 9 group. Dan aku seorang yg dianggap tua bukan umur tetapi pangkat. Tula kan. bila hidup terasing sebegini. Eh, terasing ke? Tpi alhamdulillah sudah terlalu membiasakan diri dengan keadaan sekeliling. dan ada rezki boleh segroup dengan sahabat yg bercuti lama dulu. So, not bad for me being alone in the class. With new member.  

So, of cause, masuk lambat sudah manjadi trademark kami2 ni. Dan kami pun sudah sedia maklum. Bila mula ja kelas, biasa la, Dr omar dengan celoteh beliau yang bila fikir tak logik akal pun tapi bermakna. So, pandai2 sendiri mentafsir. Bukan tahu gelak sakan ja. 

Bila turn group kami, group 5, aku dah memng niat tak nak present pun. So, pakai baju nak pie lab. memang sakai la kan. Tapi tak tipu. memang nak pie lab. cuma malas tak malas ja.
So, teruskan dengan presentation. Mula2 beliau semak apa yg patut pada helaian yg kami sampaikan. Yelah, tahu ICT dan techonology. So what do you aspect from engineer yg tahu guna technology ja kan? 
So, we make a simple presentation with a few slide and picture.

Yg paling best, bila aku jadi tukang tekan papan kekunci, dan ain present. Eh, tu tak best pun. Yang best bila Dr Omar tanya soalan, bukan pada aku, tapi pada boys. hahaha
sebab dia tahu yg muka blur2 tu cmfirm tak tahu apa2. Last2, aku jugak yg jawab. Pdahal bukan aku yang buat ayat2 tu. Dan thanks to Shahfina for the info. walaupun tak lengkap tapi hentam saja la labuuu...!!!


Tuesday, April 17, 2012

5# cameron highland

A story about my dear pie convoy ke cameron highland. So bukan pasal aku pun. Tak dibenarkan pergi atas sebab tiada kebenaran bertauliah daripada penjaga. oleh itu, hanya dia sebagai mata hati melihat keindahan-Nya. 

bAjet macho...;)

huaaaaa....*gaya lebih*

tu diaa, tak percaya?? ~~~

dan jeng3...survnior pemberian si dia. terharuu...




Ni kes nak pujuk la tuh. Takut kena hentamhahaha... sebab apa? rahsia la kan. Dah malas la nak rasa marah. Tambahan pula tak baik buat jahat pada makhluk Allah ni. Erk?!
anyway, dah tak kisah pun. Tenkiu so much dear. 
Sweet sangat.. *hati bunga-bunga*

Sunday, April 15, 2012

Hari sabtu hari lab, erk?!

bertemankan muzik2 di laptop hanyalah sekadar menenagkan hati yg tatkala ini resah. Mungkin ini sebahagian dugaan yg Allah berikan kepada hambanya sebagai langkah untuk aku menjejakan kaki ke syurga. Masya Allah. Sesungguhnya aku hamba yg alpa pada dunia.

Terimalah aku, hambamu Allah. Sayup kedengaran lagu Hambamu oleh mawi ft Akhil Hayy ni terngiang2 di telinga. Saat ini keseorangan berada di lab sOil hanyalah satu perkara biasa di waktu cuti. Semata2 hendak menghabiskan eksperimen2 yg tergendala kerana perkara yg tidak dapat dielakan. Sedangkan hanya dia yg tahu kebenarannya.

Saat jari sedang laju menjalankan tugas, mata sentiasa meliar. Inilah gaya hidup seorang pelajar universiti. Semua perlu dilakukan sendiri. Sedangkan diri kita sudah merancang yg terbaik namun hanya dengan izin-Nya kita mampu lakukan.

