.:allahu:.

Wednesday, December 18, 2013

True Story #35 - aku yang jakun

Assalamualaikum hari Khamis yang mulia...

Nak di jadikan cerita, baru-baru ni dapat cek. Bukan tak pernah dapat. Dah banyak kali dapat nya pun. Tapi yang menjadi isunya bila dapat cek, asyik guna bank yang sama kalau nak masukkan cek dan mesti ada bonda sebagai peneman.

Di jadikan sejarahnya, nak try buat sendiri. Malas nak pie bank yang biasa simpan cek tu sebab jauhnya. Padahal masih dalam KL. Punyalah pemalas. Dan baru-baru ni cermin mata yang digunakan sejak 2006 patah dua. Dan menggunakan cermin mata tahun 2009 yang tak pernah di guna pakai kerana memeningkan, maka terpaksa di pakai. Punya berjimat nya. Member2 tiap2 tahun tukar. Tak kira yang pakai contact lense lagi. Ada yang tiap2 bulan beli. Sekali beli mahu RM30 melayang. Yang bagi diri serba berjimat ni boleh buat makan selama 4 hari.

So, niat di hati dah baik dah. Alhamdulillah. Malas nak susahkan ibu masukkan cek milik sendiri. Nak try la juga buat sendiri. Pergi ke bank memang boleh katakan naik basikal comfirm sampai. Memang sampai pun tapi xtahu la sampai bila. Haa camtu la.

Dah letak no akaun no telefon segala bagai siap bersain. Tinggal nak masuk dalam kotak cek Deposit. Punya la jakun, betapa lama gak dalam bank tu. Jam dah pukul enam lebih. Memang tak ada pengiring la untuk di tanya. Jadi, dengan yakinnya, masukkan cek ke dalam box.

Persoalan yang menajdi kemusykilan adalah, kenapa mesin dia berbeza dengan mesin yang selalu digunakan bersama bonda? Dan kenapa yang ini tidak di cetak rupa sebiji cek yang biasa di buat?

Wallah, pembinaan ketamadunan bermula di situ.

Dan setibanya di tempat tinggal, bertanya pada yang pakar.

Jawapan: Kalau yang tu kena masukkan dalam envelope. 

Envelope? Kenapa tiada briefing pun pasal benda ni? Tapi tadi pada mesin tu ada tulis, 'masukkan envelope' sedangkan aku nak masuk cek.

Kena masukan envelope yang di sediakan, tulis butiran. Baru masukkan. Kalau guna mesin tu memang macam tu caranya. 

Eh?! Kalau tak masukkan apa jadi?

Tak buat ke? Kena masukkan. Nanti dia tak layan. Buang masa nak hantar balik ke sini bla bla bla...

Okay. Dah tak ambil pusing. Kalau hilang macam mana? Serius. Itu duit claim yang akan digunakan untuk hantar surat la, untuk tol, untuk makan sehingga akhir bulan ni. Allah....

Dan Allah itu Maha Kaya. Niat asal aku adalah untuk ringan beban bonda. Nak tahu apa Allah balas?

Jeng jeng jeng...

Bonda cakap semalam duit dah float. Dan hari ni dah masuk. Alhamdulillah!!!!!! Woah! Allah, I Love You more!!! Tsuki Desu~~~, Aishiteru, Wo Ai ni. Okay terlebih excited cerita kat sini.

Moral of the story. Niat baik kerana Allah dan kerana kasih sayang, Allah balas dengan kesenangan dan ketenangan tuk bersyukur pada-Nya. He does know the best!

Monday, December 9, 2013

True Story #34 - His & Her Story







Kamera: Samsung S4
Edit: iPiccy by Google Store
Lokasi: Muzium Negara, Malaysia


True Story #33 - cemburu


Dok membelek muka buku, terjumpa gambar ni. Teringat zaman u dlu. zaman nak kenal apa itu couple, apa itu dating, apa itu pakwe makwe. 
Dan bila dah kenal, dah tahu apa maknanya, dah ketahui mana baik mana buruk, mula la satu persatu dugaan itu datang. Dugaan selalu keluar berdua yang dulunya beramai. 
Dugaan yang dulunya berkumpulan kini berkumpul dua. 
Dugaan yang mana bila di mata kita tampak manis, di belakang xtahu buat apa. 
Dugaan di mana kalau mesej itu hanya sepatah hantar selepas 3 hari tak bermesej, mula lah nak baran tak tentu pasal. 
Dugaan di mana bila nampak bukan kawan kita yang balas post kat page dia tetapi di balas laju, bila pos sendiri pandang pun guna hidung saja. 
Dugaan bila hati geram tak tentu hala.
Dugaan...YES. Selagi masjid itu belum di bina, selagi itulah pihak ketiga akan sentiasa menghasut. Wallah, bijak permainan di situ. 

Kerana permainan berkawan dengan lelaki itu adalah satu dugaan, sampai bila ia akan terus bertahan? 



Monday, November 25, 2013

True Story #32 - Girl vs Guy


Macam tak betul je...hehe..

ikut pengalaman ikut 2 orang lelaki bershopping, hurmm...mcm perempuan gak..hahaha
Yg pertama dengan cik abang. Pilih barang bukan maen payahnyer lah hai kan. Pusing kejap je pun belek baju, tengok dia dah hilang. Sikit punya berapa round dibuat still tak jumpa. Serius, mereka memang pandai menghilangkan diri! 
maka, sekiranya anda sudah berkahwin, sila pastikan pasangan anda ke mana. Dan pastikan maklumat itu tepat dan tidak membuatkan mereka menyimpang ke arah lain. Boleh buat emergency call kat information center cari orang hilang. 
Ikut member sekelas pula, cerewet bagai. Itu tak kena, ini nak kena tepat. 

Walaupun hanya dua orang. kalau yang adik beradik dia semua lelaki, macam mana la gaya bonda mereka melayan? Fiuhhh...

Wanita suka menilai. Tahap imaginasi mereka melampau. Hingga bak kata ustaz walaupun dia cakap mcm tu, tapi tengok body language die pula. Body language haruslah bertentangan dengan apa yang dicakap. Dan confirm, anda (pihak lelaki) akan pening kepala. 

Hokay, sejak dah pie berkursus berkahwin ni, mula la nak buang tebiat. Haha...
Kebanyakan yg hadir dah bertunang. Diri sendiri pie sebab risau tak ada masa sabtu ahad. 

Manusia itu sungguh pelik. :3


Siap beli dengan majalah lagi you. haa..Gojes2 semua baju dalam tu. Buat I terliuq nak pakai. 

Owh, banyak pula jemputan bulan 12 ni. Fuhhh...

Saturday, October 26, 2013

True Stroy #31 - Aku yang dulu

Malam. Sesekali bunyi enjin kapal terbang menyinggah. Bersama-sama lagu Jump by Simple Plan. Duh! Am I this sick? sick because of people? well, if it 4 years ago, maybe i could say yes. But today? Tonight? Thank you Allah i'm still alive. Still can change a few tweet.

Minggu lepas banyak betul kejutan. KEjutan bunuh di bank dan amukan menyebabkan beberapa terbunuh. Dan semuanya berdekatan. Duh! Allah! Dunia. Dan sendiri tak terkata.

Takut?

Bohong kalau kata tak.

Mesti ada rasa. Walaupun setitik air. Sedangkan bonda hampir di ragut bulan puasa yang lepas pun masih dalam trauma. Serius, jihad nak jadi polis pertahankan negara menggunung tinggi.

Kawin. Yup. Ramai betul yang kahwin tahun ni. Dah macam marathon pun ade jugak. Dapat berita dari muka buku yang member sekelas akan berkahwin. Alhamdulillah. Kurang dosa mengumpat.

