.:allahu:.

Sunday, June 22, 2014

True Story #40 - Planning timeeee!

Alhamdulillah, another step done!

5 Jan 2014
Usha planner, pilih & bayar deposit!!!


15 Mei 2014
Tempah Dewan. Done!!


25 Mei 2015
From North to West, we met, we talk, we discuss.
Walaupun dalam keadaan terkejar-kejar, alhamdulillah, perjumapaan singkat dan bermakna selesai. And its official. And now, prepare mentally for future challenge. Bismillah...



14 Jun 2014
Done settle with our official planner for my big event! Bonda ayahanda pun macam puas hati dengan soalan yang mereka utarakan dan jawapan yang diterima sangat baik dan memenuhi kehendak. Even nasihat yang diberikan oleh Cik Ani pun sedap telinga mendengar. Dan boleh diterima baik.

Dan lepas ni, dah boleh pie sendiri jumpa mereka untuk pilih warna dan design. Oh yeahh...nampak tak muka bercahaya tak sabar nak pilih ni!!

Ni bukan saya....

21 Jun 2014
Ukur Baju done!
Puas hati dengan baju di butik. Tengok bonda pun senyum sampai ke hari ni pun bermakna dia pun berpuas hati. And I don't mind to have her choice. besides, I wish to wear Songket instead of dress. And their design was awesome.



Everything is awesomeee...

Tiba-tiba lagu Lego the movie menyapa telinga...duh!
Back to my story. So, insya Allah maybe bulan 12 atau 1 dah boleh mai untuk fitting. May Allah ease everything. Adat kalau bercanggah idea dan pendapat dengan keluarga. Apa-apahal pun, first kena jumpa dulu dengan planner. Instead of beri idea tu idea ni, nak macam tu, nak macam ni, in the end, pasti ada yang sentap! Kalau mereka tak sentap, kita yang sentap! Serius!
Walaupun berbuih cakap jumpa planner dulu baru decide, bila kita beri idea, pasti ada yg sentap.
Last2, apa yang difikirkan betul. Yup, they are the master. Diorang tahu apa kehendak kita. Dan senang. Setel benda kecik. Tak payah susah-susah fikir macam tu macam ni. Ambil apa yang ada, apa yang dia mampu. Apa yang KITA mampu.

Besar perkataan KITA tu. Sebab 'kita' tu penting. Jangan ikut 'mereka'. Nanti kita yang merana. Pilih mana yang ada dalam bajet kita. Jangan ikut bajet mereka.

Macam pengalaman aku, sehingga tarikh hari ini, 23 Jun 2014, bajet sememangnya dah lari. Walaupun berbuih kata tak mampu untuk yg itu yang ini, if mereka rela support tanpa membuatkan kita berhutang, you are lucky. If mereka kata nak itu nak ini, tetapi masih paksa suruh kita huluq, you are really in big trouble. Tapi pastikan bukan dengan berhutang dengan orang lain. Sebab sitausinya sama. Kita yang merana selepas itu.

Next stage, nak membuang benda tak terpakai pula. Duh! bilik tu banyak benda legend kowt. Perlukah ku korbankan semuanya untuk mendapatkan bilik yang diidamkan???

Ku relakan jiwa....

Ok. Lepas raya saya buat! After dapat warning berkali-kali tanpa henti. Meh!

Semoga di permudahkan semuanya... ;)
Just smile. And let Ramadhan come to you in peace...


No comments:

Untuk diriku, kamu, KAMI, dia dan daku...
jikalaU lanGit mEmbiru iTu mamPu haMba gapAi, maKa sakTilah haMba...

JIKA HATI ITU SEPUTIH AWAN, biarlah ia bergerak dengan KEIKHLASAN, JIKA HATI ITU SETENANG LAUTAN, mengalirlah ia dengan KEJUJURAN, JIKA HATI ITU SEINDAH PELANGI, warnakanlah ia dengan KEBAHAGIAAN, JIKA HATI ITU SEHEBAT BULAN, sinarkanlah ia dengan PERSAHABATAN, JIKA HATI DILUKAI, sembuhkanlah ia dengan KEMAAFAN...