Tapi pelikkan. Bila mana Allah beri peluang untuk buat kerja awal, tapi manusia boleh melengah-lengahkan ikut sesedap rasa. Kalau sendirian boleh di terima lagi. Yang menanggungnya diri sendiri. Ni bila mana dalam berkumpulan. Semua kerja boleh tergendala kerana melayan karenahnya seorang yang suka membuat kerja di saat-saat akhir. Jam 12 tngah hari hendak dihantar, jam 9 pagi baru hendak mula. aku pun tak berapa hendak memahami manusia jenis ini sedangkan semua keperluan ada. Bukan orang susah, dan bukan calang-calang manusia. Itu pun boleh menyalahkan manusia lain sedangkan mereka memerlukan secepat mungkin. Mungkin salah satu cara Allah nak memperingati kami yg sedar ini.

dan mungkin Allah ingin menguji kami lebih dari dirinya yang kelihatan alpa dengan dunia sendiri. Aku cuba menganggap sebaik mungkin. Perkara sudah berlalu dan masing2 sudah meningkat dewasa. Sedangkan kanak-kanak pun sudah mampu berfikir, inikan mula seorang mahasiswa.

 Okeh, aku sudah melalut jauh sejauh-jauhnya. Saat ini aku masih lagi bermain dengan alatan. kalau hendak sambung belajar entahkan mampu mahupun tidak.

Hanya 6 test berjaya di lakukan dalam satu hari. ade 11 sample. 1 sample = 3 test = 4 load. so, 3x4 = 12, 12 x 11 = 132 test. 
Tahniah, adiba...erk?! 
camne yerk? 


Thursday, April 12, 2012

To the sky - Owl city




Shipwerck in a sea of faces
There's a dreamy world up there
dear  Friends in higher places
carry me away from here

travel light, let the sun eclipse you
'cause your flight is a bout to leave
And there's more to this brave adventure
Than you'd ever believe

Birdseye view, awake the stars 'cause they're all around you
Wide eyes will always brighten the blue 
chase your reams, and remember me, sweet bravery
'cause after ll those wings will take you up so high

so bid the forest floor goodbye
as you race the wind and take to the sky
You take to the sky

On the heels of war and wonder
there's a stormy world up there
You can't whisper above the thunder
But you can fly anywhere

Purple burst of paper birds this 
Picture paints a thousand words
So take a breath of myth and mystery
And don't look back...

Birdseye view, awake the stars 'cause they're all around you
Wide eyes will always brighten the blue
Chase your dreams, and remember me, sweet bravery
'Cause after all those wings will take you up so high

So bid the forest floor goodbye
As you race the wind and take to the sky
(take to the sky)

There's a realm above the trees
Where the lost are finally found
touch your feathers to the breeze
And leave the ground

Birdseye view, awake the stars 'cause they're all around you
wide eyes open will always brighten the blue
Chase your dreams, and remember me, sweet bravery
'Cause after all those wings will take you up so high

So bid the forest floor goodbye
As you race the wind and take to the sky
You take to the sky
(You take to the sky) 

You take to the sky...

Sunday, April 8, 2012

Pencinta Terbaik



Berikan ku peluang terakhir sekali lagi
Untuk membukti kasih sejujurnya di hati
Maafkan seandainya cintaku tidak sempurna
Kaulah insan pertama berpacaran dengan ku
Dan bersama ku mahu masa depan yang kukuh
Maafkan seandainya ku masih amatur cinta
Luahkan diri ini lebih masa
Melengkapkan kekurangan yang ku ada
Temankan di kala ku memerlukan bimbingan
Sehingga diriku menjadi pencinta terbaik
Bukan dengan sengaja tidak cukup prihatin
Ku harap kau bersabar dan rasa lebih yakin
Maafkan seandainya masih amatur cinta
Luahkan diri ini lebih masa
Melengkapkan kekurangan yang ku ada
Temankan di kala ku memerlukan bimbingan
Sehingga diriku menjadi pencinta terbaik
Maafkan seandainya masih amatur cinta
Luahkan diri ini lebih masa
Melengkapkan kekurangan yang ku ada
Temankan di kala ku memerlukan bimbingan
Sehingga diriku menjadi pencinta oo pencinta terbaik