Kelakar pun ada juga. Aku yang dulu, bukanlah yang sekarang. Kata Tegar.

Kelakar? bukan buat lawak pun.

Memang bukan lawak. Tetapi kelakar dengan hidup. Perjalanan hidup kita, pejam celiknya mata, hati dan akal kita dulu, menjadikan kita hari ini. Sama ada nak berubah atau tidak bergantung pada pandangan masyarakat.

Berubah? macam mana masyarakat yang tentukan pula?

Manusia sombong. Diri sendiri pun sombong. Bila masyarakat mula membaca gerakan kita, dan membuat kesimpulan, diri sendiri akan menilai pula betul ke itu aku?

Dulu sendiri memang kejam. Kejam dengan sesetangah orang. Orang buat pasal, memang rasa nak hentak dengan stearing lock kereta. Alhamdulillah, si dia ingat kan sendiri yang leka, alpa. Walaupun bukan secara ilimiah, tetapi ada yang sudi mendengar dan menenangkan. Hikayatnya, kalau wanita yang mendengar, pandangan mereka adalah, "Entah la. Tak tahu pada siapa nak percaya." Sebab mereka berkawan baik dengan orang tu. Dan orang tu hanya berbuat baik kepada mereka. Typical people thinking. Duh!

Bila lelaki pula, "Tak guna dia tu! " And seriously, it hit me. Like someone hit me with bat or something. Hard! Boleh koma kay!

Dan apa yang sendiri lakukan? Take me 3 years to recover. Take a lot of time to fix own self. Bila dengar cerita tak baik pasal mereka, mulut dan badan sendiri automatik mengutuk, menyebar, bercerita dan mengumpat! Seriously, the impact is hard. Lidah lebih tajam daripada mata pedang.

Dem!

Bila bersendirian merantau, mencari sahabat teramat sukar berbanding kawan. Maka teman istimewa menjadi kawan sejati. Itupun tidak sempurna. Dia tidak boleh di peluk, tidak boleh dipinjam bahu, Hanya sekadar meluah. MEnjadi telinga. Dan itu sudah cukup untuk diri sendiri perlahan-lahan berubah dan menerima tak semua manusia itu mulia dan sempurna kecuali Dia.






Lama memperbaiki diri, tahun keempat jasad bangkit dan berjuang, setelah sistem baru di perkenalkan di universiti. Dan diri sendiri mula perlahan-lahan belajar apa itu dunia sebenar berbanding zaman sekolah dahulu. Tak semua yang kita impikan atau berangan menjadi nyata.

Barakallah kawan. Harap dunia berumah tangga mengubah kamu menjadi yang lebih sensitif dengan keadaan sekeliling. Tidak layak diri ini meminta maaf kepada orang yg hebat macam anda. Anda ada kehebatan anda sendiri yg mungkin tidak dapat di nilai diri sendiri. Dan berharap sangat apa yang sendiri dengar dan sebarkan itu tidak benar sama sekali kerana hanya Allah yang tahu di sebalik kebenaran itu walaupun realiti teramat menakutkan. Aib. Mana tahu esok lusa Allah pula membuka pekung di dada sendiri???? Allahuakhbar!



Aku yang dulu, bukanlah yang sekarang.
dulu di tendang sekarang ku di sayang
dulu dulu dulu ku menderita
Sekarang aku bahagia...





Seriously, diri sendiri yang dahulu memang jahat....#imbaszamanduludulu




Tuesday, October 22, 2013

Penglipur Lara - Hazama

PENGLIPUR LARA

Dua tiga kucing berlari
Mana nak sama dengan kucing belang
Dua tiga boleh ku cari
Apa nak hairan?
Zaman macam sekarang

Buah Cempedak di luar pagar
Ambillah galah dan tolong jolokan
Kau berkasut ku berselipar
Apa nak hairan?
Sama di sisi tuhan

Bukan aku nak sangkal kita handal
Kekadang yang bebal susah tampal
Mana boleh nak bedal
Kena berakal

Ku penglipur lara
Saja nak bercerita
Usahlah terasa
Jangan mudah melatah

Ku penglipur lara
Saja nak bercerita
Usahlah terasa
Fikir sebelum marah
Nanti kena jual

Ikan Kekek Mak ilui ilui
Ikan Gelama Mak ilai ilai
Gaya ranggi tiada, Adui!
Apa nak hairan?
Janji cantik perangai

Pulau Pandan jauh ke tengah
Gunung Daik pula bercabang tiga
Kalau tak tahu jangan menambah
Apa nak hairan?
Baik lu diam saja

Nang boti nang. Hei!
Kui boti kui. Hei!
Cerminlah diri
Lihat ke dalam

Nang boti nang. Hei!
Kui boti kui. Hei!
Betulkan diri
Lupa semalam

Nang boti nang. Hei!
Kui boti kui. Hei!
Cerminlah diri
Lihat ke dalam

Nang boti nang. Hei!
Kui boti kui. Hei!
Betulkan diri
Lupa semalam
Semalam yang hilang

Ku penglipur lara
Saja nak bercerita
Usahlah terasa
Jangan mudah melatah
Fikir sebelum marah
Nanti kena jual!


Artis: Hazama
Lagu: Omar K & Mike Chan
Lirik: Zel

True Story #30

Cinta. Cinta itu subjektif. Kalau tidak di layan, berasa rugi. kalau di layan, boleh menyesatkan. Dan jika letaknya pada paksi yang salah, maka hancurlah jiwa dan raga. kalau tidak di layan, maka rugilah kita kerana cinta itu bukan hanya kepada manusia, malah kepada apa yang ada di sekeliling kita. Cuma jenis cinta itu terletak pada individu yang berbeza persekitaran bergantung kepada apa yang ada di sekitarnya.

Mata mencelik, akal berfikir, hati mentafsir. Dan boleh jadi, mata mentafsir, hati berfikir dan akal mencelik. Yang mana satu kebolehan diri hanya empunya yang tahu. semuanya Allah yang jadikan.

Baru2 ni banyak betul undangan kahwin. Musim orang nak berkahwin gamaknya. Agaknya orang dulu-dulu pun macam ni. Umur gini dah ramai yang kahwin. Kalau yang kahwin lambat tu, mungkin Allah belum sampaikan masanya yang sesuai kepada mereka.

Ada yg member kamceng sekolah menengah dulu. Dok sama2 lepak library. Tup2 kaki masuk ja matrikulasi, dengarnya dia dah kahwin. Mulanya frust la juga. Tak ada angin, tak ada banjir, air laut pun tengok normal je, dahhh kahwin. Mungkin jodohnya dah sampai. Dan aku, dalam diam bersyukur. tengok sekarang dah ada anak dua dah pun.

Masuk alam u...wallah, lagi dasyat. Ada yang dah kahwin. Betul la. Dari diploma kemudian sambung degree. Memang la ada yang dah kahwin. Tak payah nak culture shock sangat la. Dan tak pelik pun bila sudah tamat belajar tahun lepas, terus ada yang dah kahwin. La ni pun ada juga member sekelas, se-course, se-bilik, sepermainan, se-SUKSIS yang dah kahwin. Dan ada pula yang tengah mengandung. Cute!

Jealous??

A little bit.

Why?

Maybe because I'm human and Allah create me with heart, with feeling.

Is it good or bad?

For me it is good. Memastikan diri ini sentiasa bersyukur dengan apa yang ada dan menanti apa yang Dia sediakan untuk kita walaupun bukan sekarang tetapi mungkin sekejap lagi, esok atau bila-bila masa sahaja dari sekarang.

Just bertenang dan tarik nafas. Bukan senang hendak mencari dan di cari. Sudah berjumpa bukan senang untuk kekal dan di kekalkan. Sudah kekal, bukan senang hendak terusan mengekalkan. Kadang-kadang Allah nak duga kita. Kita ni jenis yang bagaimana. Bila terjumpa dengan ciptaan-Nya, bagaimana diri kita.

Tiba-tiba, lagu Teratai Layu di tasik madu sedang di dendangkan...motif??

after married. Seriously, it is wonderful. 
But seriously, I'm not married yet...duh!

Thursday, October 17, 2013

True Story #29

hari ini, GMT +8, termenung di luar tingkap tengok kereta bagaikan semut, merapat antara satu sama lain menghala ke pusat bandar. Semalam last minit bos suruh pie meeting kat KeTTHA Sri Kembangan. Kenapa tak buat kat Putrajaya?? Duh!

gerak macam biasa. Sebab dah memang hari-hari keluar awal. So bajet boleh sampai sebelum meeting bermula pada jam 9 pagi. Lepas pastikan kereta full tank sebab tengok dah tinggal dua bar dan tak berani cari pasal takut jem di Lebuhraya Tun Razak, dan membeli roti untuk alas perut kereta pun bergerak.

Mata mengeling ke arah meter kereta. Jam dah hampir ke angka 822 dan kereta masih lagi di hadapan opis. Apa kes?! Terus buat u turn dan menuju ke opis. Tanda tidak selesa pada usus besar membuatkan hal paling utama terbantut. Panggilan alam lebih penting dari segala hal dunia buat sementara waktu ini.

Selesai berhajat, terus jalan clear. Apa lagi, pecut semahunya menuju ke sri kembangan. Jam sudah mula merangkak ke angka 9. Habis aku!

Masuk simpang tertulis sri kembangan. Entah kenapa kepala tiong hari ini, nak elak tol punya pasal, salah masuk jalan. Terpaksa buat U trun berdekatan bangunan ASTRO.

Pejam celik, jam menuju ke angka 923. Berdiri di hadapan pintu bilik meeting. Darah dah berderau. Dengan kepala berdenyut, hidung berair, di gagahi juga masuk ke dalam.

Sekali masuk, ada la dalam 24 orang semanya termasuk Dato'.... Ermm, apa nama beliau??? Ok tak dapat di kenal pasti. Masuk meeting besar dan dengan tak tahu apa yang diorang nak story. Layan je....

Semalam isi borang SSP (Inps Sukarelawan Simpanan PDRM) dalam SSO. Sambil2 tu cek juga kowt2 ada sama sepanjang perjalanan lebih daripada hadlaju. Dan alhamdulillah, tak ada. Yeay!

Tak tahu kenapa terdetik nak isi. Minat? Suka? cinta? Sayang? Nak jadi CSI? Nak jadi Conan? Nak jadi Shelock Holmes? Atau nak jadi manusia, homosapien yg Allah ciptakan lengkapnya diri dengan kuasa-Nya?

Terdiam seketika...

Kenapa ya?

riak? Bangga? Nak cuba nasib? Bangga sebab ada sijil SSP yang orang biasa tak ada? Nak berkhidmat kepada negara? Nak banteras jenayah cara sendiri menggunakan undang-undang?

Terdiam lagi...

Untuk apa sebenarnya kita hidup? Kembali kepada fitrah...



Personality Test



This is cool... L00K at the trees and choose the one that is immediately most appealing to you. I'm a 1.

Don’t think about it too long, just choose, see what hits you first, and find out what your choice says about your personality, have FUN and share your choice in the comments. Thank You 
.
.
.
.
.

The results . . .

1. You are a generous and moral (not to confuse with moralizing) person. You always work on self-improvement. You are very ambitious and have very high standards. People might think that communicating with you is difficult, but for you, it isn't easy to be who you are. You work very hard but you are not in the least selfish. You work because you want to improve the world. You have a great capacity to love people until they hurt you. But even after they do. . . you keep loving. Very few people can appreciate everything you do as well as you deserve.

2. You are a fun, honest person. You are very responsible and like taking care of others. You believe in putting in an honest day's work and accept many work-related responsibilities. You have a very good personality and people come to trust you easily. You are bright, witty and fast-thinking. You always have an interesting story to tell.

3.You are a smart and thoughtful person. You are a great thinker. Your thoughts and ideas are the most important. You like to think about your theories and views alone. You are an introvert. You get along with those who likes to think and learn. You spend a lot of time, thinking about morality. You are trying to do what is right, even if the majority of society does not agree with you.

4. You are perceptive and philosophical person. You are a unique, one soul of your kind. Next to you there's no one even slightly similar to you. You are intuitive and a bit quirky. You are often misunderstood, and it hurts you. You need personal space. Your creativity needs to be developed, it requires respect of others. You are a person who clearly sees the light and dark sides of life. You are very emotional.

5. You are self-assured and in charge. You are very independent. Your guiding principle in life is 'I'll do it my way.'. You are very self-reliant and know how to stay strong for yourself and the people you Love. You know exactly what you want and are not afraid of pursuing your dreams. The only thing you demand from people is honesty. You are strong enough to accept the truth.

6. You are kind and sensitive. People relate to you very well. You have many friends and you love helping them. You have this warm and bright aura that makes people feel good when they are around you. Every day, you think about what you can do to improve yourself. You want to be interesting, insightful and unique. More than anybody else in the world, you need to love. You are even ready to love those who don't love you back.

7. You are happy and unflappable. You are a very sensitive and understanding person. You are a great listener who know how to be non-judgmental. You believe that everybody has their own journey in life. You are open to new people and events. You are highly resistant to stress and rarely worry. Normally, you are very relaxed. You always manage to have a good time and never lose your way.

8. You are charming and energetic. You are a fun person who knows how to make people laugh. You live in a state of harmony with the universe. You are spontaneous and enthusiastic. You never say no to an adventure. Often, you end up surprising and even shocking people. But that's just how you are. . . You always remain true to yourself. You have many interests and if something proves of interest to you, you will not rest until you acquire a profound knowledge of this area.

9. You are optimistic and lucky. You believe that life is a gift and you try to achieve as much as possible and put this gift to the best use possible. You are very proud of your achievements. You are ready to stick by the people you care about through thick and thin. You have a very healthy approach to life. The glass is (at least) half full for you. You use any opportunity to forgive, learn, and grow because you believe that life is too short to do otherwise. 




If you LIKE, "Like" it and click "Share" to pass it forward!

Request to be my friend or follow me for more inspirational, weird and fun athttp://www.facebook.com/Mr.EricEdge.

Live Happy, Stay Blessed & Receive a HUGE HAPPY HUG from me to help you through your day... SQUEEEEEZE 

<>< Eric Edge ◕‿◕

Wednesday, October 16, 2013

True Story #28

Bila bukak2 tenet walaupun kerja berlambak, dan start cari rumah untuk di jadikan pelaburan membuatkan diri sendiri terfikir, dah besarkah aku untuk melakukannya? Nak kata belum, umur dah nak masuk suku abad. Jadi boleh di katakan sudah dewasa.

Sudah matangkah aku untuk memiliki sesuatu yang pastinya selepas ini perlukan tanggungjawab dan commitment yang besar untuk menggalasnya?

Bagaimana dengan perkahwinan? Hati dah dup dap dup dap bila dalam kepala persoal pasal kahwin sedangkan pie kursus kahwin pun tak pernah jejak laie, apatah lagi nak rancang itu, nak rancang ini. Tapi dalam kepala nombor nak minta hantaran sudah berbilang-bilang. apakah itu petandanya yang kita sudah WAJIB kahwin??