By Sofarz

Klangit - Sesal mendua



Dulu
Aku pandang diriku
Kekasih yang setia
Tak pernah berdusta
Kini
Aku mulai merasa
Sedap hati mendua
Perlahanku tinggalkan kamu
Tapi
Semakin jauh aku
Semakin aku rindu
Rindukan kamu
Menyesal aku putuskan kamu
Kerna ternyata aku tak mampu
Menahan siksa azab cintamu
Aduh aduh mana tahan batinku
Mungkin
Mungkinkah kita bisa
Perbaiki semua
Kembali bersama
Kerna semakin jauh aku
Semakin aku rindu
Rindukan kamu
Menyesal aku putuskan kamu
Kerna ternyata aku tak mampu
Menahan siksa azab cintamu
Aduh aduh mana tahan batinku
Benar apa kau ucapkan dulu
Takkan mudah ku lepaskan kamu
Menyesal aku curangi kamu
Aduh aduh Tuhan tolong aku
Menyesal aku tinggalkan kamu
Kerna ternyata aku tak mampu
Menahan siksa azab cintamu
Aduh aduh mana tahan batinku
Benar apa kau ucapkan dulu
Takkan mudah ku lepaskan kamu
Menyesal aku curangi kamu
Aduh aduh Tuhan tolong aku
Menyesal aku putuskan kamu
Kerna ternyata aku tak mampu
Menahan siksa azab cintamu
Aduh aduh mana tahan batinku

Saturday, April 7, 2012

Dingin

yoSh, rasa sunyi lagi ump ini saat waktu berdetik ke angka 2.55am..mana la pie bebudak ni? Tak nak balik ke? sayang sangat dengan rumah ke? hehe...saat ni si dia dah terlelap dibuai mungkin mimpi, mungkin tidak. Dan aku? LAmpu di bilik masih cerah sedangkan sudah sampai waktunya ia dipadamkan.


Ingat nak mengarut. Tapi setelah 'meletup di bilik Shafina tadi, so alhamdulillah dah rasa tenang sikit. Dalam dunia ni pelbagai ragam boleh kita jumpa. Yang pada kita betul sedangkan kita adalah salah pada pandangan manusia bergelar sahabat. aku sendiri pun sampai hilang arah dengan apa yang dimaksudkan dengan sahabat.

Kalau dahulu, aku mencari. Mencari secari-carinya sampai aku yakin merekalah yang diluar sana boleh dijadikan sahabat. Bila mana suda mendengar perkara yg tidak enak, diri sendiri menjadi keliru dengan dunia luar. Adakah sebegitu pemahaman mereka?

Sampai kadang2 terkejut kerana ada juga yg boleh berfikiran sempit sehingga sanggup beranggapan bersahabat rapat dengan kaum sejenis adalah satu kesalahan sehingga memanggil rakan itu dengan nama yg bukan2 seperti Les atau Gay. Sedangkan selagi mereka masih tidak melakukan sebarang perkara di luar tabii itu adalah lagi mulia daripada mereka yg berkapel mahupun berapat2 dengan mreka yg bukan sejenis. adakah aku salah dari segi pemikiran sebegini sedangkan di luar sana aku ketahuinya melalui pembacaan rakan2 lain?

Ok, sesungguhnya kebenarannya aku dah keliru. Adakah aku yg salah atau aku yang terlalu memikirkannya? Aku mengaku yg aku hot. Hot temper. Yup, jangan salahkan aku sekiranya apa yg keluar dari mulutku adalah yg kasar dan berkias serta penuh sindiran sedangkan aku belajarnya dari persekitaran aku. kErana aku sememangnya kurang bergaul dengan dunia penuh sosial seperti sesetengah manusia sehingga la aku jumpa UMP dan alhamdulillah Allah temukan aku dengan dia sebelum aku disakiti.


Dulu aku ingt lagi, bila mana aku meminta mereka bersua menyatakan apa masalah sebenar, tiada seorang pun yang tampil demi menceritakan apa masalah. Adakah masih aku yang bersalah? Adakah aku yg sekarang ni masih buruk? ok, apa pula maksud buruk dalam erti kata bahasa kini? Sejak bahasa di tukar bahasanya, aku semakin sukar untuk memahami apakah maknanya yg sebenar.

 Untuk mengharapkan menjadi sperti aku mula2 mengenal dunia seakan-akan semakin menjauh...~.~
Aku bukan budak berasrama penuh mahupun yg tinggal di asrama. Aku budak harian yg menjalani kehidupan normal bersama rakan2 yg lain yg bercampur dengan semua orang.


p/S: Sangat keliru dan mula rasa mengantuk..nunite.. blog walkers..

Wednesday, April 4, 2012

fuh3..tetibe muka merah. apa hal? jeng3...haha ni semua gara-gara si dia punyer cer la nih. Aduh bikin aku bukan panas, tapi malu. Haishh, siot tul bro sorang ni.