Bila seorang demi seorang kawan yang pernah kita kenal dulu sudah melangkah bertapak-tapak di hadapan kita, kita mula rasa hendak turut sama ikut jejak mereka. Sedangkan kita masih dalam kawasan di mana Allah belum lagi membenarkan perkara itu. Macam mana nak tahu? Istikharah...

Melangkah lagi. tangan laju menekan-nekan butang rumah yang terpapar. Sesekali geleng kepala. Apa yang aku cuba lakukan sebenarnya? Hendak hidup mewah segera? Hendak cepat membantu ibu bapa agar mereka lebih senang tak perlu bersusah-susah? atau hendak memuaskan kehendak sendiri sedangkan tiada lansung terniat lagi apa yang dikehendakinya.

Tengok orang melakukan haji baru2 ni, baru terdetik dalam hati, kenapa aku masih tiada di sana lagi? Kerana belum cukup duit atau kerana aku belum bersedia? Atau kerana niat apa untuk aku ke sana? Dalam kepala sudah terawang-awang. Kalau aku pergi, apa yang perlu aku lakukan?

Bila sendiri sudah ada tanggungjawab, baru terfikir, owh, saya perlu laksanakan korban tahun ini. Dan, ia sudah pun berlalu...

Hari Ahad baru tiba dari utara. Roommate tahun empat UMP dah naek ke jinjang pelamin juga dengan orang se-negeri. Roommate yg kami anggap adik padahal lahir lgi awal daripada kami. Mungkin kerana fizikalnya yang lebih kecil daripada kami yang ada yg chubby, tinggi dan besar.

Mungkin kerana dia lebih matang daripada kami yang masih lagi menggedik 'mencuci mata' tengok hero hansome dah macam panas punggung, atau masih belum serius dan ingin berseronok bersama-sama. Atau masih lagi bila membaca novel kemudian terawang-awang seketika dan kemudian berangan bagaikan tak hingat dunia? Atau masih dalam pencarian?

Aku? Masih menunggu...

4 tahun, 7 bulan...

Kerana masanya itu masih belum sesuai...walaupun ia kian suntuk, semakin lama semakin pendek...

Selagi mana aku masih percaya yang Allah itu Tuhanku, Penciptaku, dan Nabi Muhammad itu Pesuruh Allah. Dan jangan sesekali kita alpa dengan dunia yang sedang melanda.


Monday, October 7, 2013

True Story #27

Sekarang dok senang lenang. Bos semua pakat pie seminar. Bos pergi seminar. Aku?! Ni depan screen dok sambil dengar lagu 60 an. Pfffttt...

Jam dikerling. Mampir ke 1236. Kejap lagi nak ke KLFC. Terasa nak makan mewah hari ni padahal duit dah habis. Gaji yang baru hendak merasa suam-suam kuku masuk dalam akaun sudah kosong. Yang tinggal untuk pergi ke Perlis hujung minggu ni bersama rakan seperjuangan sewaktu di universiti.

Itu pun tak pasti. Cukup atau tidak untuk survive sampai gaji bulan ni masuk. Duh!!

Tadi en abang telefon. Sejak habis belajar ni, kerap panggil si dia abang. Bukan practice. Tetapi hormat. Kerana dia berkehendakkan kita untuk menikahi, bukan sekadar membiarkan diri tergantung tanpa ada niat untuk menikahi. Dan haruslah aku menjaga diri agar tiba masanya, di tuntut kepada yang hak.

Berborak sakan. Hampir tiga hari tak mendengar khabar. Sibuk katanya. Mencari rezeki untuk dia datang kepadaku bila tiba masanya dengan izin yang Maha Esa.

Hati mula menggamit, berdebar mendengar suara yang selalu mengalpakan diri. Astagfirullah. Ampunkan hambamu ini Ya Rahman.

"Assalamualaikum."

"Waalaikummusalam." Terasa dia seakan-akan tersenyum mendengar jawapan di balas.

"Buat apa?"

   "Tak ada buat apa-apa" separuh berbisik. Gentar suara tak buat apa-apa didengari bos.

"Bos ada ke?"

"Tak ada." Dia gelak kecil. Suka benar mendengar suaranya.

"dah makan?"

"Tak makan pun. Nak tidur ni."

"Owh, dah kurus pun tak makan."

"Baru tadi makan roti canai. Kul 10 tadi."

"Owh, baru la sangat. Dengan mengasap kan?" dia diam. Petanda benar. "BEtul tak?"

"Aah." Diri sendiri yang terdiam mendengar pengakuan jujur daripadanya.

"Tak apalah. Lepas ni senang skit. awak nak makan, saya cuma perlu hidupkan rokok. awak dah kenyang. Ala-ala candle night dinner tau." Dia diam.

"Saya masak untuk yang lapar je. Awak makan rokok pun dah kenyang kan? Senang hidup. Mahal tu lunch awak. RM12." Dia diam.

"Eh penat yer. Walaupun semalam balik awal. Pie la tidur nuh. Nanti lapar leh telan rokok lagi."




True Story #26

Kelakar...tetapi itulah kenyataaan. Kita tak boleh selalunya ketawa. kerana setiap tawa yang keluar ada bayarannya. Begitu juga dengan kesedihan. Apa yang kita sedihkan, mesti ada bayarannya. Sedih palsu, sedih betul, sedih buat-buat kerana simpati orang sekeliling.

selalu sedih buat-buat bila diri sendiri tersepit. Bila kita tahu kita salah, then suddenly orang marah kita, kita sedih. Padahal dah tahu salah kita dari awal lagi. Yang ni aku jumpe ramai. Walaupun hakikatnya di hadapan lelaki, lelaki nampak mereka ni lembut, tetapi sebenarnya, reality, hanya mereka yang tahu.

Dan of cos, aku perempuan. Kawan dengan perempuan. Hurmmm....

Semalam semacam perkara biasa. Dok sibuk buat sustainability untuk river cleaning program, arahan beritahu minta tolong hantarkan surat. Macam biasa
, terdiam kejap.

Tak apa lah, aku pun bukannya bz sangat. Boleh la nak tolong. Sesekali masuk KL, redah jem. Fuhh. memang terbaik! Bawa pula manual. Perghh, terasa urat lutut kaki tulang punggung meresap2 naik nak numb. Sikit je lagi, sikit je.

Parking pula kat bangunan KWSP jalan Raja Laut. Okey la. Tak ada apa important pun. Hantar je surat, lega teramat.

balik beli nasi kat bawah pokok sana. Perghh, mantapnya sama seperti dua tahun lalu! Nasi putih, ayam masak kicap, daging masak kicap, telur dadar, sayur campur masak tomyam yg pekat! Wallah, RM6.80 jew. Alhamdulillah. Termasuk cendol original RM1.2 dan buah betik splastik yang teramat la banyaknya, singgit! Hoi tak heaven makan semalam. ada hikmahnya hantar surat ni. Tak ada la terperap je dalam opis. Aku pandang kau, kau pandang aku. Layout plan tak siap2. Gomen tak mahu sedekah detail, malas aku nak merayu domba.

Petangnya pula pie KWP di putrajaya. Ingatkan boleh lah nak lolos awal. Tak juga bila jam pada kereta menunjuk angka sejam lagi. Hokay, aku ikhlas. Dan aku kena bertangungjawab dengan commitment yang ada. Fuh. Sejam je pun. duduk santai-santai, maen fb dah kul 6. Okay, sila jangan ikut aksi terlarang tadi.




Sunday, October 6, 2013

True Story #25

Senyum...pagi ni senyum...walaupun orang lain dok pakat buat kerja, kerja aku hari ni senyum. Bos2 semua meeting pagi. Monday meeting. I like. Hehe...

Senyum. Ni kalau member kepala tiok terjumpa, mau sah2 kena teleng skali. apahal la amoi ni sengih pagi2 yang damai  yang penuh kemalasan ni?

Dan aku masih tersenyum. teringat dengan conversation antara aku dengan dia pagi tadi.

"assalamualaikum..hello, awak!"

Aku diam.

"yer, hello, waalaikummussalam." Penuh kebaratan sungguh. Barat berada di dalam budaya kita di mana sahaja. Hmm...

"Ni, mama dah tempah bilik untuk kita."

"What the fishhhhh are you mentioning just now?!" Punya la gugup. Nak keluarkan kata2 kesat boleh terkeluar perkataan lain. Kesian fish tu.

"Eh, silap2. Mama dah tempah bilik untuk korang." Fiuhhhh. Okay. Dah boleh tarik nafas lega ya amat.

"Hokay. Terkezut kejap. Haa?! Kenapa?"

"Entah. nenek bising kat mama kowt."

"Pulak. Mama tempah kat mana?"

"Bilik sebelah C-mart." Ouch.

"Erm hokay. Ini gila. Nak stay kejap je pun. Tak sampai sehari. Baik Dok kat UiTM je."

"Entah. mama dah tempah dah. Terima je la. Mama nak belanja." Pfffff!!!

"Erm, berapa harga bilik tu?"

"RM80"

"What?!" style minah celop plak. "Duduk tak sampai 3 jam nak bayor smpai RM80? Tak payah la. Cakap ngan mama cancel."

"Tak apa lah. Dah mama nak belanje." Baik belanje aku nak kawin. Sob sob sek...

Talian di matikan. Termenung kejap. Tapi nanti lepak UiTM gak. Takkan nak balik pakai bju kurung. Nanya 12 jam dalam train. Entah apa yang jadi sepanjang perjalanan. tidur bukan boleh sopan. Karang ada pula yang terselak sana sini.


Tuesday, October 1, 2013

Bila Aku Marah





Ahad - tenang. masing-masing semacam pakat balik kampung ke apa entah la. La ni musim orang pakat berkahwin dah start. Memang penuh jemputan. Tapi yg comfirm banyak sah2 la member abah ngan bonda. member aku semua pakat nak pie yang jauh2. Ada la kalau roommate time u dulu boleh la nak pie kalau jauh. Kalau satu U, satu course, kenal, tak dan la nak pie. yang banyak semua belah timur sana. Mau tak dan nak pie la. Kirim doa mampu la. Semoga korang sampai ke Jannah hendaknya. *senyum*

Aih, tak perabih cakap pasal ahad. Nak cerita ahad lepas dok la dapat mesej dari cik abang ajak pie jumpa pak teh dia yang baru lepas operate jantung baru-baru ni di PPUM SJ sana. Apa salahnya keluar melawat.

Dok bersiap lepas pie JJ. Tinggalkan orang rumah berdua-duan sementara dok pie keluar.

Panaskan enjin Ouji yang baru 2 hari tak gerak-gerak. Sesekali mata jeling rumah orang bujang kat sebelah.

Aih, sempat lagi. Kowt ada rezeki bereye mo. Pffff!

Tengok kereta pun jadi la kan. Hari2 dunia penuh dengan gosip. Tekan butang log in, berduyun gosip keluar. Tapi tekan juga butang view. Hampeh.

Lepas dah pastikan enjin suam-suam kuku. Minyak bar tinggal tiga. Pasu bunga parking diletakkan di tempat yang sepatutnya, gear terus di tukar dan minyak di tekan. Berderum Ouji memecah keheningan tengah hari. Kawasan perumahan sunyi. Bak kata awal ayat, ramai dok pakat balik kampung ataupun pie kenduri kawin.

'Awak waktu melawat sampai jam 3 je.' Mata mula mengerling pada meter kereta. Mampir ke nombor 2.10 petang. Menjeling seat belakang. Pastikan buahan yang dibeli di bawa.

'Ok. otw. Jalan jem sikit.' Jari telunjuk kiri menekan punat radio. Keluar tulisan reading pada screen radio. Bergema lagu In the End by Linkin Park yang tiba-tiba bersuara.

Hati tersenyum puas. Owh lupa. Doa naik kenderaan. Hmm. Subhanallazi...

'Jem kat mana?' Bunyi mesej masuk. Tangan kiri laju menekan punat open.

'Kat pekeliling. Jap lagi sampai.'

'Saya tunggu kat site ye.' Dahi mula berkerut. Boleh bercantum kening kiri dan kanan. Kata cuti. NAk buat apa di site? Mood bertukar. Sesekali melaung kuat lagu Somewhere I belong. Tingkap di buka luas. Volume naik ke angka 21. Puas.

'Dah sampai.' Hanya mesej pendek di beri.

Selang tiga minit yang di rasakan bagaikan sepuluh minit itu, kelibat yang di tunggu muncul.

"Hai." Lock pintu di buka. Mata sesekali menjeling ke arah jalan utama. Takut lori simen masuk time tu. Lelah nak cari parking di kawasan tinggi tu.

"Busuk doh!" hanya itu yang terungkap. Cermin tingkap laju di tekan ke bawah. Pfff! Serius seriau. Agenda yang paling ditakuti berlaku juga.

"Mana ada. Wangi tau." Alasan di beri lagi. Hanya keluhan yang keluar. Tangan kiri memulas semakin laju volume radio. Terasa gegendang speaker pintu hadapan bergegar kuat.

Malas hendak ambil tahu. Malas hendak rajin mengupdate. Malas. Lebih baik jaga diri sendiri, jaga keluarga daripada jaga orang yang belum tentu jadi sebahagian daripada kita.

Kaki menekan kuat minyak. Berderum kereta dengan kelajuan 100km/h di Lebuh raya Persekutuan. Suara GPS tidak di ambil peduli. Orang buta jalan je yang tak ambil peduli apa yang berlaku sekeliling. Dah tahu nak pie, buat la research dulu. Dem!

Tangan laju menukar gear.

"Federal Highway jem tau." Mata menjeling.

"Orang bengap pun tahu." Hanya itu yang terungkap. Entah kenapa terlalu bengang. dia lansung tak ada rasa bersalah. Sesekali nafas dihembus dalam. Ahh, sesak nafas dibuatnya. Bahu Dunhill menusuk-nusuk hingga ke pangkal jantung. PEdih menahan hulu ati dengan bau yang kurang enak. LEbih teruk dari bau bangkai.

Sesekali jari mengetuk stering kereta.

"Tak payah ralit sangat tengok smart phone kau tu. Tengok sign board nak masuk mana. Dah dekat dah ni." Menyampah. Itu saja yang terpendam.

Dari jauh sign board ke PPUM jelas, terang dan nyata berada di hadapan.

"Weh, tutup benda alah tu boleh tak? Dah ada depan pintu masuk nak GPS apanya lagi. Bising tahu tak."

"Ingatkan dah tutup."


Krik..krik..krik...

Wednesday, September 11, 2013

As salamu'alaikum shbt tersyg. Pengalaman kendalikan kursus di Bintulu (Selasa) & di UTeM, Melaka (semalam) mengajar saya:

1. Pohonlah apa saja daripada Allah & Allah akan perkenankan apa yg kita PERLU, YG BAIK UTK KITA & YG KITA LAYAK DPT. 

me: jangan berhenti berdoa, jangan sombong dengan Allah. Walaupun benda sekecil zarah, berdoa kepada Allah. 