Straight to the pointer. Hehe..malam semalam, seperti manusia normal yang berkapel yg lain, jari jemari mesti sunat berada di telefon bimbit. yela, takut2 cik abang hantar pesanan tak terperasan. So, pesanan ringkas yg biasa2 di hntar seperti, 'Hai buat apa?', 'Dah makan ke belum?' dan bla bla bla mesti juga sunat dijawab. Jawab dapat dOsa, tak jawab dapat pahala..sebab boleh control..hehe...sendiri ingt, sendiri xmau buat....=.=

ok2, sampai satu part dia hantar mesej yg dia perlu tolong bondanya untuk key in markah pelatih jururawat di sana. So aku pun ok kan ja. Yelah, tanggungjawab anak kan. Nanti jadi anak derhaka pula. Dan aku bukan yg suka sangat mesej2 ni. Bila ada orang mesej ja aku layan. Tidak, buat dono ja. tak berasap pun punggung orang tak mesej. Lagi bahagia ada la. Jimat duit. yelah, orang pun tak cun. hehe...

So berbalik pada tadi. Lepas tu aku pun sambung maen farm Frenzy Madagascar yg aku install dalam lappy kesayangan ni. tak sampai lima minit tek tek, tek tek *bace bunyi tu biar betui sket* bunyi ringtone hp aku menandakan mesej baru masuk. Aku yg pelik ni pun tengok la ape kisahnya lagi.

Rupanya nak bagi tahu nak key in lama sket. ingatkan dah selesai. mula2 aku xmusykil apa-apa lagi. So, kite continue yer *bnyk plak so nyer ni*.

DiB: owh, mesti mama ade recomend sape2 pelatih kat sana an2...
diA: xde pun...mama suka awk lah... *time ni aku just senyum kambing ja*
DiB: Mne tahu?
diA: Mama yg cakap tdi...
DiB: aik, ckp pa?
diA: Msj awk td kan sye tunjuk kat mama...mama gelak ja, suh ckp mama suka awk hehe
DiB: erk, mesej yg ane?? *riso tahap gaban time ni*
diA: yg awak kate rekemen tuh...
DiB: gulp!


okEh, time ni dalam kepala aku dah malu nak mati. Yg si monyet ni xde kaitan dengan penulis. Hehe... Erm, camna yerk kalau mak si dia suka kite? apa respon yg perlu kite tunjukan? Harap tak letak harapan tinggi kat aku walaupun aku ni tinggi. Hohohoi...Sekian punya luahan....~~~~


p/S: pAnjang umur, dok nulis mengenai si dia hp dah berdering, 'tek tek, tek tek' by nokia...lalalala~~~


Tuesday, April 3, 2012

1) karut


iTs nOt hard, whilE u kEep wispering u are tiRed oF tAKing caRe oF otHErs heArt while u are actually Not!
stOp saying something u are nOt at iT whilE actually u huRt othErs with ur acting attitude...
u are actually already being ur self...
in moSt of tHE time..
tEll me again when thE time u are nOt bEing uRself ? 
Which part shows that u are not urself? 
Stop make me thinking too hard it is actually whose fault is that....
dOnt make me laugh with such an attitude....



Tell me....
most of the time, of cause
DURING YOUR STUDY IN CLASS..;P

ramai sangat pelakon yg buat wajah sangat memahami sewaktu di kelas..kan2..termasuk la yg menulis ni..
nampak benor menipunyer...hahaha


Untuk diriku, kamu, KAMI, dia dan daku...
jikalaU lanGit mEmbiru iTu mamPu haMba gapAi, maKa sakTilah haMba...

JIKA HATI ITU SEPUTIH AWAN, biarlah ia bergerak dengan KEIKHLASAN, JIKA HATI ITU SETENANG LAUTAN, mengalirlah ia dengan KEJUJURAN, JIKA HATI ITU SEINDAH PELANGI, warnakanlah ia dengan KEBAHAGIAAN, JIKA HATI ITU SEHEBAT BULAN, sinarkanlah ia dengan PERSAHABATAN, JIKA HATI DILUKAI, sembuhkanlah ia dengan KEMAAFAN...