2. Org bahagia mungkin tak senyum, tapi org yg senyum (walaupun senyum terpaksa) in sya Allah akan bahagia.

me: senyum je walaupun kena marah dengan boss 

3. Org yg pergi kerja tanpa pasang niat-- hujung bln dpt gaji & hjg thn dpt bonus, tapi tak dpt pahala! Allah beri ganjaran berdasarkan niat! Justeru, pasanglah seberapa byk niat yg baik setiap hari sblm pergi kerja

me: kalau fikir hari ni nak buat yang terbaik tu kira niat tak? 

4. Bukan senang utk yakin, tapi bila kita yakin byk kerja jadi senang! 

me: yakin walaupun salah. Sekurang-kurangnya nanti kita mampu terima kesalahan kita...ye ke??
5. Utk jadi pekerja atau bos yg hebat, kena jadi ORG YG BAIK dulu!

me: sedang cuba belajar banyak benda dalam satu masa. YEAH! 
6. Ramai org sangka mereka bersyukur, tapi bila di kaji ciri2 org bersyukur, ternyata kebanyakan kita belum bersyukur kpd Allah. Bila kita bersyukur, Allah akan tambah ni'mat kpd kita, & bsiapa yg tak bersyukur, Allah akan beri siksaan yg pedih!

me: . . . . . . . . . . 

7. Masalah yg kita hadapi sekarang, berpunca drp hati tak murni, fikiran negatif & amalan yg tak betul. Justeru mari murnikan hati, positifkan minda & perbaiki setiap amalan agar selesai semua masalah satu persatu.
me: sedang mencuba membahagiakan keluarga dan orang sekeliling. Xmo harung mereka sekali tuk sama-sama rasa kesusahan kita...

8. Bacalah Doa Memulakan Tugas & Doa Akhir Tugas setiap hari agar Allah berkati segala usha kita. Doa tu ada di fanpage saya ni.
9. Bertawakkallah kpd Allah agar dapat kekuatan luar biasa & bantuan Allah yg berterusan. Moga Allah rahmati kita semua. Aameen, wassalam.

Petikan di ambil daripada facebook Dato' Dr. Haji Mohd Fadzilah Kamsah




Wednesday, August 28, 2013

Tak sangka hari ni dah masuk bulan lapan. Eh, Ahad ni dah masuk 1 hari bulan sembilan dah. Dah setahun den koroje upenyer. Laaahai, pojam colik yo. Alhamdulillah, Allah Maha memberi rezeki. Permudahkan segala urusan ku Ya Allah, permudahkan urusan sahabatku yang lain juga.

Banyak betui kejutan bulan Syawal 1434 ni. Pertama, member sekolah menengah akan berkahwin Jumaat ni. Alhamdulillah. So kira reunion beramai-ramai la ni. Semalam, member dari ganu a.k.a ex-roommate dapat interview di cyberjaya. Semoga Allah memberi dan mempermudahkan rezeki itu kepadamu sahabat.

Minggu lopeh, member suksis kawin dekat kampung den. Tapi jauh sikit la. Area Jempol sana. Haa kau, terus hari tu juga, en abang kantoi isap rokok kat site. Bukan tak tahu. Tahu. Tapi bila tanya dia kata dengan yakin yo tak. Den ngulang nak dekat 10-20 kali yo kato tak. Den malas nak persoal lebih-lebih. tup-tup check Samsung S4 yo yang baru di beli dua hari selepas raya, terang bondorang ada gambor eii dengan tangan kanan dok pegang rokok. Kot la rokok tau pen. Tapi xkan pulok pen yo berasap2. Kantoi subcon tangkap gambar yo. Muko dah encem dah, perangai entah hape2. Haaa, trang tang tang tu jugok la, lopeh yo den hantor member suksis den balik SA, terus molotop. Sampai kete bagi hon kek den, meraung keto den bawak 150 naek proton, lane kanan Federal Highway. Manno tak menggigil stering kreto.

Trimo kacih la hai S4 tolong tnjuk gambar clean & clear. Die memang terkedu habis la.

Tula, moral of the story, yang laki, kalau dah aweks tanya, jwab je la jujur. Wanita ni teraso yo kojap yo, kalau dah sayang tak ke mano...ni pun dok melekat lagi. Dah melenting cara camno pun still die dan ko. Nasib baik la an dio ni jenih niat dalam hati nakkan yo. Kalau tak nampak la den ngan orang lain doh. *perasan tak sudah, ni kalau dia baca mahu muncung depan2*







K.A.M.I.






Thursday, July 25, 2013

Firman - Separuh hati

Maafkalah bila cinta ini tak bisa untukmu
Meski raga ini selalu bersamamu
temani malammu bagai tabir hitam di hidupku

Reff:
Separuh hati ini bermain dalam hatimu
Meski perih tak bisa jujur padamu
Tuhan tolonglah diriku dari munafik hatiku ini
Maafkanlah aku.

Bukan maksudku mengkhianati dirimu
Meski hatimu yang tak pernah memilikimu
Biar sudah kenyataan ini
Mengalir seperti ada adanya

repeat Reff [2x]

Maafkanlah sayang


____________________________

Best gila hari ni dah hari jumaat. Bukan sebab esok dah cuti. Sebab dapat puasa pda hari jumaat. Yeah!! Owh, lirik lagu di atas adalah lagu dari OST cerita, Ilaika Yusof yang di tayangkan sepanjang Ramadhan di TV1. Lembut dan santun je buih bicara watak yusof ni. Buat aku tengok pun seronok hati. walaupun ceritanya dah boleh agak macam mana. Lain la cerita di TV3. Kalau tak tayang clubbing, tayang karaoke. Tension aku tengok. Sebab tu den pantang gilo kalau bonda den dah tersangkut dengan drama kat tv3 ni.

Semalam buang masa keluar dari opis setelah seminggu terperap tanpa bergerak ke mana. Macam ni la bila pose. Jalannya semakin berkurang. Terhad untuk rehat sejam. Mana lah nak cukup. Sebelum ramadhan, sempat la pie Giant batu caves. Pecut sepecut-pecutnya, sempat la sampai opis semula before 215. Itupun kerana meeting petang tak ada. KAlau ada, alamatnya, nasi kedai seberang jalan saja la jadi pengalas perut.

Lagi2 kalau pagi2 den melantak herbalife je, air masak pula dah nak habis, memang mengelupur la bila masuk jam 12. Memang dok pekena biskut 7-8 keping di pantri. Dah dasar perut dinasour. Tapi tak ada la rasa tension ke apa. Seronok bila time makan terasa teruja nak makan apa.

Semalam kena pie Mutiara Damansara. Kena hantar barang orang. Dah orang minta tulun, kita tulun. Last2 lepaking di IKEA. Nak balik awal malas. sampai dah kul 1. Sebelum tu pie JPS, DBKL 1 dan DBKL 3. Serik pie DBKL 3 dr DBKL 1 jalan kaki setelah kena tipu bermati2 oleh pegawai DBKL. YAkin je cakap dekat. aku yang buta jalan ni pie jalan kaki sejauh 6km. Pergi balik 12Km jalan. hampeh tak hampeh nya kena tipu.

Dah sampai ke menara KLK, kena tunggu kul 2 baru ada orang. So meronggeng la dulu dalam IKEA. Kul 3 baru gerak balik. Sampai opis, malas pula nak masuk opis, terus balik rumah. Dah tak tahan tahap gaban sakitnya kaki. Jalan pakai kasut ketat. Sandal dah putus. Tulah kan bila selalu sangat berjalan.

Malam tadi Katik tido sekali. Tido kat muka siap libas2 ekor. MAti2 aku ingat ada makhluk berbulu dok sebelah. Tido tak bagi salam. Main hempuk je atas katil, lepas tu berDENGKUR! Memang malaun sungguh.

Petang semalam pula dok tido kat kaki aku. Sedap sebab ada kipas dan kaki. Kaki panas, kipas sejuk. Hurm, memang enak sekali ko tidur kan? Baguih punya tuceng! Tuan pose, dia pun sibuk nak pose. nasib baik kau cumil.




Thursday, July 18, 2013

Bulan ini bulan Julai...


Minggu yang mendamaikan. Dok belek-belek facebuk, yang penuh ilmiah, yang bukan ilmiah aku cuba elak, cerita tentang retis, aku tak mahu campoq, aku teringat sesuatu. Owh, dah bulan tujuh rupanya. Lagi 12 hari akan masuknya tahun baru, bertambah satu lagi tahun kelahiran buat jasad milik Allah yang ada di muka bumi serba tak sempurna ini.

Maka dengan niat yang berkobar-kobar an, ku hidekan tarikh keramat itu dari pandangan mortal-mortal ini. Dan telah mencapai satu kejayaan di mana aku berjaya menutup mata pihak dunia tentang kehadiran aku yang sebenar-benarnya.

Bulan puasa. Bulan yang bagi aku penuh nikmat dan keredhaan. Dalam diam aku bersyukur. Kita ni bukan siapa-siapa di dalam dunia sementara ini kecuali mereka yang sentiasa alpa. Bermakna Allah sedang sedarkan aku yang selalu leka, selalu hanya ingin bersuka ria, bercanda sehingga hilang pertimbangan.

Tiada apa yang hendak dibanggakan melainkan memiliki Allah, rasul, keluarga di hati...
Selamat bernafas semula....wahai makhluk yang bernama manusia.

sumber gOogLe

tulus ikhlas,
Deeb


...............................................................................................
Okay tamat kisah serius. Yang aku nak kongsikan sebenarnya, lagi beberapa dua minggu akan genap setahun secara rasmi aku bekerja di salah sebuah company swasta. Elok tak eloknya, teguh tak teguhnya aku stay di sini. Orang lain entah berapa kali tukar kerja. macam tukar baju. Selalu dengar orang tukar makwe macam tukar baju. Tak tersangka bila dah masuk alam pekerjaan boleh bertukar pula istilah tu. ada pula alasanya bosan terlampau. ermm, bab itu aku tak tahu nak comment apanya.

Kadang-kadang niat kita melakukan sesuatu tu untuk apa. Adakah kerana ingin berseronok semata-mata ataupun kerana sebab tertentu. Ada pula kerana cepat bosan. Kalau dalam situasi aku ni, aku akui, memang kadang kala kita akan cepat merasa bosan. Buat benda sama selama setahun. Kadang kala ada juga usaha cari tempat baru. namun masih belum ada rezeki. Masih belum ada panggilan. masih belum cukup pengalaman. Ada pula yang cepat je diterima. Pagi ni hantar, petang karang dah kena panggil masuk kerja.

Setiap apa yang Allah beri kepada setiap manusia adalah berbeza. Yang penting kita sudah usaha. Yang lain hanya terserah kepada yang Maha Esa.

Hari ni dah masuk hari ke 10 Ramadhan. Alhamdulillah. Lepas sudah satu pertiga Ramadhan. Walaupun cuba memulun habis mencari keredhaan daripada-Nya. Dengan bermacam-macam dugaan yang menimpa. Namun, hanya dengan senyuman yang mampu diluahkan.

Baru-baru ni, ayahanda bawa pulang seekor kucing jantan. Mungkin dah masuk empat bulan melihat dari tubuhnya yang agak besar. Ceritanya dia sedang duduk bersembang dengan member dia. Tiba-tiba kucing ni melompat naek atas meja. ajak masuk dalam kereta dia pun ikut. apalagi, sangkut la sampai la ni tak berengang. Sampai si Katik memendam rasa yang menebal dalam diri seakan-akan perang dingin lagaknya.
Hari pertama aku hidu bauan kucing yang diberi nama Chumi tu. Ada bau shampoo sikit. semacam ada pemiliknya. Tapi jumpa di tepi jalan. Jadi kira situasi halal saja kan.

Sampai sekarang dah masuk hari kedua, mereka akan berkejaran sampai terlanggar kotak, kerusi, kaki dan segala macam mak nenek yang tak pernah berkemas di rumah tu.

Katik masuk bilik, si Chumi mengekor masuk gak. Katik keluar, Chumi pun keluar. Tengah hari semalam kecoh Chumi hilang. Ayahanda bilang Chumi mengekor Katik jalan-jalan. Katik jumpa marca, suruh Chumi pulang sendiri dan dia pun tersesat. Petang tu aku balik, buat bunyian sikit, tup-tup muncul. Alhamdulillah. Dan sampai sekarang dok berkejaran balik. Time makan je semua baik-baik belaka.


Selamat menyambut Ramdhan Kareem. Lewat sikit tapi masih dalam bulan Ramadhan. Ada yang baru nak mula puasa. Ada yang dah semangat puasa tiba-tiba batal pula. Batal pula lagi sepuluh minit nak berbuka. Batal sebab yang tidak dibenarkan. Tak apa. Dapat pahala free-free. 



Tuesday, July 2, 2013

Cara nak elak sihir....

Assalamualaikum w.b.t / لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl

Tip nak elak terkena ganguan sihir...
Amalkan sebelum tidur dan selepas bangkit dari tidur.
Jadikan wirid harian lagi bagus. Niat kerana Allah dan bertawakkal kepada-Nya sesungguh hati.

Al Quran penenang jiwa dan pengubat segala duka nestapa.
Hanya kepada Allah, kita berserah.
DIAlah pelindung kita yang mutlak, yang Terutama....

1.) Al-Fatihah ( Surah 1 : Ayat 1-7 )

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِِ(1) الْحَمْدُ للّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ (2) الرَّحْمـنِ الرَّحِيمِ (3) مَالِكِ يَوْمِ الدِّينِ (4) إِيَّاكَ نَعْبُدُ وإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ (5) اهدِنَـا 


الصِّرَاطَ المُستَقِيمَ (6) صِرَاطَ الَّذِينَ أَنعَمتَ عَلَيهِمْ غَيرِ المَغضُوبِ عَلَيهِمْ وَلاَ الضَّالِّينَ | 7

Aku berlindung kepada Allah daripada syaitan yang terkutuk. Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih dan Maha Penyayang. Segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam. Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. Yang menguasai hari pembalasan. Hanya kepada Engkaulah kami menyembah dan hanya kepada Engkaulah kami meminta pertolonganMu. Tunjukilah kami jalan yang lurus. Iaitu jalan orang-orang yang telah Engkau anugerahkan nikmat kepada mereka bukan ( pula jalan ) mereka yang sesat.

2.) Al-Baqarah ( Surah 2 : Ayat 255 ) atau dikenali sebagai ayat Kursi

اللّهُ لاَ إِلَـهَ إِلاَّ هُوَ الْحَيُّ الْقَيُّومُ لاَ تَأْخُذُهُ سِنَةٌ وَلاَ نَوْمٌ لَّهُ مَا فِي السَّمَاوَاتِ وَمَا فِي الأَرْضِ مَن ذَا الَّذِي يَشْفَعُ عِنْدَهُ إِلاَّ بِإِذْنِهِ يَعْلَمُ مَا بَيْنَ أَيْدِيهِمْ وَمَا خَلْفَهُمْ وَلاَ يُحِيطُونَ بِشَيْءٍ مِّنْ عِلْمِهِ إِلاَّ بِمَا شَاء وَسِعَ كُرْسِيُّهُ السَّمَاوَاتِ وَالأَرْضَ وَلاَ يَؤُودُهُ حِفْظُهُمَا وَهُوَ الْعَلِيُّ الْعَظِيمُ | 255

Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. Allah, tidak ada tuhan (Yang berhak disembah) melainkan Dia Yang hidup kekal lagi terus menerus mengurus (makhluk-Nya); tidak mengantuk dan tidak tidur. Kepunyaan-Nya apa yang di langit dan di bumi. Tiada yang dapat memberi syafaat di sisi Allah tanpa izin-Nya. Allah mengetahui apa-apa yang di hadapan mereka dan di belakang mereka, dan mereka tidak mengetahui apa-apa dari ilmu Allah melainkan apa yang dikehendaki-Nya. Kursi Allah meliputi langit dan bumi. Dan Allah tidak merasa berat memelihara keduanya, dan Allah Maha Tinggi lagi Maha Agung.

3.) Al-Insyirah/Al-Sharh ( Surah 94 : Ayat 1-8 )
Surah ini dibaca untuk menenangkan hati dan jiwa yang tertekan.
Segala masalah dan beban insyaALLAH akan dapat kita hadapi dengan tenang.

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِِ
أَلَمْ نَشْرَحْ لَكَ صَدْرَكَ (1) وَوَضَعْنَا عَنكَ وِزْرَكَ (2) الَّذِي أَنقَضَ ظَهْرَكَ (3) وَرَفَعْنَا لَكَ ذِكْرَكَ (4) فَإِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْرًا (5) إِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْرًا (6) فَإِذَا فَرَغْتَ فَانصَبْ (7) وَإِلَى رَبِّكَ فَارْغَبْ | 8

Tidakkah Kami (Allah) telah melapangkan dadamu (ya Muhammad). (Kini hilangkan daripadamu kerisauan, sehingga kau tenang, rela karena yakin terhadap janji Allah dan pertotongan-Nya). Dan telah Kami ringankan daripadamu beban-beban yang berat. Yang memberati tanggunganmu. (Yang berupa tugas menyampaikan risalah wahyu yang diturunkan oleh Tuhanmu, meskipun kau mendapat tentangan dari kaummu). Dan Kami naikkan (tinggikan) sebutan (nama) mu. (sehingga sebutan namamu selalu disebut di samping nama Allah dalam dua kalimat syahadah). Maka sesungguhnya di samping kesukaran ada kemudahan. Sesungguhnya di samping kesukaran ada kemudahan. Maka apabila engkau telah selesai (daripada suatu amal soleh) maka bersusah payahlah (berusaha melakukan amal soleh yang lain pula). Dan kepada Tuhanmu, berharaplah. 


Sharing from kak Melur Jelita @ Facebook

Wednesday, May 1, 2013

Selamat hari Pekerja.

Selamat hari pekerja buat semua kawan2 yang first time dapat menerima secara officially. Terasa nikmat yang teramat bila dapat cuti walaupun sehari. Bila dah bekerja, rasa nak cuti, bila dah cuti, rasa nak kerja. Lumrah manusia yang tidak pernah puas.

Dan semalam juga aku mengambil kesempatan nak berjumpa dengan en abang. Alasan ada kenduri kawin. Tapi mmang ada kenduri pun. Abang member punya kenduri. Simple but gorgeous. Pengantin lelaki siap pakai tuxedo warna putih lagi dan perempuan aku tak berapa nak pasti sebab aku tengok dari jauh. Dan kawan aku tu nampak cantik dan kurus setelah pekena shake Herbalife. Tak sangka. ;) Admire sangat.

Dan semalam, sbelum pekena kenduri, aku pergi ambil dia di Damansara, dan kembali ke KL tuk kenduri. Ingat plan lepas tu nak layan Iron Man 3. Tak pasal-pasal beratur panjang pula. dah nak parking pun kena beratur. Tetapi alhamdulillah, rezeki allah permudahkan. Tup-tup dok tunggu orang nak gerak, skali ada hamba allah ni keluar dan ada parking space betul2 dekat dengan aku. Yahoo! Mucas Allah.

Dah sampai tunggu en abang, beratur nak beli Iron man. Paling awal jam 5 petang. memang tak akan la nak balik lambat pun. Paling lewat aku pernah sampai rumah adalah jam 8. itu kalau ada tiket lagi. Dibuatnya beratur tngok2 tiket habis? tak ke nanya je.

Then tak ada apa, kitorang keluar dari festival city. Banyak cuci mata dari buat apa-apa. Last2 aku gerak semula ke Damansara. Lepaking di The curve atau Ecurve atau segala tok nenek curve yang ada. banyak story dalam kereta dari luar kereta. Dan aku paling suka kalau kitorang berborak sahaja sambil kadang2 share hobby yang entah apa-apa.

Part paling kelakar bila keluar adalah cerita apa nak buat lepas kawin. Gulp! Ni kalau ayahanda baca ni mau dia panggil tok kadi sekarang juga. kui4... Setakat ini sekadar nak buat apa ja tapi tak adalah sampai 18SXXXXX++++...

Dan aku xtahu la apa yang dok kecah sangat seharian melepak dan membuang masa. Aku suka pie damansara sebab di sana aku boleh cuci mata tengok kereta. Model apa yang segak, apa yang tak. Itu pun sudah menjadi kepuasan buat aku. Dan kadang kala saja sakitkan hati en abang. Cakap mamat pakai kereta sekian2 handsome la. Dia toleh kejap lepas tu dok ngata 'saya lagi handsome'. Perasan!

Dan setiap kali ada benda best lalu, aku akan menjerit keseronokan. Terutama bab motor besau. Siap plan nak beli motor 1000cc and merempit bila balik kampung. Hal yang tak boleh menahan bila en abang kata berhenti kat R&R, sorang bukak helmet ada jambang, seorang bukak helmet pakai tudung. mesti kasi gempak itu R&R. Padahal boleh naik sama-sama. Saja plan nak berlumba sama-sama. Siap kena perli baik lagi, 'awak nak berlumba dengan saya?', sambil buat muka. Aku mencebik. Just wait and see. huh!

Siap ada conversation lagi,

en abang: habis la kalau balik je kena bebel ngan mama.
ak: kenapa pulak?
En abang: kul 5 pagi vroom3 depan rumah.
ak: hahaha..dah gerak pun kul 2-3 pagi dari KL.
En abang: dah la bawak 2 biji pulak tuh.
ak: sekali sekala balik.




Kawasaki ninja 1000 okeh gak. Dan harga pun cantekkk je. Boleh la lagi 5 tahun. 
Siap, balik kampung je mesti merempit! Sedap tu, KL-Arau. 

Sumber: puan Google

Untuk diriku, kamu, KAMI, dia dan daku...
jikalaU lanGit mEmbiru iTu mamPu haMba gapAi, maKa sakTilah haMba...

JIKA HATI ITU SEPUTIH AWAN, biarlah ia bergerak dengan KEIKHLASAN, JIKA HATI ITU SETENANG LAUTAN, mengalirlah ia dengan KEJUJURAN, JIKA HATI ITU SEINDAH PELANGI, warnakanlah ia dengan KEBAHAGIAAN, JIKA HATI ITU SEHEBAT BULAN, sinarkanlah ia dengan PERSAHABATAN, JIKA HATI DILUKAI, sembuhkanlah ia dengan KEMAAFAN...